Zdravje & prehranaKdaj bi nas moralo zaradi kašlja skrbeti?

Kdaj bi nas moralo zaradi kašlja skrbeti?

MORDA VAS ZANIMA

Kašelj je eden izmed najpogostejših simptomov gripe in prehlada. To naj bi bil celo glavni razlog, zaradi katerega ljudje poiščejo pomoč zdravnika.

- Oglas -

Kašljanje

Morda je sicer v vašem primeru minilo že kar precej časa od okužbe, druge težave so izzvenele, kašelj pa še kar ostaja. Pogosto je kašljanje še posebej moteče v nočnem času, saj ovira spanec. Pa je kašelj zgolj neprijeten ali je lahko včasih tudi nevaren? Bi vas moralo skrbeti oziroma kako dolgo čakati, da simptom izgine?

 Ali se stanje izboljšuje?

Pri blaženju kašlja si je mogoče običajno zelo uspešno pomagati z različnimi pripravki – takšnimi, ki jih je mogoče v lekarni kupiti brez recepta, ali pa s povsem naravnimi. Dobra izbira za naravno ublažitev kašlja je slez, potem na primer pitje vročih napitkov, inhaliranje nad vodno paro z dodatkom eteričnih olj, ki pomaga pri sprostitvi dihalnih poti, ali pa lizanje (doma izdelanih) bombonov proti kašlju z dodatkom žajblja, ingverja ipd.

Ne glede na to, katero metodo izberete – pa tudi v primeru, da se odločite, da boste preprosto čakali –  bodite pozorni na to, ali se stanje izboljšuje. Postaja kašljanje vendarle manj izrazito in moteče ali pa se morda intenzivnost kašlja le še stopnjuje? Seveda pa to ni edino, kar je smiselno upoštevati, ko razmišljate, ali je morda napočil čas za obisk zdravnika.

Kdaj je smiselno, da poiščete zdravniško pomoč?

- Oglas -

V večini primerov je kašljanje sicer neprijeten, vendar neškodljiv simptom, ki sčasoma preprosto izzveni. A če imate tovrstne težave že več tednov, ne da bi zaznali kakršno koli izboljšanje, je vsekakor zelo priporočljivo, da ne odlašate s pregledom pri zdravniku. Prav tako morate poiskati zdravniško pomoč, če izkašljujete krvavo obarvano sluz, če imate poleg kašlja močno povišano telesno temperaturo, če kašelj spremlja tudi hropenje oziroma piskanje v pljučih ali če imate občutek močno oteženega dihanja.

Čeprav je pri kašlju naravna pomoč večinoma zelo učinkovita, pa vendarle ni vredno tvegati, če sumite, da bi lahko šlo za kaj resnejšega. Posvet z zdravnikom je seveda še posebej pomemben, če gre za dolgotrajnejše kašljanje pri otrocih ali pa pri ljudeh, ki so v preteklosti že imeli resnejše težave, povezane z dihali.

NAJNOVEJŠE