0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeInvazije v pristaniščih

Invazije v pristaniščih

MORDA VAS ZANIMA

Invazivne živalske vrste imajo katastrofalne učinke na ekosistem. Svetovna pristanišča se vedno bolj soočajo z enako težavo – algami ter meduzami. Vendar pa je najprej potrebno razumeti, kje je sploh tu problem.

- Oglas -

tanker

Od kod prihajajo alge in meduze

Raziskovalci z univerze Carl von Ossietzky v Nemčiji, so se odločili, da bodo ta problem raziskali – kako se te meduze in alge zlepa znajdejo v pristanišču?

Dolgo je že znano, da manjše živalske vrste pridejo v tuja pristanišča tako, da sledijo ladjam. Vendar pa tu ta teorija ne drži. Odkrili so namreč, da trgovske ladje sledijo določenim trgovskim potem, vendar pa tankerji ter tovorne ladje občasno te začrtane poti spremenijo. Trgovske ladje potujejo veliko hitreje od tovornih ladij ter tankerjev in ne ostanejo dalj časa v pristanišču.  Nasprotno pa tovorne ladje ter tankerji potujejo veliko počasneje, ter tudi ostanejo dalj časa v pristaniščih. Pri tem pa se znebijo balastne vode, v kateri pa se nahajajo invazivne vrste.

- Oglas -

meduze
Iz analize raziskovalcev lahko tako vidimo, katera pristanišča so najbolj povezana in pri katerih obstaja možnost, da jih bodo napadle invazivne vrste. Med najbolj ‘ogrožene’ kraje spadajo Shanghai, Singapur, Antwerp, Panamski kanal ter Sueški kanal.

.

NAJNOVEJŠE