0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastKako shajati s »težavnimi ljudmi«? 7 koristnih tehnik …

Kako shajati s »težavnimi ljudmi«? 7 koristnih tehnik …

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje imate vsaj občasno stik z ljudmi, ki se ne odzivajo na racionalne argumente. Ne glede na to, kako nesmiselna je njihova pozicija, bodo vztrajali, da imajo prav. Tovrstne interakcije tako običajno niso najbolj produktivne. Najboljša rešitev je sicer umik, kar pa seveda ni vedno izvedljivo. Toda na srečo imate na voljo pester nabor preverjenih metod, s pomočjo katerih boste precej lažje shajali z osebami, ki jih dojemate kot problematične. Pri tem naj opozorimo, da bo potrebna fleksibilnost. Metode, ki so pri nekaterih ljudeh zelo učinkovite, pri drugih ne prinesejo želenega rezultata. Pomembno je torej, da znate čim hitreje oceniti konkretno situacijo in izbrati najprimernejši pristop.

- Oglas -

1. Pomagajte si s tehnikami aktivnega poslušanja

Ena od najboljših taktik, s katerimi lahko umirite problematične ljudi, je aktivno poslušanje. Ni sicer nujno, da bo ta pristop deloval, vendar je smiselno, da vsaj poskusite. Če imamo občutek, da nismo zares slišani, smo namreč precej bolj vzkipljivi in sovražni. Pri ljudeh, ki so že v osnovi precej problematični, pa je lahko negativen odziv še posebej intenziven. Ne poskušajte jih preglasiti. Namesto tega mirno poslušajte, kaj vam govorijo, in poskušajte nato parafrazirati njihove besede. Tudi če jim ne morete ustreči, bodo najverjetneje precej manj agresivni, če bodo imeli občutek, da se vsaj trudite razumeti njihovo pozicijo.

2. Poskušajte ohraniti mirno kri

Med interakcijami s problematičnimi osebami je pogosto precej težko ohraniti mirno kri. Toda izbruhi jeze situacijo običajno le še poslabšajo. Tako je pomembno, da poskušate ostati mirni in zbrani. Če bo oseba videla, da njeno početje na vas nima pravega vpliva oziroma da niste pretirano čustveno vznemirjeni, bo najverjetneje odnehala precej hitreje, kot bi sicer.

3. Razmislite, kaj bi se lahko skrivalo po površino

Vživljanje v perspektivo nekoga, ki vam tako ali drugače greni življenje, je vse prej kot enostavno. Toda malce bolj empatičen pristop je lahko pogosto zelo koristen. Razmislite, kaj bi se lahko skrivalo pod površino. Ali je mogoče, da vendarle obstaja logičen vzrok za obnašanje, ki se zdi na prvi pogled povsem nerazumno? To seveda ne pomeni, da morate tolerirati nedopustno obnašanje, še posebej če gre za nasilje. Sami boste najlažje ocenili, ali je ta pristop v konkretni situaciji resnično ustrezen.

- Oglas -

4. Izogibajte se smehu

Prijazen nasmešek je lahko hitro dojet kot norčevanje oziroma posmehovanje. Po eni strani je pomembno, da vaša mimika ni očitno sovražna, vendar se izogibajte pretiranemu smehljanju. Čeprav verjamete, da lahko s tem umirite situacijo, ima lahko nasmeh nasproten učinek od želenega. Tako je pametno, da je vaša obrazna mimika karseda nevtralna.

5. Mirno začrtajte meje sprejemljivega obnašanja

Umirjenost in empatičnost ne izključujeta asertivnosti. Čeprav je pametno, da se izogibate povzdigovanju glasu ali celo kričanju, žuganju, preklinjanju ipd., to nikakor ne pomeni, da morate preprosto sprejeti vse, kar se dogaja in kar je bilo izrečeno. Priporočamo uporabo fraz, kot je: »Tovrstnega obnašanja/besed ne bom toleriral/-a.« Po potrebi frazo večkrat ponovite – medtem pa seveda poskušajte ostati karseda mirni.

6. Odpovejte se pregovarjanju, kdo ima prav

Prej ali slej boste morali sprejeti, da z nekaterimi ljudmi preprosto ni mogoče debatirati, še posebej o specifičnih temah. Čeprav veste, da je moč argumenta na vaši strani, je nesmiselno izgubljati energijo za prepričevanje, da imate prav.

7. Zaupajte svojim instinktom … in po potrebi poiščite pomoč

Če imate občutek, da ste ogroženi, ne razmišljajte predolgo in se čim hitreje umaknite. Zaupajte svojemu občutku. Na prvem mestu je vaša varnost. Čeprav so lahko predhodno opisane taktike pogosto zelo učinkovite, so določeni stiki s problematičnimi osebami preprosto preveč nevarni. V tovrstnih situacijah se je tako smiselno čim prej umakniti.

.

NAJNOVEJŠE