fbpx
Domov Dom & energija Jesensko čiščenje: Nasveti za zdrav dom in telo

Jesensko čiščenje: Nasveti za zdrav dom in telo

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Menjava letnega časa lahko prinese veliko sprememb. Lepo je, če v hladnejše obdobje zakorakamo tudi z osveženim domom. Ste kdaj pomislili, da je jesensko čiščenje doma celo bolj pomembno od spomladanskega?

Jesensko čiščenje doma in telesa

Jesen nam prinese tudi hladno vreme, zaradi katerega pričenjamo ogrevati naše domove. Z željo, da obdržimo višjo notranjo temperaturo, se pogosto zgodi, da prostore premalo zračimo. Ogrevanje v kombinaciji s premalo zračenja pa povzroča idealne pogoje za nastanek in razmnoževanje plesni, pršic in bakterij. Jesen je tudi čas, ko je treba pospraviti poletna oblačila, predmete in pripomočke. Poletna oblačila shranite globlje v omaro, pospravite počitniške potrebščine in pripravite toplejša oblačila. V kot za nekaj časa pospravite plavutke, na plano pa naj pridejo kapa, rokavice in toplejše jakne. Kaj še lahko storite?

Najdite motivacijo

Čiščenje in pospravljanje je za večino ljudi neprijeten opravek. Da bi se tega lotili uspešno, je najprej treba najti voljo, energijo in motivacijo. Jesen, ki sovpada z začetkom novega šolskega leta, je pogosto odličen čas za nove začetke. Razmislite o tem in najdite motivacijo. Razmislite, kako lepo bo hladnejše mesece pozdraviti s čistim in osveženim domom.

Očistite preproge

Sesanje tal naj bo na rednem sporedu pospravljanja, nikar pa ne pozabite posesati tudi preprog, ki jih lahko tudi operete. Preproge so namreč pravo leglo umazanije, ki ni nujno vidna očem. Ne pozabite tudi na pranje zaves.

Redno zračenje

Pomembno je redno zračenje stanovanja. V nasprotnem primeru pride do prevelike vlage, ki povzroči plesen, spodbuja rast bakterij in pršic, kar lahko sproži ali poslabša okužbe dihal. Vsakodnevno zračenje stanovanje bo zvišalo tudi nivo kisika, s tem pa izboljšalo vaše počutje.

Jesensko čiščenje

Sedežna garnitura

Sedežna garnitura je lahko pravo leglo bakterij in umazanije, ki nastanejo zaradi drobtin večernih prigrizkov. Sedežno garnituro zato očistite, kolikor le lahko. Če imate možnost, počistite tudi za njo in pod njo.

Odeje

Odeje bi bilo treba prati pogosteje, kot mislimo. V njih se namreč nabirajo prah, umazanija in bakterije. Svojim odejam privoščite pranje, da bodo čiste in dišeče.

Okna

Jesen je odličen čas za čiščenje oken. Temperature zunaj namreč niso previsoke, niti prenizke, zato bo pomivanje oken lažje. Ta opravek lahko zavzame veliko časa, zato vam bo morda lažje, če si ga porazdelite po dnevih; na primer tako, da vsak dan očistite eno okno. Tako vam bo čiščenje oken manj nadležno in zdelo se vam bo, da vam je vzelo manj časa kot sicer.

Omare in predali

Odprite svoje omare in vse predale – še posebej tiste, ki so namenjeni shranjevanju takšnih in drugačnih drobnarij. Spraznite vse in pomijte notranjost polic in predalov. Nato razvrstite stvari in predmete in jih ponovno pospravite nazaj. Naj vlada red. Obenem naredite tudi ‘čistko’: kar ne potrebujete, vrzite proč, a ob tem poskrbite za ekološko ločevanje odpadkov in pravilno razvrščanje. Pospravite tudi omare z oblačili. Oblačila, ki so še lepa, cela in čista, lahko namenite za dobrodelne namene.

Dekoracija

Čas je tudi za jesensko dekoracijo: naberite pisano listje, odpadle storže ali izrezljajte bučo, ki vas bo strašila za noč čarovnic.

Hladilnik

Notranjost hladilnika lahko očistite z limono ali z alkoholnim kisom.

Včasih je veljalo nenapisano pravilo, da se večji obseg čiščenja in pospravljanja doma opravlja ob sobotah, generalno čiščenje enkrat letno pa je znano tudi kot spomladansko čiščenje. S sprotnim čiščenjem in pospravljanjem vam ne bo treba žrtovati sončnih sobot za urejanje svojega doma ali celo nekaj dni za temeljito generalno čiščenje. Raje se potrudite, da čimveč čistite in pospravljate sproti, da vam sončni dnevi ostanejo za uživanje na prostem.

Jesensko razstrupljanje

Jesensko čiščenje duše, uma in telesa

Ne le svojemu domu, tudi sebi lahko privoščite »jesensko čiščenje«.

Razstrupljanje telesa

Svojemu telesu privoščite temeljit »reset«. Pijte zadostne količine vode in nesladkanih zeliščnih čajev in uživajte zdravo, raznoliko in ekološko pridelano prehrano, da boste teleu zagotovili veliko hranil; vitaminov in mineralov. Izogibajte se predelani prehrani, ki vsebuje veliko nezdravih dodatkov ter alkoholu. Z veliko gibanja poskrbite za boljše delovanje svojega limfnega sistema in s tem hitrejše razstrupljanje in izločitev toksinov.

Skrb za umsko in duševno stanje

Pomembno je, da poskrbite zase tudi na čustvenem in umskem nivoju. Vzemite si čas zase in se pogovorite sami s seboj. Ugotovite, kaj je tisto, kar vas spravlja v stres, kje so težave in pri sebi temeljito razčistite, kako bi lahko izboljšali skrb zase. Preverite, kateri odnosi in področja v življenju vas dušijo in katera imajo na vas negativen vpliv. Poskušajte se izogniti ali uspešno soočati z negativnimi stvarmi in delajte na sebi, da boste lažje prenašali vse izzive. V svoje življenje vnesite veliko več tistega, kar vas poživlja in osrečuje. S čiščenjem doma, razstrupljanjem telesa in ob skrbi za svoje duševno stanje lahko v zimo zakorakate prerojeni, osvobojeni, močnejši in pripravljeni na nove izzive.

Preverite tudi: Jesensko razstrupljanje po ajurvedi

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×