Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Ekologija & okoljeLičinke koral potujejo proti zvoku

Ličinke koral potujejo proti zvoku

MORDA VAS ZANIMA

Dr. Steve Simpson je pred leti odkril, da se mlade koralne ribice orientirajo po zvoku, da najdejo koralne grebene. Kar pa je Simpsona še bolj impresioniralo pa je to, da tudi ličinke koral uporabljajo podoben princip.

- Oglas -

Zato je ekipa raziskovalcev oblikovala posebno komoro, ki ponuja manjšim nevretenčarjem pogoje, da se svobodno premikajo kamorkoli želijo. V to napravo so dali omenjene ličinke, katerim so zaigrali posnetke zvoka, ki ga oddaja koralni greben. Rezultat pa je potrdil domnevo profesorja, saj je te ličinke zvok izredno privlačil.

Ličinke koral v tej fazi izgledajo kot majhna jajčeca pokrita z dlačicami. Zakaj se ta preprosta bitja orienterajo ravno po zvoku zaenkrat še ni znano, vendar pa teorija takšna, da zvok, ki se je odbil od koralnega grebene najverjetneje zaznavajo z njihovimi majhnimi dlačicami, kar nudi tem ličinkam bistvene informacije o njihovi lokaciji.

Znanje o tem, kako se ličinke orientirajo se morda trenutno zdi nepomembno, vendar pa so koralni grebeni izredno občutljivi ekosistem, ki počasi izginjajo zaradi onesnaženosti in zakisljevanja oceanov. Zato vsekakor vsaka informacija pride prav, če bo le pripomogla k ohranitvi teh krhkih ekosistemov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×