Vrt & Vrtnarjenje10 trikov za dolgotrajnejšo svežino rezanega cvetja

10 trikov za dolgotrajnejšo svežino rezanega cvetja

MORDA VAS ZANIMA

Šopek svežih cvetlic v vazi je nedvomno ena od najlepših dekoracij. Vaš dom poveže z naravo in vanj vnese življenje. Še tako pusto stanovanje v hipu oživi. Toda rok trajanja rezanega cvetja je precej kratek. Ko cvetlici prerežemo steblo, se proces fotosinteze ustavi, zato je odmrtje le še vprašanje časa. Če želite trajnejšo dekoracijo, so lončnice nedvomno precej boljša izbira. Vendar si včasih kljub temu zaželimo lepega šopka – ali pa ga dobimo v dar. Na srečo obstaja nekaj trikov, v katerimi lahko podaljšate svežino rezanega cvetja. Tako vas bo pogled na prečudovite rože v vazi razveseljeval precej dlje, kot bi vas sicer.

1. Rože čim prej premestite v vodo in prirežite stebla

- Oglas -

Prej ko ga boste postavili v vodo, večja bo verjetnost za daljšo življenjsko dobo sveže rezanega cvetja. Če pri sebi nimate vaze, malce improvizirajte. Uporabite lahko na primer kar kozarec, nato pa cvetje doma premestite v pravo vazo. Uporabite svežo, vendar ne premrzlo vodo. Najboljša je mlačna voda. Preden cvetlice postavite v vodo, odrežite spodnji del stebla pod 45-stopinjskim kotom. Postopek redno ponavljajte. Tako bodo namreč stebla lažje absorbirala vodo. Če je potrebno (ko so stebla prekratka), rože premestite v manjšo vazo. Obenem odstranite vse liste, ki so pod gladino vode. S tem namreč zmanjšate nevarnost za razmnoževanje bakterij.

2. Vodo v vazi redno menjajte

Za preprečevanje hitrega razmnoževanja bakterij je pomembno tudi redno menjavanje vode. Vodo, v katero ste postavili sveže rezano cvetje, zamenjajte vsaj na približno 2–3 dni. Obenem lahko cvetlice rahlo popršite z vodo, ki ste jo nalili v pršilko. To bo poskrbelo za prijetno osvežitev.

3. V vodo dodajte malce sladkorja

Izgubo sladkorja, ki je posledica ustavljenega procesa fotosinteze, lahko poskušate vsaj deloma nevtralizirati tako, da v vazo stresete manjšo količino belega sladkorja. Tako bodo imele cvetlice na voljo dodatna hranila, kar bo poskrbelo za dolgotrajnejšo svežino. Pazite, da s količino ne boste pretiravali. Idealna je približno 2-odstotna raztopina.

4. Rezanemu cvetju privoščite malce aspirina

Čeprav cvetlic najverjetneje ne muči glavobol, jim bo dobro del odmerek aspirina. Ta bo poskrbel za uravnavanje pH-vrednosti vode. Aspirin nekoliko zniža pH, posledično pa se zmanjša možnost za pospešeno razmnoževanje bakterij, pa tudi plesni in glivic.

5. Pomagajte si s sladkimi gaziranimi pijačami

- Oglas -

Sladke gazirane pijače niso najbolj zdrave za ljudi, toda sveže rezanemu cvetju bodo najverjetneje precej koristile. V vodo preprosto dodajte malce izbrane pijače in uživajte v dolgotrajnejši svežini cvetlic. Kombinacija sladkorja in mehurčkov poskrbi za osvežitev in oskrbo s pomembnimi hranili. Napitki, ki vsebujejo nadomestke sladkorja, tu seveda ne pridejo v poštev.

6. Preizkusite kombinacijo sladkorja in kisline

Zelo dobre rezultate lahko prinese tudi kombinacija sladkorja, ki cvetlicam zagotovi pomembne hranilne snovi, in kisline, ki zavre razmnoževanje bakterij. Sladkor lahko na primer kombinirate z jabolčnim kisom ali z limoninim sokom.

7. V vazo vrzite bakren kovanec

Podoben vpliv kot kisline in aspirin naj bi imel tudi bakren kovanec. Če boste v vazo s sveže rezanim cvetjem vrgli kovanec ali dva, bo to zagotovo osrečilo cvetlice, posledično pa tudi vas.

8. Izberite primerno mesto za postavitev vaze

Zelo pomembno je, da cvetlice postavite na ustrezno mesto. S tem lahko pridobite kar nekaj dni. Izberite relativno hladno, suho mesto, ki ni neposredno izpostavljeno sončni svetlobi. Pazite torej, da šopek ne bo v bližini okna ali grelnega telesa.

9. Šopek razdelite na več manjših delov

Zelo hitro odmrtje cvetlic je pogosto vsaj deloma povezano s prenatrpanostjo vaze. Če ste kupili ali dobili večji šopek, ga razdelite na manjše šopke, nato pa cvetlice razdelite med več vazami.

10. Vodi dodajte alkohol ali ustno vodico

Še ena od možnosti za preprečevanje pospešene rasti bakterij, gliv in plesni je alkohol. Uporabite lahko na primer vodko. Če pri roki nimate alkoholnih pijač, pa je dobra izbira tudi ustna vodica z alkoholom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×