Jurčki v rižoti

    Iz jurčkov lahko pripravimo okusne jedi, lahko jih tudi vložimo ali sušimo in shranimo, da jih imamo za čez vse leto. Iz njih pripravimo omake, gobovo juho, … ali pa iz njih pripravimo okusno rižoto z jurčki.

    Rižota z jurčkiSestavine:

    • 300 g jurčkov,
    • 150-200 g nepoliranega riža s kalčkom
    • Manjši šopek peteršilja,
    • 100 g bolj grobo sesekljanih mandljev,
    • 3 velike žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,
    • 3 velike žlice hladno iztisnjenega oljčnega olja,
    • sol,
    • beli poper

    Način priprave:
    Riž vmešamo v hladno vodo in sicer v razmerju 1:3. Ko mešanica zavre, zmanjšamo ogenj in posodo z rižem pokrijemo. Na zmerni temperaturi vse skupaj kuhamo okoli 15 minut, dokler riž ni kuhan. Nato vse skupaj izklopimo in pustimo, da se riž še naprej mehča. Med tem očistimo jurčke, jih operemo in narežemo na tanke rezine. V ponvi na zmernem ognju segrejemo oljčno olje in nanj stersemo jurčke. Ponev pokrijemo in jurčke dušimo približno deset minut. Posolimo jih in skupaj s peteršiljem, mandlji in bučnim oljem, vmešamo v riž. Mešanico popopramo in po potrebi še dodatno solimo. Jed serviramo toplo.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte