0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKreativni pristopi za manj odpadkov

Kreativni pristopi za manj odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Včasih so načini za zmanjševanje količine odpadkov, ki jih ustvarimo, precej očitni. Spet drugič pa moramo biti malce bolj kreativni, če želimo poskrbeti za to, da bo naš ogljični odtis nekoliko manjši. Toda kjer je volja, tam je tudi pot. Iskanje kreativnih načinov za redukcijo količine odpadkov je lahko pogosto celo zabavo. Na predmete, ki vas obdajajo, začnete gledati povsem drugače: tisto, kar se je zdelo še nedolgo tega neuporaben odpadek, postane naenkrat prava mala dragocenost. To lahko prispeva tudi k zmanjšanju potrošnje oziroma k bolj minimalističnemu življenjskemu stilu, posledično pa k temu, da boste imeli več časa in da boste precej manj dovzetni za negativne vplive stresa …

- Oglas -

Vedno razmislite, za kaj vse lahko uporabite določeno embalažo

Seveda je pametno, da že med nakupovanjem razmišljate o tem, kako čim bolj zmanjšati negativen vpliv na okolje. Tako je zelo priporočljivo, da daste prednost izdelkom, ki so pakirani v embalažo, ki omogoča recikliranje, oziroma izdelkom v razsutem stanju, s katerimi lahko napolnite lastno embalažo za večkratno uporabo. Vendar je vsaj pri določenih izdelkih, na primer pri različnih namazih, to nekoliko težje izvedljivo. Tudi tu je seveda pametno razmisliti, ali gre morda za nekaj, kar lahko brez večjih težav pripravite sami.

Toda če se izdelek, ki je pakiran v plastično embalažo, na koncu vendarle znajde v vašem nakupovalnem vozičku, imate še vedno priložnost, da vsaj nekoliko omilite negativen vpliv. Svetujemo vam, da poskušate pri vsaki embalaži razmisliti, ali so morda možni alternativni načini uporabe, preden jo zavržete – na primer za zamrzovanje živil, za sajenje rastlin, za ustvarjanje z otroki itn. Večkrat ko jo uporabite, bolj upravičena je bila poraba virov, ki so bili potrebni za izdelavo določene embalaže.

Upoštevajte pravilo »najmanj tridesetkrat«

Ste že slišali za izziv »30 nošenj«? Gre za izziv, ki je v osnovi povezan s kupovanjem novih oblačil. Če nameravate kupiti določen kos, se je smiselno vprašati, ali boste to oblačilo oblekli vsaj tridesetkrat. Kadar vam je že ob nakupu jasno, da gre za kos, ki ga boste oblekli samo enkrat ali kvečjemu dvakrat, je precej bolje, da se odpoveste nakupu. Če iščete oblačilo za posebno priložnost, raje raziščite različne možnosti izposoje. Podobnemu principu pa lahko seveda sledite tudi pri drugih predmetih, ne le pri oblačilih. Preden se odločite za nakup, se vedno vprašajte, kolikokrat boste v resnici potrebovali določen predmet in ali obstaja morda boljša rešitev od nakupa.

- Oglas -

Povežite se z lokalno skupnostjo

V zadnjem času postajajo vedo bolj razširjene t. i. knjižnice stvari. Gre za princip, ki je v osnovi podoben klasičnim knjižnicam, le da si lahko v tovrstnih »knjižnicah« izposojate najrazličnejše predmete. Potreba po kupovanju novih stvari bo tako bistveno manjša, posledično pa bo manjša tudi količina odpadkov, za katere ste odgovorni. Morda se niti ne zavedate, da v vaši bližnji okolici že deluje tovrstna izposojevalnica; če doslej še niste pomislili na to možnost, je torej vsekakor smiselno, da preverite, ali se v vaši lokalni skupnosti že izvaja kaj podobnega.

Če ne odkrijete ničesar primernega, ne obupajte prehitro: morda ste lahko prav vi pobudnik tovrstnega projekta. Povežite se s sosedi ter znanci, prijatelji in sorodniki, ki živijo v bližini, in preverite, ali obstaja interes za medsebojno izposojanje predmetov, ki jih večina ne potrebuje zelo pogosto. Zelo dobrodošle pa so lahko tudi občasne izmenjave oblačil in drugih predmetov. Tisto, kar je za nekoga odpadek, je lahko za nekoga drugega zaklad!

Preberite tudi: Ko odpadki dobijo novo življenje

.

NAJNOVEJŠE