Kako so dobri ti polpetki! Zdaj je pravi čas, da se jih lotimo, saj na tržnici še lahko dobimo mlade koruzne storže. Značilen okus indonezijski kuhinji daje sladka sojina omaka. Z običajno sojino omako in dodatkom sladkorja nikakor ne moremo doseči podobnega okusa. V trgovinah sladke soje še nisem našla, zato pobrskajte po spletu in našli boste slovenske dobavitelje, pri katerih jo lahko naročite. Poleg polpetkov pa obvezna velika skleda zelene solatke. Dober tek!
- Oglas -
Sestavine:
- 9 storžev surove mlade koruze
- 7 šalotk
- 2 stroka česna
- 1 strok sveže kurkume
- 2 čilija
- Sol
- 1 jž sladke sojine omake
- 1 stepeno jajce
- Olje za peko
- 1 – 2 jž krušnih drobtin za vsak slučaj
- Oglas -
Priprava:
- Koruzo olupimo, ji odstranimo vse nitke, nato jo z ostrim nožem v živo obrežemo, da od kocena ločimo prav vse zrnje.
- Šalotko, česen in kurkumo olupimo in narežemo na lističe. Če želimo blažji okus jedi, čiliju odstranimo peške, sicer drobno narežemo celega, s pecljem vred. Vse začimbe stresemo v možnar in dobro zmeljemo ali pa zelo drobno nasekljamo na deski in še stremo s plosko stranjo širokega noža. Čili čistimo in režemo z rokavicami. Čili se namreč vtre v roke, ki nas bodo pekle še več ur. Pazimo, da se z rokami ne dotikamo obraza, še posebej pa oči.
- K dišeči mešanici v možnarju dodamo malo koruze in jo stremo skupaj z njo. Dobljeno zmes preložimo v skledico, v možnarju pa stremo še preostalo koruzo. Če možnarja nimamo koruzo in nasekljano šalotko, česen in čili stresemo v multipraktik in zelo na hitro premešamo, da še ohranimo rahlo zrnato teksturo koruze. Če nimamo multipraktika vse skupaj dobro premečkamo s tlačilko za pire krompir.
- Dodamo jajce in začimbe in pustimo stati nekaj ur v hladilniku.
- V ponvi segrejemo olje. Vanj stresemo 1 žlico koruzne zmesi in jo z okroglino žlice potlačimo, da dobimo enakomerno debel majhen polpetek. Zlato zapečemo na eni, nato ga obrnemo in spečemo še na drugi strani. Če nam prvi polpetek dobro uspe, nadaljujemo s peko. Če razpade, zmesi dodamo malo krušnih drobtin.
- Poleg polpetkov pojemo še veliko skledo zelene solate.
- Oglas -