0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKrofi – nasičeni z aditivi in trans maščobami

Krofi – nasičeni z aditivi in trans maščobami

MORDA VAS ZANIMA

Na vsakem koraku diši po sveže pečenih krofih in ker si jih privoščijo vsi, to hitro postane izgovor za pretiravanje s to ocvrto sladico iz kvašenega testa. Ocvrti krofi vsebujejo veliko maščobe, zato je pri njihovem uživanju pomembna zmernost. Povprečen krof z marmelado vsebuje okoli 350 kalorij.

- Oglas -

Ocvrti krofi

Ocvrti krofi vsebujejo preveč maščob

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da ocvrti krofi kljub temu, da jih recimo po cvrenju odložimo na desko ali papirnate brisačke, ki naj bi posrkale maščobo, še vedno vsebujejo preveč maščob: »Med cvrenjem se površina krofa obarva zlatorjavo, izoblikuje se značilna hrustljavost in polno izražena aroma; pri tem krof vpije maščobo, ki se nahaja predvsem v njegovem zunanjem sloju. S tem se poveča količina skupnih maščob, predvsem nasičenih in trans-maščobnih kislin, ter energijska vrednost krofa. Pri cvrenju nastanejo tudi novi razgradnji produkti, ki jih krof vpije skupaj z maščobo.«

Škodljivo ne le nezdravo

Prekomerno uživanje živil z velikim deležem sladkorjev in maščob (maščobe, ki vsebujejo pretežno nasičene in trans-maščobne kisline), kamor spada tudi krof, neugodno za zdravje oz. celo škodljivo. Prekomerno uživanje nasičenih maščob in trans-maščobnih kislin je pomemben dejavnik tveganja pri nastanku kronično nenalezljivih bolezni (bolezni srca in ožilja, debelosti, zvišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, in nekaterih vrst raka). Za uživanje so bolj primerni izdelki z nižjo vsebnostjo nasičenih maščob in živila, sicer pa priporočamo njihovo občasno uživanje v zmernih količinah.

- Oglas -

Test: Krofi polni aditivov in trans maščob

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pregledali več predpakiranih krofov. Testi so pokazali, da so med krofi velike razlike. Svetujejo, da se izognite predvsem tistih, ki vsebujejo delno hidrogenirane maščobe in fosfate (difosfat ali E 450). Vse te informacije najdete na seznamu sestavin. Na ZPS so zapisali: »Že pogled na hranilno tabelo razkrije, da  krofi večinoma vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja. V povprečju so pregledani predpakirani krofi v 100 g vsebovali 14 g maščobe, od tega 7 g nasičenih maščobnih kislin, in 16 g sladkorja ter 0,7 g soli. S seznama sestavin lahko razberete tudi, ali krofi vsebujejo `delno hidrogenirano maščobo´, ki je sicer cenejša surovina, a hkrati to lahko pomeni, da izdelek vsebuje trans maščobne kisline, ki nastanejo pri določenih postopkih hidrogenacije maščob.

Uživanje trans maščobnih kislin je škodljivo za naš srčno-žilni sistem, saj trans maščobne kisline zvišujejo `slab´ (LDL) holesterol in hkrati znižujejo `dober´ (HDL) holesterol. Trans maščobne kisline pa nastajajo tudi pri daljšem segrevanju olja na višjih temperaturah, npr. pri cvrtju krofov.« Hkrati poudarjajo, da predpakirani krofi vsebujejo številne aditive, ki med drugim omogočajo, da ostane krof skoraj nespremenjen do konca roka uporabe, ki je nekje tri do štiri dni: »V testo za pripravo krofov so najpogosteje dodani razni emulgatorji: mono- in digliceridi maščobnih kislin (E 471), lecitini (E 322), tartratni mono- in diacetilestri mono- in digliceridov maščobnih kislin (E 472e), natrijev stearoil-2-laktilat (E481), ter sredstva za vzhajanje:(difosfati – E 450) in natrijevi karbonati (E 500), sredstvo za obdelavo moke (askorbinska kislina – E 300), barvila (karoteni – E160a) in arome. Med aditivi velja opozoriti tudi na skupino fosfatov – predpakiranim krofom kot sredstva za vzhajanje pogosto dodajajo difosfate (E450). Prevelik vnos fosforja je za naše telo škodljiv, saj vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema.«

Kako izbrati krof?

Na ZPS so pripravili tudi  nekaj nasvetov, kako izbrati krof:

  • Poglejte na hranilno tabelo in izberite krof, ki vsebuje manj kot 15g sladkorja in manj kot 20 g maščobe v 100 g izdelka.
  • Na seznamu sestavin se prepričajte, da krof ne vsebuje delno hidrogenirane maščobe, ki je lahko dodaten vir zdravju škodljivih trans maščobnih kislin.
  • Izberite krof, ki vsebuje čim manj dodanih aditivov, predvsem se izognite fosfatom (difosfat ali E 450).
.

NAJNOVEJŠE