0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIzjemna uspešnost nove metode za zdravljenje raka

Izjemna uspešnost nove metode za zdravljenje raka

MORDA VAS ZANIMA

Raziskovalci so bili močno presenečeni, ko so ugotovili, kako uspešna je bila nova metoda za zdravljenje raka, ki so jo testirali. Pri vseh bolnikih, ki so bili vključeni v testiranje, je bila namreč zaznana 100-odstotna remisija. Šlo naj bi za prvo testiranje s tako visoko stopnjo uspešnosti doslej.

- Oglas -

Terapija usmerjena v beljakovinski ščit, ki tumorje brani pred imunskim sistemom

Tarča nove terapije je beljakovina, ki ščiti tumorje pred imunskim sistemom. Imunski sistem jih posledično ne more uničiti, kar pomeni, da lahko rak napreduje. Izbira tarče je bila očitno pravilna. Kot je bilo omenjeno uvodoma, je rak pri vseh bolnikih prešel v fazo mirovanja. V testiranju so sodelovale osebe z lokalno napredovalnim rakom danke. Nova metoda je poskrbela za to, da niso potrebovale kemoterapije ali obsevanja. Prav tako pa ni bila potrebna operacija za odstranitev dela črevesja. Še pomembnejše pa je to, da je metoda, kot vse kaže, rešila njihovo življenje. Študija, v kateri je testiranje predstavljeno podrobneje, je bila pred nedavnim objavljena v znanstveni reviji New England Journal of Medicine.

Uspeh, ki se bo vpisal v zgodovino?

Poročila o potencialno revolucionarnih metodah za zdravljenje raka sicer niso redka, še posebej ne v zadnjih letih. Vendar pa je treba pri tem upoštevati, da je odziv na zdravljenje pri rakavih pacientih pogosto pogojen s številnimi individualnimi okoliščinami. Tako se nemalokrat govori o uspehu, tudi če je metoda pomagala le nekaj osebam, ki so bile vključene v testiranje, in tudi če ni prišlo do popolne remisije, ampak zgolj do skrčenja tumorja. V tem kontekstu se zdi nova metoda resnično prelomna. Po mnenju raziskovalcev, ki so bdeli nad testiranjem, gre za testiranje, ki se bo vpisalo v zgodovino. Terapija je bila sicer doslej preizkušena na samo 12 osebah, toda dejstvo, da je eno samo zdravilo pomagalo vsem – in da je mogoče govoriti o 100-odstotni remisiji – je kljub temu izjemno presenetljivo. Navdušenje je torej povsem upravičeno.

Dostarlimab – zdravilo, na katerem temelji nova terapija

Zdravilo, ki je bilo uporabljeno pri novi terapiji, se imenuje dostarlimab. Gre za zdravilo, opredeljeno kot monoklonsko protitelo, namenjeno uničevanju beljakovine PD1-1. Omenjena beljakovina se praviloma povezuje z drugo beljakovino, imenovano PD-L1, pri čemer se ustvari »ščit«, ki rakavim celicam oziroma tumorjem zagotavlja zaščito pred imunskim sistemom. Osnovna funkcija tega beljakovinskega ščita je sicer koristna. Skrbi namreč tudi za zaščito zdravih celic pred t. i. celicami T ubijalkami. Rakave celice izkoristijo ščit v svoj prid oziroma za to, da se tudi same »skrijejo« pred imunskim sistemom.

- Oglas -

Večji vzorec in poskus zniževanja stroškov

Druga faza kliničnega testiranja je vključevala 16 oseb, pri čemer je bilo v času nastajanja študije zdravljenje zaključeno pri 12 osebah. Končna poročila o drugih 4 primerih torej še čakamo. Testiranje je trajalo pol leta, pri čemer je šlo za skupno 9 ciklov prejemanja dostarlimaba. Pri vseh 12 bolnikih, pri katerih se je terapija že končala, je mogoče govoriti o »klinično popolnem odzivu«. To pomeni, da standardni testi, namenjeni diagnosticiranju raka, ne zaznajo več bolezni. Še posebej razveseljivo pa je dejstvo, da ni prišlo pri nobeni od oseb do ponovitve bolezni (gre za podatke, zbrane eno leto po zaključku zdravljenja). Dodatno upanje vzbuja dejstvo, da ni imel nihče od sodelujočih težav z resnejšimi nezaželenimi stranskimi učinki. Najpogosteje so se pojavljale težave z izpuščaji in z utrujenostjo. Terapijo bo treba zdaj preizkusiti na večjem številu ljudi, raziskovalci pa razmišljajo tudi o tem, kako zmanjšati stroške zdravljenja. Trenutna cena enega samega odmerka zdravila dostarlimab je namreč kar približno 11.000 ameriških dolarjev.

.

NAJNOVEJŠE