Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Ekologija & okoljeKako nastane naravna mineralna voda?

Kako nastane naravna mineralna voda?

MORDA VAS ZANIMA

Količina mineralnih snovi v vodi, ki jo najdemo v naravi je ponavadi veliko višja od tistih v običajnih pitnih vodah. Včasih se je sicer kot naravna mineralna voda označevala voda, v kateri je bila vsebnost raztopljenih snovi večja kot 1000 mg/l, danes pa lahko imajo naravne mineralne vode tudi nižjo vsebnost mineralnih snovi, vendar so vseeno lahko označene kot mineralne vode.

- Oglas -

Za nastanek naravnih mineralnih voda je odgovornih več geoloških dejavnikov in pogojev, ključna dejavnika pa sta visok tlak in dovolj dolga časovna doba pretakanja vode v podzemlju.

Mineralna voda

Ogljikov dioksid v naravni vodi

Za primer lahko vzamemo naravne mineralne vode iz Radenske, ki vsebujejo lasten ogljikov dioksid, kar pomeni, da je naravnega izvora. Meritve potrjujejo več izvorov ogljikovega dioksida v zemeljski notranjosti, to so  posledice magmatskih procesov, to je vulkanski ali juvenilni ogljikov dioksid, pri razpadu karbonatov in razkroju organskih snovi.

Mehurčki ogljikovega dioksida v naravnih mineralnih vodah tudi druge pomembnejše funkcije kot je poživljajoč občutek ob pitju. Prisotnost CO2 skrbi za povečano prepustnost celičnih membran in pospešen prenos mineralnih snovi v telo. Ogljikov dioksid v ustih očisti borbončice, pospešuje prekrvitev in spodbuja izločanje sline ter tako čisti usta od bakterij do ostankov hrane, ki pospešujejo nastanek kariesa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×