Zdravje & prehranaZnebite se kamnov na mandljih – pogostih krivcev za slab zadah

Znebite se kamnov na mandljih – pogostih krivcev za slab zadah

MORDA VAS ZANIMA

Naši mandlji so polni žepkov, v katere se zlahka ujamejo bakterije, sluz, ostanki hrane itn. Sčasoma se ti delci spojijo in otrdijo. Tako nastanejo tvorbe, podobne drobnim kamenčkom, za katere se uporablja tudi poimenovanje tonzilarni kamni. Kadar so ti kamni večji, se lahko pojavijo stalne bolečine v grlu, ki so še posebej izrazite ob požiranju, bolečine v ušesih in celo glavoboli. Večinoma so sicer ti kamenčki dovolj majhni, da ne povzročajo resnejših težav, vendar pa je po drugi strani prav to eden glavnih razlogov za slab zadah. Se sprašujete, kako se znebiti tonzilarnih kamnov? Ponujamo vam nekaj povsem naravnih možnosti …

- Oglas -

Grgranje

Grgranje slane vode

Ena najučinkovitejših naravnih metod za odstranjevanje drobnih kamenčkov, ki se zagozdijo v mandljih, s tem pa tudi za preprečevanje neprijetnega zadaha je grgranje slane vode. Vse, kar potrebujete, je 250 mililitrov tople vode, ki ste ji primešali približno pol žličke soli. Bodite pozorni na to, da pri grgranju nagnete glavo rahlo nazaj, sicer slana voda ne bo mogla doseči mandljev. Priporočamo vam, da z grgranjem slane vode nato nadaljujete tudi preventivno, še posebej po obrokih. S tem namreč preprečite ponoven nastanek tonzilarnih kamnov.

Jabolčni kis

Ocetna kislina v jabolčnem kisu je prav tako odlična izbira za raztapljanje kamenčkov, ki se lahko pojavijo v žepkih naših mandljev. Pred grgranjem jabolčni kis razredčite z vodo. Za 250 mililitrov tople vode zadostuje približno 1 žlica jabolčnega kisa. Dodatna prednost te metode je, da jabolčni kis učinkuje protibakterijsko, zato bo preprečil pretirano razmnožitev škodljivih bakterij v vaši ustni votlini.

tonzilarni kamni

Žvrkljanje olja

- Oglas -

Še ena izvrstna možnost, kako se znebiti tonzilarnih kamnov, pa je žvrkljanje olja. Še posebej dobra izbira je kokosovo olje, ki se lahko prav tako pohvali s protibakterijskim delovanjem. Ta metoda vam med drugim pomaga pri razstrupljanju telesa in pri tem, da bodo vaši zobje bolj beli. Žvrkljanje naj traja približno 20 minut, olje pa na koncu izpljunite. Tudi tu bodite pozorni na to, da bo olje zares doseglo tonzilarne kamenčke.

Odsvetujemo uporabo prstov in drugih pripomočkov

Morda ste pomislili tudi na to, da bi poskusili tonzilarne kamne odstraniti kar s pomočjo prstov ali pa pripomočkov, kot so na primer palčke za čiščenje ušes. Ta metoda ni najbolj priporočljiva, saj lahko s tem v usta vnesete precej bakterij, še bolj problematična pa je možnost, da s tem poškodujete mandlje. Raje se torej omejite na zgoraj predstavljene tehnike. Če vam z njimi kljub rednemu izvajanju ne uspe odstraniti vseh kamenčkov, ki so se nakopičili v brazdah mandljev, pa se je najpametneje čim prej odpraviti do (zobo)zdravnika, ki vam lahko pri tem pomaga s sterilnimi pripomočki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×