Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaKrvavitev iz nosu: možni razlogi in naravna pomoč

Krvavitev iz nosu: možni razlogi in naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Krvavitev iz nosu, imenovana tudi epistaksa, je zelo pogosta težava – tako pri otrocih kot pri odraslih. Čeprav so lahko tovrstne krvavitve precej neprijetne, na srečo večinoma niso posebej nevarne. Seveda morate vedeti, kako jih čim hitreje ustaviti, obenem pa so lahko koristni tudi napotki za preprečevanje krvavitev iz nosu. Pri tem upoštevajte, da zahtevajo pogoste krvavitve iz nosu posvet z zdravnikom. Če se krvavitev ne ustavi, pa je seveda potrebna takojšnja zdravniška pomoč. Prav tako morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč, če jemljete antikoagulante, torej zdravila, ki zavirajo strjevanje krvi.

Najpogostejši razlogi za krvavitve iz nosu

- Oglas -

Eden od najočitnejših razlogov za krvavitev iz nosu je seveda udarec oziroma poškodba. Tovrstne krvavitve so še posebej pogoste pri otrocih. Med igro lahko hitro pride do manjših poškodb (na primer zaradi žoge), katerih posledica je krvavitev iz nosu – iz ene ali iz obeh nosnic.

V zimskih mesecih so krvavitve iz nosu pogosto povezane z zelo suhim zrakom, ki je posledica ogrevanja. Suh zrak lahko namreč razdraži sluznične membrane. Podobne težave se lahko pojavijo tudi med vzpenjanjem na višje gore oziroma na nekoliko višji nadmorski višini, kjer je zrak prav tako praviloma bolj suh kot v dolini.

Za krvavitve je lahko krivo tudi »vrtanje po nosu«, še posebej v kombinaciji z izsušeno sluznico. Podobno velja tudi za tlačenje drobnih predmetov v nos. Tudi tovrstni vzroki za krvavitve iz nosu so seveda še posebej pogosti pri otrocih.

Včasih so krvavitve iz nosu povezane tudi s prehladnimi obolenji in z vnetji sinusov. Večinoma torej ne gre za resnejše vzroke, vendar je kljub temu potrebna previdnost. Krvavitve iz nosu so lahko namreč tudi simptom tumorjev, žilnih težav ali jetrnih bolezni. Čeprav je verjetnost za to precej majhna, je vsekakor smiselno, da se izključijo tovrstni vzroki – še posebej če ne najdete logičnega pojasnila za krvavitve iz nosu. Zdravnik bo lahko obenem preveril tudi, ali bi bile lahko krvavitve iz nosu nezaželen stranski učinek zdravil, ki jih morda jemljete.

Ukrepi za zmanjšanje nevarnosti za pogoste krvavitve iz nosu

- Oglas -

Če je za krvavitve iz nosu najverjetneje kriv suh zrak, morate seveda poskrbeti za nevtralizacijo negativnih učinkov s pomočjo vlaženja nosnic. Najpreprostejša rešitev so pršila za nos, ki so pogosto izdelana na osnovi solne oziroma fiziološke raztopine. Pozimi je smiselna vsakodnevna uporaba tovrstnih pršil, po potrebi pa jih lahko uporabite tudi večkrat dnevno (pri tem upoštevajte navodila proizvajalca).

Za preprečevanje krvavitev iz nosu je lahko zelo koristen tudi vlažilnik zraka, seveda pa ne smete pozabiti niti na zadosten vnos tekočine. Ustrezna hidracija je med drugim pomembna tudi za ohranjanje vlažnosti sluzničnih membran.

Pri otrocih poskrbite, da bodo njihovi nohti vedno pristriženi; tudi če jih občasno premami vrtanje po nosu, bo možnost za poškodbe in s tem za krvavitve precej manjša. Seveda pa je smiselno, da poskrbite, da se otrok čim prej otrese te navade. Med hranili je še posebej pomemben vitamin K – ne sicer za samo preprečevanje krvavitev iz nosu, ampak za njihovo čim hitrejšo zaustavitev. Vitamin K je namreč ključen za normalno strjevanje krvi. Najboljši vir vitamina K so različne vrste zelenolistne oziroma zelene zelenjave, na primer ohrovt, špinača, zelje, brstični ohrovt in brokoli. Deloma lahko pomaga tudi vitamin C, ki je med drugim pomemben za zdravje naših žil. Pozorni pa bodite tudi na cink, saj je zdravje žil odvisno tudi od tega minerala.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×