[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKaterih čistil se je dobro izogibati?

Katerih čistil se je dobro izogibati?

MORDA VAS ZANIMA

Je morda vaša hiša prepojena s strupi zaradi čistil, katere uporabljate?

- Oglas -

Svetovna Zdravstvena Organizavija (ang. World Health Organization) je izdala opozorilo glede izpostavljenosti kemikalijam v ranem otroštvu in glaven vir teh kemikalij so hišna čistila.
Toxic Nation (ena izmed vej Organizacije za Okoljevarstveno obrambo) je ponudila nekaj nestrupenih ali manj strupenih alternativ, kako brez kemikalij ohraniti čist dom.

No, pa poglejmo kako lahko nadomstimo nekaj vsakdanjih čistil z okolju prijaznejšimi alternativami …

Antibakterijska čistila

Varneje je živeti z bacili, saj ta čistila vsebujejo “triklosan“, ki je oblika dioksina, kateri slabi imunski sistem, zmanjša plodnost, moti razvoj hormonov in lahko povzroča prirojene motnje.
Alternativa temu je navadno milo, saj ubije 99.4% bacilov, medtem ko razkužila je 0.2% več.

Osvežilci zraka

Osvežilci zraka delujejo na principu oljnega filma, kateri bi naj prekril neprijetne vonjave. Isti oljni film pa hkrati sprošča tudi snovi, katere škodujejo živčevju.
Ena izmed glavnih sestavin osvežilcev je formaldehid, ki je kancerogen, sproža alergične reakcije, dermatitis, glavobole, bolečine v sklepih in prsih, depresijo, omotico in škoduje imunskemu sistemu.
Naslednja glavna sestavina je tudi fenol, kateri pa povzroča izpuščaje, potenje, probleme z dihali in v skrajnem primeru tudi komo.
Zato je bolje smrad odstraniti tako, da enostavno prostor prezračite.

- Oglas -

Detergenti za čiščenje posode v pomivalnem stroju

Ti detergenti bi po podatkih naj bili glavni vzrok za nenamerno zastrupitev otrok. Vsebujejo suho obliko koncentriranega klora, kateri je sam po sebi strupen in med drugim draži kožo, v skrajnih primerih jo lahko tudi opeče, povzroča pa tudi poškodbe očes. Poleg tega, pa se lahko ostanki klora s posode prenesejo v hrano.
Najboljše je, da kupujete detergente brez fosfata ter klora.

Čistila za pečice

Čistila vsebujejo natrijev hidroksid (derivat luga) in je koroziven in lahko prežre skozi zgornji sloj kože in tako povzroča hude poškodbe kože. Prav tako pa lahko razje oči ter pluča, če pride v neposredno bližino. Med drugim to čistilo vsebuje tudi benzen, toluen, ksilen, metanol in etilbenzen. Vsi ti elementi pa so kancerogeni, škodujejo živčevju ter zarodkom. S tem, ko pečico vklopimo pa lahko vse te kemikalije spustimo v zrak.
Alternativa? Mešanica sode bikarbone, soli in past na vodni osnovi  zadostuje za čisto pečico.

Šamponi za preproge ter tapete

Narejena so za odstranevanje madežev, prat tako pa lahko “odstranijo“ tudi vas. Glavna sestavina, perkloroetilen, je znana po kencerogenosti, škoduje jetram, ledvicam in živčevju. Amonijev hidroksid pa je koroziven, draži oči, kožo ter dihalne poti. Hlapi so prav tako kancerogeni, in povzročajo omotičnost, zaspanost, slabost, izgubo apetita ter izgubo orientacije.
Najbolje je, da sodo bikarbono zmešate z vodo, sol pa bo odstranila madeže vina oz. sadja. Soda prav tako odstranjuje madeže, mešanica sode bikarbone in koruznega škroba pa celo odišavi.

Čistila za stranišče, kopalne kadi ter ploščice

Ta čistila so zelo strupena in so vzrok mnogih zastrupitev, saj se jih po navadi uporablja v majhnih prostorih. Večina teh čistil vsebuje hipokloridno belilo, katero je korozivno očem, koži, dihalnim potem in lahko povzroči slabost in pljučni edem. Kopalniška čistila pa poleg belila vsebujejo tudi benzen, toluen, ksilen, metanol in etilbenzen, katera kot že omenjeno škodujejo živčevju in povzročajo prirojene napake.
Alternativa tem čistilom je kis. Navaden kis bo prav tako dobro odstranil ostanke mila, medtem ko bo nekaj sode učinkovito odstranilo vodni kamen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×