Zdravje & prehranaKaj vaše telo v resnici potrebuje, ko si želite nezdrave hrane?

Kaj vaše telo v resnici potrebuje, ko si želite nezdrave hrane?

MORDA VAS ZANIMA

Včasih si zaželimo določene jedi ali živila in zdi se nam, da lahko le s tem potešimo svojo željo. Na žalost gre v takšnih primerih običajno za željo po zelo nezdravi hrani, polni praznih kalorij. Vendar pa ni treba, da takoj popustite in se vdate vzgibu. Telo nam s tovrstnimi nenadnimi željami po zelo specifični hrani pogosto sporoča, da mu primanjkuje določenih hranilnih snovi. Tako je mogoče velikokrat potešiti lakoto, tako fizično kot »psihično«, s precej bolj zdravimi alternativami  …

- Oglas -

Nezdrava hrana

Čokolada

Pri mnogih ljudeh so nenadne želje po določenem živilu povezane predvsem s čokolado. Si tudi sami večkrat tako močno zaželite čokolade, da se tej želji preprosto ne morete upreti? Morda bo naslednjič lažje, če boste upoštevali, da je to pogosto povezano s pomanjkanjem magnezija. Gre za mineral, ki ga primanjkuje mnogim ljudem in ki ga lahko med drugim najdemo prav v čokoladi oziroma v kakavovih zrnih.

Magnezij poskrbi za občutek sproščenosti in umirjenosti, zato ni nenavadno, da je čokolada tako »zasvajajoča«. Če nam primanjkuje magnezija, smo pogosto razdražljivi, nemirni, težko spimo, naše telo pa je razbolelo. Tako je smiselno, da poskusite potešiti željo po čokoladi z drugimi, bolj zdravimi živili, ki vsebujejo večje količine magnezija, na primer s stročnicami, bučnimi semeni, zelenolistno zelenjavo, mandlji, avokadom, s suhimi figami ali bananami.

Zdrava hrana

Beli kruh in testenine iz bele moke

- Oglas -

Ob misli na še topel beli kruh ali pa zvrhan krožnik testenin z njihovo najljubšo omako se številnim pocedijo sline. Silna želja po enostavnih ogljikovih hidratih, kamor uvrščamo izdelke iz bele moke, se še posebej pogosto pojavlja takrat, ko smo zelo utrujeni ali pa pod hudim stresom. Telo namreč ve, da bo s tem dobilo hiter vir energije. Vendar pa bo želja hitro izginila, če si boste namesto hrane privoščili počitek. Če ste v resnici lačni, pa raje izberite polnovredne vire ogljikovih hidratov, na primer rjavi riž, polnozrnate testenine, ajdovo kašo ipd.

Še eden izmed možnih razlogov, zakaj pogosto hrepenite po enostavnih ogljikovih hidratih, pa so lahko prehitra nihanja ravni krvnega sladkorja. Težavo seveda še poslabšate, če vsakič podležete tej želji. Namesto tega priporočamo več živil, bogatih s kromom, ki izboljšuje občutljivost celic na inzulin. Krom na primer najdemo v arašidih, gobah, v polnozrnati pšenični moki, v krompirju in v pivskem kvasu.

Čips in drugi slani prigrizki

Še ena izmed pogostih skušnjav so slani prigrizki, ki pogosto vsebujejo tudi precej maščobe. Velikokrat nam telo s tem preprosto sporoča, da potrebuje malce več soli (včasih pa tudi zdravih maščob), še posebej če ste precej fizično aktivni. Z znojenjem namreč izgubljamo tudi precej mineralov. Poskusite torej raje z bolj zdravimi alternativami, na primer z mandlji, sončničnimi semeni ipd., ki so obenem tudi odličen vir zdravih maščob. Včasih pa lahko željo po čipsu potešimo celo s pitjem limoninega soka!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×