RubrikeZanimivostiStari Egipčani so bili vegetarijanci

Stari Egipčani so bili vegetarijanci

MORDA VAS ZANIMA

Z opazovanjem ogljikovih atomov v mumijah ljudi, ki so živeli v Egiptu med leti 3.500 in 600 pred našim štetjem, so francoski znanstveniki ugotovili, katere vrste živil so sestavljale starodavno egipčansko prehrano.

- Oglas -

V vestniku arheološke znanosti (Journal of Archaeological Science) je ekipa francoskih učenjakov strnila svoje ugotovitve, do katerih so prišli po preučevanju 45 mumij iz dveh francoskih muzejev v Lyonu. Preučili so zobovje in kosti, lase, kolagen in proteine ter se osredotočili na preučevanje mumij iz različnih časovnih obdobij. Večina prebivalstva v starem Egiptu je tako jedla večje količine sadja in zelenjave ter manj žit. Žita, kot sta proso in sirek, so predstavljala manj kot 10 odstotkov celotne prehrane.

Stari egipčani

Največ zelenjave in sadja

Rezultati raziskave so bili torej presenetljivi – prehrana starih Egipčanov v razponu 3.000 let je bila ves čas precej enolična. Tudi ko je ob Nilu vladalo sušno obdobje, so tamkajšnji prebivalci še vedno največ gojili in uživali sadje in zelenjavo, medtem ko ribe niso jedli tako pogosto, kot bi morda pričakovali od ljudi, živečih blizu morja ali večjih rek. Čeprav je kar nekaj dokazov za ribolov je na egipčanskih stenskih reliefih, je kar nekoliko presenetljivo, da v preučevanih tkivih niso našli ostankov rib, zaradi česar bi lahko sklepali, da uživanje rib ni bilo splošno razširjeno.

V starodavnih kulturah je bilo vegetarijanstvo pogosta oblika prehranjevanja, tudi zato, ker ljudje niso imeli dostopa do mesa, tako kot ga imamo danes. Kljub temu je njihova civilizacija uspela preživeti na tisoče let. Znanstveniki poudarjajo, da je uživanje večjih količin mesa na dnevni ravni postal fenomen šele zadnjih trideset let.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×