0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKitajsko "umetno sonce" doseglo preboj, ključni korak k fuzijskemu reaktorju

Kitajsko “umetno sonce” doseglo preboj, ključni korak k fuzijskemu reaktorju

MORDA VAS ZANIMA

Nov svetovni rekord: kitajsko “umetno sonce” je 403 sekunde delovalo v stabilnem stanju.

- Oglas -

Eksperimentalni napredni superprevodni tokamak (EAST) reaktor ali kitajsko “umetno sonce” je v sredo dosegel delovanje v stabilnem stanju visoke zaprte plazme za 403 sekunde, kar je ened ključnih korakov pri razvoju fuzijskega reaktorja.

Preboj, dosežen po več kot 120.000 poskusih, je močno izboljšal prvotni svetovni rekord 101 sekunde, ki ga je leta 2017 postavil EAST.

Končni cilj EAST-a, ki se nahaja na Inštitutu za fiziko plazme pri Kitajski akademiji znanosti (ASIPP) v Hefeiju, je ustvariti jedrsko fuzijo, kot je sonce, z uporabo snovi, ki jih je v morju v izobilju, za zagotavljanje stalnega toka čiste energije.

- Oglas -

Song Yuntao, direktor ASIPP, je v intervjuju za časopis Xinhuo povedal, da je glavni pomen tega preboja v načinu visoke zaprtosti.

Temperatura in gostota delcev sta se močno povečali med delovanjem visoke zaprte plazme, kar bo postavilo trdne temelje za izboljšanje učinkovitosti proizvodnje električne energije fuzijskih elektrarn v mprihodnosti in za zmanjšanje stroškov, je dejal.

V nasprotju s fosilnimi gorivi, kot so premog, nafta in zemeljski plin, ki so omejena in imajo velik vpliv na okolje, “umetno sonce” potrebuje surovine, ki jih je na zemlji skoraj neomejeno. Fuzijska energija velja za varnejšo in čistejšo ter zato idealno “končno energijo” za prihodnost človeštva.

Od svojega delovanja leta 2006 je EAST, ki so ga zasnovali in razvili Kitajci, odprta testna platforma za kitajske in mednarodne znanstvenike za izvajanje poskusov in raziskav, povezanih s fuzijo.

- Oglas -

Trenutno je končana tehnična zasnova prihodnjega kitajskega fuzijskega inženirskega testnega reaktorja (CFETR), ki velja za naslednjo generacijo “umetnega sonca”, katerega cilj je zgraditi prvi demonstracijski fuzijski reaktor na svetu.

.

NAJNOVEJŠE