0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiJaponci razvili test, ki okužbo z ebolo pokaže v 11 minutah

Japonci razvili test, ki okužbo z ebolo pokaže v 11 minutah

MORDA VAS ZANIMA

Pred dnevi je z Japonske prišla vest, da je ekipa tamkajšnjih raziskovalcev razvila test za ebolo, ki rezultat pokaže v rekordnem času – dobrih 11 minutah. Dosedanji testi so za to potrebovali 90 minut.

- Oglas -

ebola

Test je uspelo razviti ekipi iz univerzitetnega instituta za tropsko medicino v Nagasakiju. Japonski raziskovalci pravijo, da testa ne odlikuje le hitrost, temveč tudi cena, saj je test, ki so ga razvili, cenejši od tistih, ki so trenutno v uporabi. Test, ki omogoča neprimerno hitrejše ukrepanje pri zdravljenju ebole, hemoragične mrzlice, ki je od svojega izbruha decembra 2013 na zahodu Afrike terjala več kot 10.000 življenj, so že preizkusili v Gvineji. V 47 primerih od 100 je bil test pozitiven. Gvinejska vlada je omenjeni japonski institut in partnerja Toshibo tudi zaprosila za opremo za test.

Kmalu cepivo proti eboli?

Na 138 prostovoljcih iz Gabona, Kenije, Ženeve in Hamburga medtem izvajajo testiranje cepiva proti eboli, ki proizvaja protitelesa, prostovoljci pa ga dobro prenašajo. Med stranskimi učinki sta vročina in slabo počutje, manjše število prostovoljcev pa je imelo zatečene sklepe, a je težava kmalu minila. Cepivo z oznako rVSV-ZEBOV-GP so razvili pred desetimi leti na inštitutu za tropsko medicino v Tübingenu, lastnik njegovega patenta pa je farmacevtska družba Merck. Cepivo še nima dovoljenja za uporabo, a je po mnenju raziskovalcev z nemškega inštituta velika verjetnost, da je učinkovito za preprečevanje okužbe s hemoragično mrzlico. To morajo zdaj še eksplicitno potrditi s študijo. Če jim uspe, bi bilo cepivo lahko odobreno še letos. Strokovnjaki trenutno sicer razvijajo še okrog deset cepiv, a je samo še eno v postopku odobritve tako kot rVSV-ZEBOV-GP. V Gabonu z njim zdaj cepijo tudi dodatne prostovoljce, s tem pa naj bi določili pravilno doziranje. Cepili bodo tudi otroke.

.

NAJNOVEJŠE