5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Ekologija & okoljeKako nastane naravna mineralna voda?

Kako nastane naravna mineralna voda?

MORDA VAS ZANIMA

Količina mineralnih snovi v vodi, ki jo najdemo v naravi je ponavadi veliko višja od tistih v običajnih pitnih vodah. Včasih se je sicer kot naravna mineralna voda označevala voda, v kateri je bila vsebnost raztopljenih snovi večja kot 1000 mg/l, danes pa lahko imajo naravne mineralne vode tudi nižjo vsebnost mineralnih snovi, vendar so vseeno lahko označene kot mineralne vode.

- Oglas -

Za nastanek naravnih mineralnih voda je odgovornih več geoloških dejavnikov in pogojev, ključna dejavnika pa sta visok tlak in dovolj dolga časovna doba pretakanja vode v podzemlju.

Mineralna voda

Ogljikov dioksid v naravni vodi

Za primer lahko vzamemo naravne mineralne vode iz Radenske, ki vsebujejo lasten ogljikov dioksid, kar pomeni, da je naravnega izvora. Meritve potrjujejo več izvorov ogljikovega dioksida v zemeljski notranjosti, to so  posledice magmatskih procesov, to je vulkanski ali juvenilni ogljikov dioksid, pri razpadu karbonatov in razkroju organskih snovi.

Mehurčki ogljikovega dioksida v naravnih mineralnih vodah tudi druge pomembnejše funkcije kot je poživljajoč občutek ob pitju. Prisotnost CO2 skrbi za povečano prepustnost celičnih membran in pospešen prenos mineralnih snovi v telo. Ogljikov dioksid v ustih očisti borbončice, pospešuje prekrvitev in spodbuja izločanje sline ter tako čisti usta od bakterij do ostankov hrane, ki pospešujejo nastanek kariesa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×