0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeV Koper je priplula Greenpeaceova ladja Arctic Sunrise

V Koper je priplula Greenpeaceova ladja Arctic Sunrise

MORDA VAS ZANIMA

Medtem ko evropski ministri za ribištvo, Evropski parlament in Evropska komisija  vstopajo v zadnjo fazo pogajanj o novi Skupni ribiški politiki (SRP), je Greenpeaceova ladja Arctic Sunrise prispela v Koper. Ladja je že od 18. marca na turneji v podporo evropskim trajnostnim ribičem. Namen turneje je poslati sporočilo odločevalcem v Sloveniji, v evropskih državah in EU, da je trajnostni ribolov edini način za zagotovitev zdravih morij z obiljem rib in dolgoročno uspešno ribištvo.

- Oglas -

Arctic Sunrise

Slovenija je peta država, ki jo je obiskala ladja Arctic Sunrise. V Koper je prispela v sredo 17. aprila zjutraj, naprej pa bo odplula v petek 19. aprila zvečer.

Mag. Nina Štros, vodja Greenpeacea v Sloveniji je ob tem dejala:
»Slovenija ima novo vlado in s tem priložnost, da varovanje okolja ponovno  uvrsti med prioritete razvoja Slovenije. V procesu prenove Skupne ribiške politike EU ima Slovenija pomembno vlogo, zato je čas, da nova vlada pokaže svojo zavezanost varovanju morij in malih trajnostnih ribičev, ki že stoletja skrbno ravnajo z morjem.«

- Oglas -

Mag. Tanja Strniša, sekretarka za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, je izrazila podporo malim ribičem, tako da je zložila ladjico podpore. Ob tem je dejala:
»Podprimo malo ribištvo. Postavimo ga v ospredje Skupne ribiške politike.«

Evropska ribiška politika z milijonskimi subvencijami in z dajanjem prednostnega dostopa do ribolovnih kvot že desetletja podpira velike in pogosto uničevalne ribiške ladje. Mala ribiška plovila predstavljajo okoli 80 % evropskega ribiškega ladjevja, a se s samo 20 % ali manj ribiških kvot borijo za preživetje. Medtem pa preostalih 80 % kvot ljubosumno čuva zase uničevalno veliko industrijsko ladjevje. To je slaba novica za naše ribje staleže, za oceane in za veliko malih ribičev, ki že več generacij lovijo odgovorno, a so v nevarnosti, da izgubijo svoja delovna mesta. Študije kažejo, da bi z obnovo zgolj ene tretjine ribjih staležev v EU ustvarili 3,2 milijardi evrov in odprli 100 000 delovnih mest1.

Arctic Sunrise

Greenpeace poziva vlade, naj podprejo trajnostne ribiče in izkoristijo reformo SRP za zmanjšanje ribolovnih zmogljivosti s prednostnim razrezom najbolj uničujočih ribiških ladij, za dodelitev prednostnega dostopa do ribolovnih območij malim ribičem in za obnovo ribjih staležev na zdravo raven do leta 2015.

.

NAJNOVEJŠE