Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Zdravje & prehranaKovine v hrani

Kovine v hrani

MORDA VAS ZANIMA

Manjše količine prehodne kovine iz posode niso nič nevarne, ampak celo koristne. Ti naravni elementi pomagajo med drugim tudi pri boju z bakterijami, vendar pa so lahko večje količine kovin strupene.

- Oglas -

Strokovnjaki za prehrano so mnenja, da imajo večje možnosti zastrupitve s kovinami rudarji v rudnikih, zato naj kovina, ki prehaja v hrano z raznih posod ne bi bila problem.

Tako ali tako pa nas večina zaužije določeno količino molibdena vsak dan – zeleni fižol, jajca, sončnična semena, pšenična moka, žitarice, … vse to vsebuje omenjeno kovino. Manjše količine kovine, ki prehajajo s posod so v tako majhnih količinah, da se nam tega ni potrebno bati. Proizvajalci posod pa v veliki večini primerov izdelke dodobra očistijo, preden jih dajo na police, zato je tveganje še manjše.

Skozi članek je večino govora o eni kovini – molidben. To pa zato, ker iz te kovine pridelujejo nerjaveče jeklo, poleg tega pa je tudi zelo odporna na vročino, saj se če bo izpostavljena le-tej, posoda ne bo omehčala, raztegnila ali se na nakršen koli drug način obrabila.

Če pa so izvidi pri zdravniku pokazali, da imate v krvi preveč molibdena, pa ne zaženite panike, saj po vsej verjetnosti to ni posledica uporabe kovinskih posod pri pripravi obroka.

- Oglas -

Molibdén je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol Mo in atomsko število 42. Molibden je prehodna kovina. Čista kovina je srebrnkasto bele barve in zelo trdna, ter ima enega od najvišjih vrelišč od vseh čistih elementov. V majhnih količinah je molibden učinkovit za jačanje jekla. Pomemben je tudi v prehrani rastlin in ga najdemo v določenih encimih, vključno s ksantin oksidazo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×