0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKaj lahko počnemo in kako uživamo v jeseni?

Kaj lahko počnemo in kako uživamo v jeseni?

MORDA VAS ZANIMA

Jesen je prečudovit čas v letu. Je čas, ko se narava umiri, ko se ozračje ohladi, ko se hitreje stemni, in je čas, ko se drevesa odenejo v prečudovite jesenske barve. Pravijo, da je jesen zadnji in najlepši nasmeh leta. Ljudje smo si različni; nekateri so v jesen zaljubljeni že od nekdaj, drugi imajo raje poletne mesece. Prav vsak letni čas ima svoje čare, če jih le znamo odkriti. Nikar se ne pritožujte nad nižjimi temperaturami in temnejšimi dnevi – raje odkrijte jesenske skrivnosti, zaradi katerih si lahko polepšate »turobne« jesenske dni.

- Oglas -
Kaj lahko pocnemo jeseni?

Večerne urice

Hladne jesenske večere lahko preživite s posebnim ritualom. Vzemite si čas le zase; udobno se namestite, pokrijte se z mehko odejo, skuhajte si dober čaj in ob dobri knjigi preživite miren večer.

Garderoba

Osvežite svojo garderobo. Pospravite poletna oblačila in na plano prinesite toplejše kose oblačil. Zaradi padca temperatur se lahko oblačite večslojno, zaradi česar imate več možnosti, da ustvarite svoj edinstven slog. Svoj videz lahko popestrite tudi z ruto, ki je nepogrešljiv jesenski modni dodatek, ki ščiti vrat pred hladom. Na vrsto pridejo tudi jakne, plaščki, gležnjarji in škornji, s katerimi lahko ustvarimo res dobre kombinacije.

Jesenske barve

Čas je, da se – v skladu z naravo – tudi vi odenete v prelepe jesenske barve. Na nohte nanesite barve v odtenkih bordo rdeče, temno vijolične, rjave in ostalih zemeljskih barv. Tudi na ustnice je dovoljeno nanesti temnejše odtenke – eksperimentirajte in poskusite, kako vam pristajajo rdeče, vijolične in rjave barve šminke.

- Oglas -
Jesenske aktivnosti

Preživljajte čas v naravi

Čas, preživet v naravi, ni nikoli izgubljen. V naravi bi morali preživeti veliko časa in preko celega leta, ne le jeseni. Pa vendarle je prav jesen čas, ko se zdi, da se vse umirja in ko se tudi sami v naravi lahko še posebej umirimo in sprostimo – in predvsem uživamo v čudovitih barvah jesenskega listja. Sprehodite se po gozdu in uživajte v šelestenju odpadlega listja.

Jesenska dekoracija

Pridih jeseni lahko vnesete tudi v svoj dom. Naberite kostanj, odpadlo jesensko listje ali odpadle vejice in pripravite jesensko dekoracijo. Tako boste nekaj narave vnesli tudi v svoje dom in s tem popestrili prostor ter ustvarili prav prijetno vzdušje.

Sprehod v dežju

Tudi deževni dnevi so lahko čudoviti, če jih le znamo prav izkoristiti. Dežne kaplje so lahko nadloga ali pa osvežujoč pozdrav z neba. Odpravite se ven, tudi ko dežuje. Poslušajte šepet dežja, ko kaplje padejo na tla. Skočite v lužo. Prepustite se in najdite lepe stvari tudi tam, kjer jih prej morda niste opazili.

Buče, buče, buče

Jeseni na plano pogledajo tudi buče. Iz hokaido ali maslenih buč si lahko skuhate odlično juho, ki vas bo napolnila z energijo in vitamini. Majhne buče lahko izkoristite tudi za dekoracijo, večje pa izrezljate in pripravite za noč čarovnic.

- Oglas -

Raziščite svoj kraj

Če je poletje čas raziskovanja oddaljenih dežel, pa dajte jeseni priložnost svojemu lokalnemu okolju. Raziščite zgodovino in preverite tudi kulturno dediščino – zagotovo je v vašem kraju še kaj takega, česar še niste odkrili.

Jesen

V pričakovanju zime

Že vonjate sneg? Dodobra smo zakorakali v jesen, ki nam je letos postregla s toplim vremenom, pa je kljub temu v zraku že čutiti, da se približuje zima. Le pomislite, kako lepo bo, ko bo sneg, ko pride magični december in se prepustite sladkim pričakovanjem.

Skrb za svoje telo

Po vročem in sončnem poletju moramo poskrbeti za svoje telo. Svojemu telesu zagotovite dovolj gibanja, zadostne količine spanca in vode ter kakovostno prehrano. Svoji koži privoščite piling, uporabljajte pa tudi hranilne in vlažilne kreme, da se bo koža obnovila. Ne pozabite na maske. Redno gibanje na svežem zraku naj postane dnevna rutina, ki naj se nadaljuje tudi preko zime. Ne pozabite, ne traja dolgo, da neka aktivnost postane navada, zato le vztrajajte.

Jesensko čiščenje doma

Hladnejši meseci zaradi ogrevanja in premalo prezračevanja bakterijam in drugim nadlogam nudijo odlične pogoje. Jesen je zato primeren čas, da opravite generalno čiščenje doma. Odstranite stare stvari, da naredite prostor novim. Odvrzite pokvarjene predmete, oblačila, ki jih ne nosite in ostalo odvečno kramo. Temeljito očistite tla (ne pozabite tudi predelov, ki jih ne čistite redno, denimo pod posteljo, sedežno garnituri), vrata in okna ter podboje. Operite preproge, zavese in odeje. Ne pozabite na redno prezračevanje svojega doma, da boste imeli zadostno količino kisika in manj vlage. Z jesenskim generalnim čiščenjem in pospravljanjem boste osvežili svoj dom in se že zaradi tega počutili bolje.

Dodatne ideje;

 • Organizirajte večer gledanja retro filmov;
 • skočite na bližnji hrib ob sočnem vzhodu;
 • skočite na bližnji hrib ob sočnem zahodu;
 • organizirajte jesenski piknik;
 • pripravite kostanjev piknik;
 • naredite nekaj dobrih fotografij z jesenskimi motivi;
 • skuhajte si čaj, nalijte ga v termovko in se s kolesom odpravite v naravo;
 • naučite se nekaj novega;
 • z eteričnimi olji si pričarajte vonj jeseni;
 • specite jabolčno pito;
 • pomagajte zapuščenim živalim;
 • kupite si topel pulover;
 • svoj jedilnik popestrite z jesenskimi jedmi;
 • povabite prijatelje na večerjo,
 • pokličite osebe, ki so vam nekdaj veliko pomenile, pa ste izgubili stike;
 • pojdite v gledališče;
 • pojdite na koncert;
 • privoščite si oddih na podeželju;
 • vzemite si dan za wellness razvajanje.

Preberite tudi: Pestrost jesenskega vrta: Kaj lahko sejemo jeseni?

NAJNOVEJŠE