0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeLičinke koral potujejo proti zvoku

Ličinke koral potujejo proti zvoku

MORDA VAS ZANIMA

Dr. Steve Simpson je pred leti odkril, da se mlade koralne ribice orientirajo po zvoku, da najdejo koralne grebene. Kar pa je Simpsona še bolj impresioniralo pa je to, da tudi ličinke koral uporabljajo podoben princip.

- Oglas -

koraleZato je ekipa raziskovalcev oblikovala posebno komoro, ki ponuja manjšim nevretenčarjem pogoje, da se svobodno premikajo kamorkoli želijo. V to napravo so dali omenjene ličinke, katerim so zaigrali posnetke zvoka, ki ga oddaja koralni greben. Rezultat pa je potrdil domnevo profesorja, saj je te ličinke zvok izredno privlačil.

Ličinke koral v tej fazi izgledajo kot majhna jajčeca pokrita z dlačicami. Zakaj se ta preprosta bitja orienterajo ravno po zvoku zaenkrat še ni znano, vendar pa teorija takšna, da zvok, ki se je odbil od koralnega grebene najverjetneje zaznavajo z njihovimi majhnimi dlačicami, kar nudi tem ličinkam bistvene informacije o njihovi lokaciji.

Znanje o tem, kako se ličinke orientirajo se morda trenutno zdi nepomembno, vendar pa so koralni grebeni izredno občutljivi ekosistem, ki počasi izginjajo zaradi onesnaženosti in zakisljevanja oceanov. Zato vsekakor vsaka informacija pride prav, če bo le pripomogla k ohranitvi teh krhkih ekosistemov.

.

NAJNOVEJŠE