0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiJadranka Juras: Eko izdelki bi morali biti dostopni vsem

Jadranka Juras: Eko izdelki bi morali biti dostopni vsem

MORDA VAS ZANIMA

Jadranka JurasAli gledate na to, kakšne izdelke in s kakšnim poreklom kupujete v trgovinah?
Da, zelo pogosto, ker kar veliko stvari izključujem iz svojega življenjskega sloga, ker nočem biti del te masovne, brezglave in etično popolnoma zgrešene potrošnje. Zelo sem vesela, če najdem izdelke domače pridelave. Made in China me močno odbija.

- Oglas -

Ali v gospodinjstvu uporabljate EKO/BIO okolju prijaznejše izdelke?
Da, ker mi zelo veliko pomeni kaj spuščam po odtokih nazaj v naravo.

Kako je za vas pomembna zdrava prehrana?
Za mene je zdrava prehrana pomembna zgolj v tem smislu, da nima živalskih sestavin in beljakovin. Da zaradi nje ni bilo potrebno nikomur umreti.

Ali menite, da smo v Sloveniji že dovolj ekološko osveščeni?
Mislim, da je to zdaj svetovni trend in da se vse družbe, ki so gospodarsko in ekonomsko dovolj razvite, nagibajo k ekološki osveščenosti. Problem pa so vlade, politiki in pa seveda kapitalistični lobiji. Ekologija je danes tudi pogosto zelo dobra tržna niša in ni vse tako kot se zdi.

- Oglas -

Kakšna se vam zdi ponudba ekološko pridelanih živil in na splošno eko izdelkov v Sloveniji? Je dovolj pestra in velika in seveda tudi dostopna?
Mislim, da ni dovolj pestra, je pa res, da zelenjava in sadje ne moreta biti zelo raznolika v tem letnem času. Govorim o pridelkih, ki so pridelani v Sloveniji. Ampak tudi to je dobro, saj bi morali jesti hrano, ki raste v določenih letnih obdobjih. Če pa je dostopna, pa moram reči, da aboslutno ni in da so cene izrazito previsoke in da si tega ljudje ne moremo privoščiti. Verjamem, da je tudi strošek za pridelavo eko izdelka visok a vseeno. Zdi se mi škoda, da eko izdelki niso dostopni vsem, ker bi po mojem mnenju morali biti.

Kot vemo, ste velika ljubiteljica živali, poleg tega ste tudi članica društva za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka. Kako velik problem so zapuščene živali v Sloveniji?
Problem je večji kot se ga ljudje v resnici zavedajo. Ogromno manipulacij, ogromno kršitev in ogromno zatiskanja oči pred resnico. Nekatera zavetišča pa so samo izjemno visok vir zaslužka za ljudi brez kakršnega koli etičnega ali moralnega kompasa. Živali pa zdrave in pogosto mlade umirajo in podlegajo ‘humanim’ evtanazijam.

Jadranka JurasKakšen je postopek, ko najdemo neko zavržemo žival? Kako lahko najbolje poskrbimo zanjo?

Če mene vprašate vam povem iskreno, da je najbolje, da sami poskrbite za to žival. Če je ne morete obdržati, ji najdete primeren in dober dom. Po zakonu je potrebno najdbo živali javiti pristojnemu zavetišču a sama živali ne zaupam zavetiščem, ker preveč dobro vem, kaj se dogaja v nekaterih. Ne v vseh, a v marsikaterem. Psa najprej odpeljem na veterino, da vidimo ali je čipiran. Mačke pa so večji problem, ker jih je veliko, ker ni centralnega registra za mačke in ko je sezona mladičev je število teh sirot ogromno. Sterilizacija in kastracija sta trenutno najboljši rešitvi za preprečevanje nezaželenih mladičev in edina res humana zadeva, ki jo v tem trenutku lahko naredimo za žival.

Ali so javni zavodi, občine in veterinarji v dovolj veliki meri pripravljeni pomagati zavrženim živalim?
Odvisno od zavoda, odvisno od občine in odvisno od veterinarjev.

Kaj bi svetovali ljudem, ki še vedno kupujejo pravo krzno? Kako bi jih lahko prepričali, da tega nebi nosili in kupovali?
Taki ljudje me absolutno ne zanimajo več v tej smeri, da bi jih karkoli prepričevala. Prepričanega se ne da prepričati. Vsak bo sam slej ali prej prevzel posledice svojih dejanj. Tudi jaz.

- Oglas -

Še malo o glasbi. Kakšno glasbo najraje poslušate?
Najraje poslušam klasiko, jazz in pa kak soul.

Ali pripravljate kakšen nov album ali projekt?
Z Milanom pripravljava prvi jazzovski album, sicer pa moja iskanja že potekajo tudi v smeri iskanja novega materiala za nadaljevanje Anime in Sakure. Ampak bo preteklo še nekaj voda in napadlo še nekaj snega 😉

Preberite si tudi: Jadranka Juras: “Živim veganstvo”

Foto: Arhiv Jadranke Juras

.

NAJNOVEJŠE