0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKokosovo olje – odlična zaščita pred piki žuželk

Kokosovo olje – odlična zaščita pred piki žuželk

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste že slišali, da uporaba določenih repelentov za zaščito pred piki klopov in komarjev ni najboljša izbira. V mislih imamo predvsem repelente, ki vsebujejo snov, imenovano N,N-dietil-m-toluamid oziroma DEET. Ta je lahko namreč zelo nevarna za naše zdravje, še posebej če smo ji izpostavljeni zelo pogosto. Na srečo pa obstajajo odlične naravne alternative, ki ne predstavljajo zdravstvenega tveganja. Ena najboljših alternativ naj bi bilo kokosovo olje. Vsebuje namreč maščobne kisline, ki učinkujejo kot  izvrstni naravni repelenti …

- Oglas -

Koncentrirane maščobne kisline iz kokosovega olja so izjemno močni naravni repelenti

Strokovnjaki, zaposleni na ameriškem ministrstvu za kmetijstvo, so pred nekaj leti pripravili študijo, ki je bila objavljena v akademski reviji Scientific Reports. S pomočjo eksperimentov, ki so jih izvedli, jim je uspelo identificirati maščobne kisline v kokosovem olju, ki so še posebej učinkovite pri zaščiti pred piki žuželk. Šlo naj bi za maščobne kisline, katerih učinkovitost je povsem primerljiva z učinkovitostjo DEET-a, le da tu seveda ni nevarnosti za negativne vplive na zdravje. Raziskovalci so sicer pri tem poudarili, da kokosovo olje samo po sebi še ni nujno dovolj za uspešno zaščito pred komarji in drugimi žuželkami. Pri eksperimentih so namreč uporabili izolirano obliko maščobnih kislin, kar pomeni, da je šlo za precej višje koncentracije od tistih, ki so naravno prisotne v kokosovem olju. Za učinkovito zaščito pred žuželčjimi piki, ki so lahko v določenih primerih tudi zelo nevarni, je torej potrebna koncentrirana oblika lavrinske, dekanojske in kaprilne maščobne kisline. Prav to so namreč tiste maščobne kisline, ki spadajo med najboljše naravne repelente.

Izdelava naravnega repelenta: kokosovo olje kombinirajte z eteričnimi olji

Idealna bi bila torej uporaba maščobnih kislin, izoliranih iz kokosovega olja, toda če to ni mogoče, si lahko pomagamo z eteričnimi olji, ki povečajo učinkovitost kokosovega olja. Za še posebej učinkovito zaščito lahko poskrbijo eterična olja citronele, limonske trave, mačje mete, limonskega evkaliptusa ali nageljnovih žbic. Izberete lahko zgolj eno vrsto eteričnega olja ali kombinacijo različnih olj. Osnova za izdelavo naravnega repelenta bo torej kokosovo olje. Za vsakih 100 gramov kokosovega olja uporabite približno 10 kapljic eteričnega olja oziroma mešanice eteričnih olj po izbiri. Repelent najprej preizkusite na manjšem delčku kože. Ko se prepričate, da ga koža dobro prenaša, ga lahko nanesete na celotno telo. Osredotočite se seveda predvsem na tiste predele, ki so najbolj izpostavljeni. Ob dnevih, ko preživljate več časa v naravi, ne pozabite na redno obnavljanje nanosa. Ponovni nanos pa je potreben tudi ob močnejšem znojenju.

Priporočila za tiste, ki se ne morete povsem odpovedati repelentom z DEET-om

Včasih se sicer ni mogoče povsem izogniti uporabi repelentov, ki vsebujejo DEET. Če vam bolj naravni repelenti – doma izdelani ali kupljeni – zaradi določenih razlogov ne ustrezajo, zato se ne morete popolnoma odpovedati repelentov z DEET-om, je pomembno upoštevanje napotkov, s katerimi lahko omilite negativne vplive omenjene snovi. Izogibajte se nanašanju repelenta na območja v bližini ust ali oči. Repelent uporabljajte le na predelih, ki niso zaščiteni z oblačili. Obenem pazite, da ne boste uporabili večje količine, kot je potrebna, in da nanosi ne bodo prepogosti. Po uporabi repelenta se vedno temeljito oprhajte (seveda takrat, ko ni več nevarnosti za pike – oziroma takrat, ko je nevarnost zanje bistveno manjša). Čeprav se tveganju, ki ga prinaša izpostavljenost DEET-u, s tem ne boste mogli popolnoma izogniti, bo upoštevanje navedenih ukrepov vendarle bistveno zmanjšalo možnost za dolgoročne zdravstvene posledice.

.

NAJNOVEJŠE