0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeLeteče mravlje napadle London

Leteče mravlje napadle London

MORDA VAS ZANIMA

Podatki kažejo, da London vsako leto obišče skupina izredno zanimivih ‘turistov’ in sicer so to leteče mravlje. To se zgodi takrat, ko se matica odloči, da bo ustvarila nove kolonije. Takrat mesto preplavijo leteče mravlje, kar pa seveda Londončanom ne ugaja preveč.

- Oglas -

mravlja maticaPrejšnji teden so tako leteče mravlje preplavile ves London, kar je razjezilo kar precej prebivalcev tega mesta, saj so bile mravlje tako rekoč vsepovsod. Kar pa je še toliko bolj zoprno pa je dejstvo, da ima ta vrsta mravelj rada vlago in toploto, zato jih opoldanska pripeka ni nič kaj motila.

Leteče mravlje imajo za razliko letečih termitov zakrivljene tipalke ter ožji trup, zato teh dveh vrst ne gre zamenjevati. Matica da ukaz svojim delavkam, da poletijo in poiščejo nov prostor za ustvarjanje kolonije. Nekatere matice po parjenju svoja krila izgubijo.

Kolonije mravelj lahko obstajajo tudi brez matic, v nekaterih mravljiščih pa lahko najdemo tudi po več matic. Ko je čas za parjenje se poseben rod letečih mravelj odpravi iskati prostor za novo kolonijo. Najprej iz mravljišča poletijo samci in označijo mesto za parjenje, zatem jim sledijo samice. Po končanem parjenju se skupaj odpravijo na iskanje primernega mesta za novo kolonijo. Tako začnejo leči jajca, ki jih samci oplodijo, iz prvih pa se izležejo dokaj šibke in majhne maravlje delavke, ki takoj začnejo z večanjem mravljišča in iskanjem hrane za nove močnejše žuželke.

- Oglas -

letece mravljeZa ljudi te mravlje niso nič kaj nevarne, saj ne grizejo, poleg tega pa se ponavadi tudi izogibajo hišam. Vsekakor pa je najbolje, da se tem žuželkam med njihovimi poleti izognemo, saj lahko postane situacija neprijetna, če stojimo v roju mravelj.

.

NAJNOVEJŠE