0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKrvavitev iz nosu: možni razlogi in naravna pomoč

Krvavitev iz nosu: možni razlogi in naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Krvavitev iz nosu, imenovana tudi epistaksa, je zelo pogosta težava – tako pri otrocih kot pri odraslih. Čeprav so lahko tovrstne krvavitve precej neprijetne, na srečo večinoma niso posebej nevarne. Seveda morate vedeti, kako jih čim hitreje ustaviti, obenem pa so lahko koristni tudi napotki za preprečevanje krvavitev iz nosu. Pri tem upoštevajte, da zahtevajo pogoste krvavitve iz nosu posvet z zdravnikom. Če se krvavitev ne ustavi, pa je seveda potrebna takojšnja zdravniška pomoč. Prav tako morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč, če jemljete antikoagulante, torej zdravila, ki zavirajo strjevanje krvi.

- Oglas -

Najpogostejši razlogi za krvavitve iz nosu

Eden od najočitnejših razlogov za krvavitev iz nosu je seveda udarec oziroma poškodba. Tovrstne krvavitve so še posebej pogoste pri otrocih. Med igro lahko hitro pride do manjših poškodb (na primer zaradi žoge), katerih posledica je krvavitev iz nosu – iz ene ali iz obeh nosnic.

V zimskih mesecih so krvavitve iz nosu pogosto povezane z zelo suhim zrakom, ki je posledica ogrevanja. Suh zrak lahko namreč razdraži sluznične membrane. Podobne težave se lahko pojavijo tudi med vzpenjanjem na višje gore oziroma na nekoliko višji nadmorski višini, kjer je zrak prav tako praviloma bolj suh kot v dolini.

Za krvavitve je lahko krivo tudi »vrtanje po nosu«, še posebej v kombinaciji z izsušeno sluznico. Podobno velja tudi za tlačenje drobnih predmetov v nos. Tudi tovrstni vzroki za krvavitve iz nosu so seveda še posebej pogosti pri otrocih.

- Oglas -

Včasih so krvavitve iz nosu povezane tudi s prehladnimi obolenji in z vnetji sinusov. Večinoma torej ne gre za resnejše vzroke, vendar je kljub temu potrebna previdnost. Krvavitve iz nosu so lahko namreč tudi simptom tumorjev, žilnih težav ali jetrnih bolezni. Čeprav je verjetnost za to precej majhna, je vsekakor smiselno, da se izključijo tovrstni vzroki – še posebej če ne najdete logičnega pojasnila za krvavitve iz nosu. Zdravnik bo lahko obenem preveril tudi, ali bi bile lahko krvavitve iz nosu nezaželen stranski učinek zdravil, ki jih morda jemljete.

Ukrepi za zmanjšanje nevarnosti za pogoste krvavitve iz nosu

Če je za krvavitve iz nosu najverjetneje kriv suh zrak, morate seveda poskrbeti za nevtralizacijo negativnih učinkov s pomočjo vlaženja nosnic. Najpreprostejša rešitev so pršila za nos, ki so pogosto izdelana na osnovi solne oziroma fiziološke raztopine. Pozimi je smiselna vsakodnevna uporaba tovrstnih pršil, po potrebi pa jih lahko uporabite tudi večkrat dnevno (pri tem upoštevajte navodila proizvajalca).

Za preprečevanje krvavitev iz nosu je lahko zelo koristen tudi vlažilnik zraka, seveda pa ne smete pozabiti niti na zadosten vnos tekočine. Ustrezna hidracija je med drugim pomembna tudi za ohranjanje vlažnosti sluzničnih membran.

Pri otrocih poskrbite, da bodo njihovi nohti vedno pristriženi; tudi če jih občasno premami vrtanje po nosu, bo možnost za poškodbe in s tem za krvavitve precej manjša. Seveda pa je smiselno, da poskrbite, da se otrok čim prej otrese te navade. Med hranili je še posebej pomemben vitamin K – ne sicer za samo preprečevanje krvavitev iz nosu, ampak za njihovo čim hitrejšo zaustavitev. Vitamin K je namreč ključen za normalno strjevanje krvi. Najboljši vir vitamina K so različne vrste zelenolistne oziroma zelene zelenjave, na primer ohrovt, špinača, zelje, brstični ohrovt in brokoli. Deloma lahko pomaga tudi vitamin C, ki je med drugim pomemben za zdravje naših žil. Pozorni pa bodite tudi na cink, saj je zdravje žil odvisno tudi od tega minerala.

.

NAJNOVEJŠE