fbpx
Domov Ekologija & okolje Kako nastane naravna mineralna voda?

Kako nastane naravna mineralna voda?

Količina mineralnih snovi v vodi, ki jo najdemo v naravi je ponavadi veliko višja od tistih v običajnih pitnih vodah. Včasih se je sicer kot naravna mineralna voda označevala voda, v kateri je bila vsebnost raztopljenih snovi večja kot 1000 mg/l, danes pa lahko imajo naravne mineralne vode tudi nižjo vsebnost mineralnih snovi, vendar so vseeno lahko označene kot mineralne vode.

Za nastanek naravnih mineralnih voda je odgovornih več geoloških dejavnikov in pogojev, ključna dejavnika pa sta visok tlak in dovolj dolga časovna doba pretakanja vode v podzemlju.

Mineralna voda

Ogljikov dioksid v naravni vodi

Za primer lahko vzamemo naravne mineralne vode iz Radenske, ki vsebujejo lasten ogljikov dioksid, kar pomeni, da je naravnega izvora. Meritve potrjujejo več izvorov ogljikovega dioksida v zemeljski notranjosti, to so  posledice magmatskih procesov, to je vulkanski ali juvenilni ogljikov dioksid, pri razpadu karbonatov in razkroju organskih snovi.

Mehurčki ogljikovega dioksida v naravnih mineralnih vodah tudi druge pomembnejše funkcije kot je poživljajoč občutek ob pitju. Prisotnost CO2 skrbi za povečano prepustnost celičnih membran in pospešen prenos mineralnih snovi v telo. Ogljikov dioksid v ustih očisti borbončice, pospešuje prekrvitev in spodbuja izločanje sline ter tako čisti usta od bakterij do ostankov hrane, ki pospešujejo nastanek kariesa.

- Oglas -

Najnovejše

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×