0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & RekreacijaJoga med urami športne vzgoje?

Joga med urami športne vzgoje?

MORDA VAS ZANIMA

Joga, ki izvira z območja Azije oziroma Indije, je postala v zadnjih letih zelo priljubljena tudi v zahodnem svetu. Eden od glavnih čarov joge je združitev telesnega in duševnega vidika. Telesne vaje (t. i. asane) so prepletene z dihalnimi vajami oziroma z nadzorovanim dihanjem in meditacijo. Pozitivni učinki joge so lahko zato izrazitejši od pozitivnih učinkov drugih vadb – in to ne le pri odraslih, ampak tudi pri otrocih in mladostnikih, ki so dandanes pogosto pod velikim stresom, primerljivim s stresom pri odraslih. Tako se pojavljajo tečaji joge za otroke, nekateri pa menijo, da je čas, da joga najde prostor tudi v izobraževalnih ustanovah. Vsaj občasna vadba joge med urami športne vzgoje bi bila lahko namreč za številne otroke zelo koristna.

- Oglas -

Z jogo do samozavestnejših otrok

Današnji otroci se lahko zdijo na prvi pogled zelo samozavestni, vendar se pod masko oziroma »nastopaštvom« pogosto skriva precej krhka samopodoba. Od otrok in mladostnikov se pričakuje vedno več, nato pa je tu še vsesplošna razširjenost družbenih omrežij, kjer mladi pogosto opazujejo nedosegljive oziroma nerealistične standarde lepote, uspeha itn. O tem, da so otroci in mladostniki dandanes vse prej kot samozavestni, med drugim priča porast motenj hranjenja. Redna vadba joge lahko mlade umiri in jim pomaga pri gradnji samozavesti. Učitelj lahko pomaga z osnovnimi napotki, nato pa mora otrok sam vložiti čas in energijo v izpolnjevanje poze. Ko jo končno obvlada, sledi občutek ponosa. Otrok se nauči, da delo in potrpežljivost obrodita sadove – in da mu ni treba tekmovati z nikomer drugim (kot je to značilno za veliko drugih športov), ampak je pomembno predvsem to, da poskuša »premagati« sebe.

Vadba za moč in fleksibilnost

Joga prinaša edinstveno kombinacijo vaj za povečevanje moči in fleksibilnosti. Omogoča, da se otrok nauči uporabljati mišice oziroma dele telesa na različne načine. Združuje stoječe, sedeče in ležeče vaje. Otroci postanejo tako bolj pozorni na svoje telo, njegovo delovanje in njegove zmogljivosti. Namesto škodljivih lepotnih standardov pride v ospredje funkcionalni vidik. Odnos do telesa lahko postane zato precej bolj pozitiven. Joga je lahko zelo koristna tudi za otroke, ki se tekmovalno ukvarjajo z drugimi športi. Tekačem lahko na primer pomaga pri raztegovanju najbolj obremenjenih mišičnih skupin, s čimer se zmanjša tveganje za poškodbe, gimnastičarjem pri povečevanju fleksibilnosti itn.

Izboljšanje ravnotežja in koordinacije gibov

Pomembna odlika joge je tudi izjemno pozitiven vpliv na ravnotežje in koordinacijo gibov. Otrokom pomaga pri tem, da so stabilnejši, kar zmanjša tveganje za poškodbe. Telesna stabilnost pa pozitivno vpliva tudi na psihično. Med poskusi ohranjanja ravnotežja se otrok uči vztrajnosti in tega, da je v trenutkih, ko se zdi, da bomo padli, najpomembnejše, da se umirimo, saj se verjetnost za to, da obstanemo na nogah – tako dobesedno kot metaforično – s tem močno poveča.

- Oglas -

Manj težav z zbranostjo – tudi pri otrocih z ADHD

Osredotočanje na pravilno izvedbo vaj in pravilno dihanje poskrbi za zbistritev misli. Otrok se tako nauči, kako se osredotočiti na eno samo nalogo. To je lahko posebno koristno za otroke z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD). Pozitivni vplivi joge na to skupino so bili potrjeni tudi z znanstvenimi raziskavami.

Izboljšanje učnega uspeha

Eden izmed razlogov, zaradi katerih lahko joga pripomore k boljšemu učnemu uspehu, je seveda pozitiven vpliv na zbranost, vendar pa je to le del zgodbe. Joga je zelo koristna tudi zaradi protistresnega učinka. Otroci, ki so nagnjeni k anksioznosti, se namreč med urami težje zberejo, posebno velike težave pa se lahko pojavijo med reševanjem testov. Malce treme ne škodi, toda če je otrok preveč živčen, lahko »zamrzne«, kljub temu da pozna pravilni odgovor. Joga lahko torej pripomore k temu, da otrok v ključnih trenutkih lažje pokaže svoje znanje.

Lažje spopadanje s stresorji

Joga ne pomaga samo pri stresu, povezanem s šolo, ampak pri stresu nasploh. Dokazano znižuje raven kortizola v telesu, zato se otrok lažje spopada z najrazličnejšimi stresorji (prepiri s prijatelji, nesoglasja v družini ipd.).

.

NAJNOVEJŠE