Trgovske korporacije so ลพe od daljnega leta 1950 navajale kupce na enak izgled in okus banan, zato nihฤe verjetno niti pomisli, od kje pridejo in da obstajajo ลกe drugaฤne sorte banan.
Tako kot imajo jabolka, hruลกke, pomaranฤe obilico sort, jih imajo tudi? Zakaj so torej vse enake na policah trgovin? Takoj ko sliลกite besedo banana pomislite na podolgovat rumen sadeลพ z lupino in mehko okusno sredico, katere okus je veฤ ali manj vedno enak, zavisi le od zrelosti sadeลพa.
Obstaja pa veฤ sort banan, vendar so nas nekako navadili na sorto banan imenovano โCavendishโ, ki izvira iz Kitajske in Vietnama. Pred letom 1950 so masovno zaฤeli gojiti sorto, imenovano โGros Michel bananaโ, ki pa jo je napadla Panamska bolezen v tako velikem ลกtevilu, da je ni bilo veฤ mogoฤe prodajati nikjer po svetu, zato so takrat vzgojili novo sorto Cavendish. Pri tem se je pokazala slaba obstojnost monokulture, saj morajo, ฤe hoฤejo ohraniti lastnosti teh banan, prepreฤiti njihovo naravno razmnoลพevanje.
To pomeni, da morajo imeti vse rastline enak genski zapis kot prva, ki so jo ustvarili. Problem pa je nastal, ker je sedaj tudi to sorto banan zaฤela napadati enaka bolezen ki je uniฤila tudi svojo predhodnico. Bolezen povzroฤa gliva Fusarium oxysporum, ki napade korenine rastline in je odporna proti fungicidom in tudi ostalim kemiฤnim sredstvom.
Pridelovalci se trudijo zatreti bolezen, obenem pa poskuลกajo ustvariti novo sorto, ki bi bila proti tej bolezni imuna, vendar tudi tukaj nastaja problem, saj so, kot ลพe omenjeno, banane brez semen, ker so jim zatrli naravno pot razmnoลพevanja, da imajo vedno enak genski zapis.
Poleg tega se nam poraja vpraลกanje, ali mogoฤe s tem, ko zatirajo bolezen in ลกe bolj ลกkropijo sadje, tudi mi skupaj z zauลพitimi sadeลพi dobimo ลกe veฤje koliฤine kemikalij v telo?