Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehranaIndijska špinačna juha s čičeriko

Indijska špinačna juha s čičeriko

MORDA VAS ZANIMA

Bliža se sezona špinače, ki je ena najljubših jedi mnogih otrok. Špinača je eno najbolj zdravih živil, vsebuje več vrst flavonoidov, bogata je s karotenoidi, ki delujejo protivnetno, poleg tega pa je neizčrpen vir antioksidantov. Je tudi eno redkih živil, bogatih z vitaminom K, ta pa je ključnega pomena za zdravje kosti. Špinača dokazano upočasnjuje nastanek več vrst raka, med drugim tudi kožnega, preprečuje bolezni ožilja in igra veliko vlogo pri zaščiti naših celic.

- Oglas -

Iz špinače lahko napravite okusno indijsko juho s čičeriko. Čičerika je odličen vir beljakovin, vsebuje pa tudi železo, folno kislino in fosfor. Za recept, ki vam ga bomo zaupali danes, boste potrebovali tudi curry. Zanj velja, da je sestavljen iz cele vrste začimb, nekatere mešanice jih vsebujejo prek 30 in jasno je, da ima zdravilnih učinkov vsaj toliko, kot ima sestavin.

Juha s špinačo in čiceriko

Za špinačno juho s čičeriko potrebujemo:

  • ¼ kg sveže špinače,
  • pločevinko čičerike,
  • liter jušne osnove ali zelenjavno kocko,
  • žličko curryja,
  • pol žličke kumine,
  • strok česna,
  • dve žlici kokosove smetane,
  • žlico kokosovega masla,
  • sol.

Špinačo operemo in skupaj s skodelico vode zmeljemo v multipraktiku, da dobimo kremno zmes. Česen drobno sesekljamo. Kokosovo maslo segrejemo in nanj stresemo žličko curryja (lahko tudi dve) in kumino, začimbe pražimo približno eno minuto. Dodamo česen in pražimo še nekaj sekund, vendar ne pretiravajmo, sicer bo česen dobil grenak priokus. Vse skupaj zalijemo z zmleto špinačo in dodamo jušno osnovo (ali vodo in zelenjavno kocko). Počakamo, da zavre, nato solimo in na majhnem ognju kuhamo približno 10 minut. Čičeriko odcedimo, speremo z vodo in jo dodamo v juho. Vse skupaj kuhamo še 5 minut.

Ko je jed kuhana, dodamo dve žlici kokosove smetane, premešamo in postrežemo. Juha je primerna za predjed, vendar je zaradi čičerike precej nasitna. Če smo lačni, se zraven prileže kos črnega kruha, v poletnih mesecih pa je okusna tudi ohlajena.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×