Ekologija & OkoljeKako nastane naravna mineralna voda?

Kako nastane naravna mineralna voda?

MORDA VAS ZANIMA

Količina mineralnih snovi v vodi, ki jo najdemo v naravi je ponavadi veliko višja od tistih v običajnih pitnih vodah. Včasih se je sicer kot naravna mineralna voda označevala voda, v kateri je bila vsebnost raztopljenih snovi večja kot 1000 mg/l, danes pa lahko imajo naravne mineralne vode tudi nižjo vsebnost mineralnih snovi, vendar so vseeno lahko označene kot mineralne vode.

- Oglas -

Za nastanek naravnih mineralnih voda je odgovornih več geoloških dejavnikov in pogojev, ključna dejavnika pa sta visok tlak in dovolj dolga časovna doba pretakanja vode v podzemlju.

Mineralna voda

Ogljikov dioksid v naravni vodi

Za primer lahko vzamemo naravne mineralne vode iz Radenske, ki vsebujejo lasten ogljikov dioksid, kar pomeni, da je naravnega izvora. Meritve potrjujejo več izvorov ogljikovega dioksida v zemeljski notranjosti, to so  posledice magmatskih procesov, to je vulkanski ali juvenilni ogljikov dioksid, pri razpadu karbonatov in razkroju organskih snovi.

Mehurčki ogljikovega dioksida v naravnih mineralnih vodah tudi druge pomembnejše funkcije kot je poživljajoč občutek ob pitju. Prisotnost CO2 skrbi za povečano prepustnost celičnih membran in pospešen prenos mineralnih snovi v telo. Ogljikov dioksid v ustih očisti borbončice, pospešuje prekrvitev in spodbuja izločanje sline ter tako čisti usta od bakterij do ostankov hrane, ki pospešujejo nastanek kariesa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×