0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako hitro se pokažejo učinki prehranskih dopolnil? 

Kako hitro se pokažejo učinki prehranskih dopolnil? 

MORDA VAS ZANIMA

Kupili ste prehransko dopolnilo in ga začeli uporabljati, toda čeprav ga jemljete že kar nekaj časa, še niste opazili pozitivnih učinkov. Kaj je krivo za to?

- Oglas -

Razlogi so običajno precej kompleksni. Čas, ki je potreben za to, da se pokaže pozitiven vpliv prehranskega dopolnila, je namreč odvisen od najrazličnejših dejavnikov. Preverite, kateri so tisti, ki so še posebej pomembni. Najverjetneje boste tako lažje ugotovili, zakaj prehransko dopolnilo (še) ni prineslo rezultatov, ki ste jih pričakovali … Poudariti je potrebno tudi, da pri naravnih učinkovinah načeloma vedno traja dlje časa, da opazimo delovanje.

1. Skladnost prehranskega dopolnila z vašimi potrebami/težavami

Ali je prehransko dopolnilo, ki ga uporabljate, resnično primerno za vas? Če se spopadate s specifičnimi zdravstvenimi težavami oziroma s simptomi, je smiselno preveriti, kaj je primarni vzrok. Tako boste namreč lažje ugotovili, katera prehranska dopolnila bi bilo smiselno uporabiti. Morda ste na primer opažali simptome, ki so pogosto povezani s pomanjkanjem železa, zato ste začeli uporabljati prehransko dopolnilo, ki vsebuje železo, toda simptomi niso izginili, ker se je težava v resnici skrivala drugje.

2. Resnost težav, zaradi katerih ste začeli uporabljati prehransko dopolnilo

Čas, ki bo potreben za to, da opazite izboljšanje, je močno odvisen od resnosti vaših težav oziroma pomanjkanja. Če gre za hujšo obliko pomanjkanja specifičnih hranilnih snovi, boste morali biti seveda malce bolj potrpežljivi. Obenem upoštevajte, da pri zelo hudem pomanjkanju hranil prehranska dopolnila običajno ne zadoščajo. Svetujemo vam, da se o ustreznem ukrepanju pogovorite s svojim zdravnikom.  

- Oglas -

3. Odmerek prehranskega dopolnila

Resnejše ko je pomanjkanje, višji odmerek je potreben. Za to, da ne opažate pozitivnih učinkov prehranskega dopolnila, je lahko torej kriv tudi prenizek dnevni odmerek. Seveda pa to ne pomeni, da lahko pretiravate oziroma ignorirate priporočila glede najvišjega dovoljenega dnevnega odmerka, ne da bi se pred tem posvetovali z zdravnikom ali strokovnjakom. Še posebej previdni morate biti pri t. i. maščobotopnih vitaminih. Telo se namreč težko znebi presežka teh snovi. Medtem ko se lahko presežek vodotopnih vitaminov izloči z urinom, se presežek vitaminov, topnih v maščobah, shranjuje v maščobnem tkivu. Zelo visoki odmerki so lahko zato nevarni. Tudi če ne pride do resnejših zapletov, pa lahko previsok odmerek prehranskega dopolnila povzroči precej neprijetnih stranskih učinkov. Čezmeren vnos cinka lahko na primer privede do slabosti in prebavnih težav. Pretiravanje s kalcijem je pogosto krivo za zaprtje. Prevelika količina magnezija pa bo najverjetneje povzročila drisko. Nam pa lahko na drugi strani na primer malenkost večji dnevni vnos magnezija pomaga pri težavah z zaprtostjo, s čimer se izognemo uporabi močnih odvajal, ki imajo dolgoročno zagotovo več negativnih učinkov.

4. Učinkovitost absorpcije

Učinki prehranskega dopolnila so seveda odvisni tudi od uspešnosti absorpcije. Tudi če uporabljate precej visok odmerek, je težko pričakovati izboljšanje, če vaše telo snovi, ki jih vnašate, ne more izkoristiti. Na učinkovitost absorpcije vplivajo različni dejavniki. Med drugim je odvisna od trenutnega pH-ja vašega želodca oziroma od hrane, ki jo zaužijemo pred uporabo prehranskega dopolnila, od morebitne uporabe zdravil, ki vam jih je predpisal zdravnik, ter od genetike in starosti. Obenem upoštevajte, da so za absorpcijo vseh hranilnih snovi potrebna druga hranila. Absorpcija železa na primer ne more biti optimalna, če vam primanjkuje vitamina C. Podobno pa velja tudi za absorpcijo vitamina D in pomanjkanje kalcija. 

5. Kakovost prehranskega dopolnila

Pazite, da boste izbrali resnično kakovostno prehransko dopolnilo – med drugim tudi zato, ker lahko kakovost dopolnila vpliva na čas, ki bo potreben za to, da se pokažejo prvi rezultati. Če je mogoče, izbirajte prehranska dopolnila s certifikati, ki pričajo o tem, da je izdelek uspešno prestal ustrezna neodvisna testiranja.

6. Primarni razlog za težave

Stres lahko naše telo oropa številnih pomembnih hranil. Pogosta posledica stresa je na primer pomanjkanje cinka. Tudi če boste omenjeni mineral dodajali s pomočjo prehranskega dopolnila, bo moralo za ublažitev simptomov miniti kar precej časa, če ne boste odpravili primarnega vzroka, torej stresa. Če praznjenje »rezervoarja« poteka hitreje kot polnjenje, so vsekakor potrebni dodatni ukrepi, povezani s primarno težavo. Podobno načelo velja tudi pri boleznih, kot sta celiakija in vnetna črevesna bolezen.

.

NAJNOVEJŠE