0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIndijska špinačna juha s čičeriko

Indijska špinačna juha s čičeriko

MORDA VAS ZANIMA

Bliža se sezona špinače, ki je ena najljubših jedi mnogih otrok. Špinača je eno najbolj zdravih živil, vsebuje več vrst flavonoidov, bogata je s karotenoidi, ki delujejo protivnetno, poleg tega pa je neizčrpen vir antioksidantov. Je tudi eno redkih živil, bogatih z vitaminom K, ta pa je ključnega pomena za zdravje kosti. Špinača dokazano upočasnjuje nastanek več vrst raka, med drugim tudi kožnega, preprečuje bolezni ožilja in igra veliko vlogo pri zaščiti naših celic.

- Oglas -

Iz špinače lahko napravite okusno indijsko juho s čičeriko. Čičerika je odličen vir beljakovin, vsebuje pa tudi železo, folno kislino in fosfor. Za recept, ki vam ga bomo zaupali danes, boste potrebovali tudi curry. Zanj velja, da je sestavljen iz cele vrste začimb, nekatere mešanice jih vsebujejo prek 30 in jasno je, da ima zdravilnih učinkov vsaj toliko, kot ima sestavin.

Juha s špinačo in čiceriko

Za špinačno juho s čičeriko potrebujemo:

  • ¼ kg sveže špinače,
  • pločevinko čičerike,
  • liter jušne osnove ali zelenjavno kocko,
  • žličko curryja,
  • pol žličke kumine,
  • strok česna,
  • dve žlici kokosove smetane,
  • žlico kokosovega masla,
  • sol.

Špinačo operemo in skupaj s skodelico vode zmeljemo v multipraktiku, da dobimo kremno zmes. Česen drobno sesekljamo. Kokosovo maslo segrejemo in nanj stresemo žličko curryja (lahko tudi dve) in kumino, začimbe pražimo približno eno minuto. Dodamo česen in pražimo še nekaj sekund, vendar ne pretiravajmo, sicer bo česen dobil grenak priokus. Vse skupaj zalijemo z zmleto špinačo in dodamo jušno osnovo (ali vodo in zelenjavno kocko). Počakamo, da zavre, nato solimo in na majhnem ognju kuhamo približno 10 minut. Čičeriko odcedimo, speremo z vodo in jo dodamo v juho. Vse skupaj kuhamo še 5 minut.

- Oglas -

Ko je jed kuhana, dodamo dve žlici kokosove smetane, premešamo in postrežemo. Juha je primerna za predjed, vendar je zaradi čičerike precej nasitna. Če smo lačni, se zraven prileže kos črnega kruha, v poletnih mesecih pa je okusna tudi ohlajena.

NAJNOVEJŠE