Zakaj ne smemo vzgajati divjih živali doma

  Ste v gozdu ali na travniku našli mladega zajčka, ptička ali srnico, in jo želite ‘posvojiti’? To vsekakor ni dobra ideja ne za vas in ne za žival.

  Na primer, da se sprehajate po gozdni jasi in opazite zapuščenega živalskega mladička. Ali je bolje, da se odpravite naprej in ga pustite tam? Ali pa ga odnesete domov in skrbite zanj? Nič od tega ni dobro za žival. Poklicati morate primerno ustanovo, ki bo ustrezno poskrbela za divjo žival in jo, če bo to mogoče izpustila na prostost, ko bo za to pripravljena.

  Srna, bambi
  Mlada srna v travi – mogoče je mama blizu pa ste jo preplašili.

  Divje živali niso in ne morejo biti hišni ljubljenčki. Tukaj je nekaj dobrih razlogov, zakaj je tako.

  1. Ni v skladu z zakonom, da lahko divje živali vzrejate doma, pa naj gre za zajca, srno ali kačo. Eden izmed primerov je tudi medvedek, ki ga je posvojila družina Logar iz Podvrha.
  2. Divje živali ne morete udomačiti. Udomačitev določene vrste živali traja lahko tudi stoletja, tako so na primer naši predniki določene živali udomačili in trenirali. Pri nekaterih živalih pa je ta proces verjetno nemogoč. Živali so navajene živeti v divjini in so plašne in prilagojene za tako življenje, zato je zanje življenje pri vas doma nič drugega kot stres.
  3. Divje živali lahko prenašajo bolezni, brez da bi kazale kakršne koli simptome. Ste vedeli, da po svetu vsako leto dobi nekaj deset tisoč ljudi salmonelo zaradi vzgajanja divjih živali doma, vključno akvarijskih, lahko pa se bolezen prenese na vašega psa ali mačko, ki bosta zaradi nje poginila.
  4. Divje živali ne ostanejo za vedno majhne in ljubke. Čeprav se je njihovi ljubkosti že po naravi težko upreti, morate vedeti, da bo žival že po nekaj mesecih odrasla in začela dobicati svoje naravne instinkte in obrambne mehanizme. Grizenje, praskanje, uničevanje pohištva. Psa lahko naučite, kaj sme in kaj ne, divjo žival pa le s težka, če sploh. ker pa ste ves čas skrbeli zanjo, ni razvila vseh instinktov v procesu odraščanja, zato je tudi ne morete več izpustiti v divjino, saj bo tam poginila.

   Zajec
   Mlade zajčke matere pogosto pustijo same, da ne vzbujajo pozornosti v njihovi okolici.
  5. Mogoče ne potrebuje vaše pomoči. Ali je žival res zapuščena, ali je mogoče mama skrita kje v grmičevju, ali pa se je za kratek čas odpravila po hrano? Nekatere živali se čez dan oddaljijo od svojih mladičev, da ne vzbujajo pozornosti nanje, saj se ne morejo braniti. To je tudi proces osamosvajanja mladičev.
  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. S tem seveda ne morem soglašati, ker menim, da gre za izločanje in delitev ljudi. Menim, da to prihaja od lovcev, ki se imajo za edine, ki da čuvajo živali, dejansko jih pa ubijajo. Nihče mi ne bo mogel dopovedati, da je skrb za živali v ustanovah kaj bolj drugačna od tiste, ki jo najditelj živali nudi. Seveda, tu bi morali lovci, VURS itd. priskočiti strokovno na pomoč, ne pa da s policijo celo preganjajo človeka, ki je žival rešil. Namreč, kje pa piše, da je skrb za živali v ustanovah kaj bolj drugačna od tiste na podeželju, kjer se žival počuti dobro. Sam poznam veliko primerov, ne morem pa reči, da bi bila žival kaj manj domača, če jo imajo v ustanovah. Tu gre za diferenciacijo, ki jo delajo lovci, ker se imajo za edine, ki da lahko o divji živali kaj rečejo. To pa je zmotno, da ne rečem domišljavo. Za medvedka, ki so ga nasilno in s policijo vzeli Matevžu nad Škofjo loko in ga prestavili daleč stran na Muto, je to nasilno, za VURS, za ministrstvo za notranje zadeve in za pravne zadeve pa žalostno, da tako nestrokovno in nasilno rešujejo takšne primere.

  Comments are closed.