Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
RubrikeZanimivostiJaponci razvili test, ki okužbo z ebolo pokaže v 11 minutah

Japonci razvili test, ki okužbo z ebolo pokaže v 11 minutah

MORDA VAS ZANIMA

Pred dnevi je z Japonske prišla vest, da je ekipa tamkajšnjih raziskovalcev razvila test za ebolo, ki rezultat pokaže v rekordnem času – dobrih 11 minutah. Dosedanji testi so za to potrebovali 90 minut.

- Oglas -

ebola

Test je uspelo razviti ekipi iz univerzitetnega instituta za tropsko medicino v Nagasakiju. Japonski raziskovalci pravijo, da testa ne odlikuje le hitrost, temveč tudi cena, saj je test, ki so ga razvili, cenejši od tistih, ki so trenutno v uporabi. Test, ki omogoča neprimerno hitrejše ukrepanje pri zdravljenju ebole, hemoragične mrzlice, ki je od svojega izbruha decembra 2013 na zahodu Afrike terjala več kot 10.000 življenj, so že preizkusili v Gvineji. V 47 primerih od 100 je bil test pozitiven. Gvinejska vlada je omenjeni japonski institut in partnerja Toshibo tudi zaprosila za opremo za test.

Kmalu cepivo proti eboli?

Na 138 prostovoljcih iz Gabona, Kenije, Ženeve in Hamburga medtem izvajajo testiranje cepiva proti eboli, ki proizvaja protitelesa, prostovoljci pa ga dobro prenašajo. Med stranskimi učinki sta vročina in slabo počutje, manjše število prostovoljcev pa je imelo zatečene sklepe, a je težava kmalu minila. Cepivo z oznako rVSV-ZEBOV-GP so razvili pred desetimi leti na inštitutu za tropsko medicino v Tübingenu, lastnik njegovega patenta pa je farmacevtska družba Merck. Cepivo še nima dovoljenja za uporabo, a je po mnenju raziskovalcev z nemškega inštituta velika verjetnost, da je učinkovito za preprečevanje okužbe s hemoragično mrzlico. To morajo zdaj še eksplicitno potrditi s študijo. Če jim uspe, bi bilo cepivo lahko odobreno še letos. Strokovnjaki trenutno sicer razvijajo še okrog deset cepiv, a je samo še eno v postopku odobritve tako kot rVSV-ZEBOV-GP. V Gabonu z njim zdaj cepijo tudi dodatne prostovoljce, s tem pa naj bi določili pravilno doziranje. Cepili bodo tudi otroke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×