Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Ekologija & okoljeInvazije v pristaniščih

Invazije v pristaniščih

MORDA VAS ZANIMA

Invazivne živalske vrste imajo katastrofalne učinke na ekosistem. Svetovna pristanišča se vedno bolj soočajo z enako težavo – algami ter meduzami. Vendar pa je najprej potrebno razumeti, kje je sploh tu problem.

- Oglas -

Od kod prihajajo alge in meduze

Raziskovalci z univerze Carl von Ossietzky v Nemčiji, so se odločili, da bodo ta problem raziskali – kako se te meduze in alge zlepa znajdejo v pristanišču?

Dolgo je že znano, da manjše živalske vrste pridejo v tuja pristanišča tako, da sledijo ladjam. Vendar pa tu ta teorija ne drži. Odkrili so namreč, da trgovske ladje sledijo določenim trgovskim potem, vendar pa tankerji ter tovorne ladje občasno te začrtane poti spremenijo. Trgovske ladje potujejo veliko hitreje od tovornih ladij ter tankerjev in ne ostanejo dalj časa v pristanišču.  Nasprotno pa tovorne ladje ter tankerji potujejo veliko počasneje, ter tudi ostanejo dalj časa v pristaniščih. Pri tem pa se znebijo balastne vode, v kateri pa se nahajajo invazivne vrste.


Iz analize raziskovalcev lahko tako vidimo, katera pristanišča so najbolj povezana in pri katerih obstaja možnost, da jih bodo napadle invazivne vrste. Med najbolj ‘ogrožene’ kraje spadajo Shanghai, Singapur, Antwerp, Panamski kanal ter Sueški kanal.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×