Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
RubrikeZanimivostiStari Egipčani so bili vegetarijanci

Stari Egipčani so bili vegetarijanci

MORDA VAS ZANIMA

Z opazovanjem ogljikovih atomov v mumijah ljudi, ki so živeli v Egiptu med leti 3.500 in 600 pred našim štetjem, so francoski znanstveniki ugotovili, katere vrste živil so sestavljale starodavno egipčansko prehrano.

- Oglas -

V vestniku arheološke znanosti (Journal of Archaeological Science) je ekipa francoskih učenjakov strnila svoje ugotovitve, do katerih so prišli po preučevanju 45 mumij iz dveh francoskih muzejev v Lyonu. Preučili so zobovje in kosti, lase, kolagen in proteine ter se osredotočili na preučevanje mumij iz različnih časovnih obdobij. Večina prebivalstva v starem Egiptu je tako jedla večje količine sadja in zelenjave ter manj žit. Žita, kot sta proso in sirek, so predstavljala manj kot 10 odstotkov celotne prehrane.

Stari egipčani

Največ zelenjave in sadja

Rezultati raziskave so bili torej presenetljivi – prehrana starih Egipčanov v razponu 3.000 let je bila ves čas precej enolična. Tudi ko je ob Nilu vladalo sušno obdobje, so tamkajšnji prebivalci še vedno največ gojili in uživali sadje in zelenjavo, medtem ko ribe niso jedli tako pogosto, kot bi morda pričakovali od ljudi, živečih blizu morja ali večjih rek. Čeprav je kar nekaj dokazov za ribolov je na egipčanskih stenskih reliefih, je kar nekoliko presenetljivo, da v preučevanih tkivih niso našli ostankov rib, zaradi česar bi lahko sklepali, da uživanje rib ni bilo splošno razširjeno.

V starodavnih kulturah je bilo vegetarijanstvo pogosta oblika prehranjevanja, tudi zato, ker ljudje niso imeli dostopa do mesa, tako kot ga imamo danes. Kljub temu je njihova civilizacija uspela preživeti na tisoče let. Znanstveniki poudarjajo, da je uživanje večjih količin mesa na dnevni ravni postal fenomen šele zadnjih trideset let.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×