Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaJemo klonirane banane

Jemo klonirane banane

MORDA VAS ZANIMA

Trgovske korporacije so že od daljnega leta 1950 navajale kupce na enak izgled in okus banan, zato nihče verjetno niti pomisli, od kje pridejo in da obstajajo še drugačne sorte banan.

Banane
Obstaja kar nekaj sort banan.
- Oglas -

Tako kot imajo jabolka, hruške, pomaranče obilico sort, jih imajo tudi? Zakaj so torej vse enake na policah trgovin? Takoj ko slišite besedo banana pomislite na podolgovat rumen sadež z lupino in mehko okusno sredico, katere okus je več ali manj vedno enak, zavisi le od zrelosti sadeža.

Bananovec, banane
Nekatere vste so manjše ...

Obstaja pa več sort banan, vendar so nas nekako navadili na sorto banan imenovano ‘Cavendish’, ki izvira iz Kitajske in Vietnama. Pred letom 1950 so masovno začeli gojiti sorto, imenovano ‘Gros Michel banana’, ki pa jo je napadla Panamska bolezen v tako velikem številu, da je ni bilo več mogoče prodajati nikjer po svetu, zato so takrat vzgojili novo sorto Cavendish. Pri tem se je pokazala slaba obstojnost monokulture, saj morajo, če hočejo ohraniti lastnosti teh banan, preprečiti njihovo naravno razmnoževanje.

Banana
... nekatere pa večej (ta je iz sorte Musa).

To pomeni, da morajo imeti vse rastline enak genski zapis kot prva, ki so jo ustvarili. Problem pa je nastal, ker je sedaj tudi to sorto banan začela napadati enaka bolezen ki je uničila tudi svojo predhodnico. Bolezen povzroča gliva Fusarium oxysporum, ki napade korenine rastline in je odporna proti fungicidom in tudi ostalim kemičnim sredstvom.

Panamska bolezen banan
Panamska bolezen uniči cele nasade banan.

- Oglas -

Pridelovalci se trudijo zatreti bolezen, obenem pa poskušajo ustvariti novo sorto, ki bi bila proti tej bolezni imuna, vendar tudi tukaj nastaja problem, saj so, kot že omenjeno, banane brez semen, ker so jim zatrli naravno pot razmnoževanja, da imajo vedno enak genski zapis.

Semena banane
Naravno imajo banane semena, ki so jih v sortah, ki se prodajajo v trgovini umetno zatrli.

Poleg tega se nam poraja vprašanje, ali mogoče s tem, ko zatirajo bolezen in še bolj škropijo sadje, tudi mi skupaj z zaužitimi sadeži dobimo še večje količine kemikalij v telo?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×