Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
ŽivaliKrivolov zaradi slonovine narašča

Krivolov zaradi slonovine narašča

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem poročilu Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES) so ugotovili, da je bilo v letu 2013 po vsej Afriki ubitih več kot 20.000 afriških slonov.

- Oglas -

Čeprav se je oster trend naraščanja nezakonitega ubijanja slonov, ki ga je moč opaziti vse od leta 2000, vrhunec pa je dosegel v letu 2011, počasi ustalil, je raven divjega lova na te ogrožene živalske vrste še vedno zaskrbljujoče visoka in še naprej močno presega naravno stopnjo rasti populacije slonov. Posledično število afriških slonov nadaljnje upada.

Slonovina

Večje povpraševanje po slonovini

Poročilo prav tako kaže na povečanje števila zasežene slonovine (pošiljke nad 500 kg) v letu 2013. Prvič je količina zasežene slonovine v Afriki presegla tisto, ki so jo zasegli v Aziji. Samo 3 afriške države – Kenija, Tanzanija in Uganda – so predstavljale 80 odstotkov vseh zasegov. Obsežni zasegi slonovine kažejo na dobro organiziran mednarodni kriminal, ki sodeluje pri nezakoniti trgovini s slonovino. Afriški sloni se tako še naprej soočajo z neposredno grožnjo krivolova, ki ogroža njihovo preživetje.

Levji delež vseh afriških slonov se nahaja v južni Afriki, saj je tam okoli 55 odstotkov vse slonje populacije na tej celini, medtem ko je v vzhodnem predelu kontinenta 28 odstotkov, v osrednji Afriki 16 odstotkov in v zahodni manj kot 2 odstotka vseh slonov. Ključni dejavniki, povezani z visokimi stopnjami divjega lova, so revščina v državah, nestabilnost vlad in večje povpraševanje po izdelkih iz slonovine. Kot najbolj močno vpletene države v nezakonito trgovino s slonovino CITES navaja 8 držav: Kenijo, Tanzanijo, Ugando, Kitajsko, Malezijo, Filipine, Tajsko in Vietnam.

- Oglas -

slon

Zaslužek ali trofeja

Kljub ostrejšimi zakonodajami proti krivolovu v omenjenih državah, ko se za nezakonito pobijanje slonov pa tudi drugih ogroženih živali predvidevajo tudi možnost dosmrtne zaporne kazni in visoke finančne kazni, visok zaslužek še vedno premami marsikaterega revnega Afričana ali bogate rekreativne lovce, ki na zaščiteno žival gledajo kot na trofejo. Ker so oblasti v zadnjih letih poostrile oziroma izboljšale nadzor, pa tudi metode sledenja krivolovcev, so ti zaradi tega postali vse bolj zviti. Skrivajo se na primer na težko izsledljivih krajih, uporabljajo vse bolj izpopolnjeno opremo, pogosti pa so tudi primeri podkupovanja policistov in čuvarjev.

Več o slonih si lahko preberete tukaj >>

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×