0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHemoroidi: najboljše rešitve iz domače lekarne

Hemoroidi: najboljše rešitve iz domače lekarne

MORDA VAS ZANIMA

Hemoroidi so težava, o kateri se ne govori veliko, čeprav se z njimi sooča ogromno posameznikov. Otečene vene, ki se pojavijo v danki ali v okolici zadnjika, lahko povzročajo hude bolečine. Posledično je zmanjšana kakovost vsakodnevnega življenja.

- Oglas -

Hemoroidi ali zlata žila so pogost pojav

Eden prvih ukrepov v primeru hemoroidov, imenovanih tudi zlata žila, je ureditev prehrane. Povečanje vnosa vlaknin bo pripomoglo k izboljšanju stanja. Obstaja pa tudi precej naravnih rešitev oziroma pripravkov, ki so lahko zelo učinkoviti pri odpravljanju težav s hemoroidi. Za vas smo poiskali najbolj zanimive možnosti, ki jih je smiselno preizkusiti, preden se zatečete k bolj drastičnim rešitvam. Naj bo torej narava vaša prva izbira, tudi ko gre za hemoroide!

Aloe vera

Gel aloe vere – hladilni in protivnetni učinki

Danes lahko gel aloe vere kupite tudi v lekarnah in nekaterih trgovinah. Vendar pa je še boljša možnost, da uporabite kar tekočino, ki jo najdete v listih aloe vere, ene najbolj zdravilnih rastlin. Sok oziroma gel iz listov aloe vere je namreč znan po svojih protivnetnih in hladilnih učinkih. Tako ni presenetljivo, da se pogosto uporablja za nego kože, ki je bila predolgo izpostavljena sončnim žarkom. Če boste gel aloe vere uporabili za naravno odpravo hemoroidov, boste že kmalu opazili občutno izboljšanje stanja. Gel vedno nanašajte na očiščeno, suho kožo. Ponavljate, dokler hemoroidi ne izginejo.

Grenka sol

Tople kopeli z grenko soljo – takojšnje olajšanje za hemoroide

Ljudem, ki se spopadajo s hemoroidi, se pogosto priporočajo tudi tople kopeli. To so lahko tako imenovane sedeče kopeli, pri katerih si pomagate z manjšo plastično kadjo, ali klasične kopeli. Najboljši učinek boste dosegli, če boste topli vodi dodali nekaj žlic grenke soli, ki poskrbi za hitro olajšanje. Kopel naj traja približno 20 minut. Če je mogoče, si kopel privoščite neposredno po opravljanju velike potrebe.

- Oglas -

Hidrolat virginskega nepozebnika – naravni astringent

Zeliščarji v primeru težav s hemoroidi velikokrat priporočajo tudi uporabo virginskega nepozebnika. To boste najlaže storili, če si boste priskrbeli hidrolat oziroma cvetno vodo iz omenjene rastline. Metoda je seveda primerna predvsem za zunanje hemoroide. Virginski nepozebnik je znan po tem, da poskrbi za naravno krčenje tkiv (gre za t. i. astringent), obenem pa vsebuje tudi močne antioksidante in protivnetne snovi. Tako je kot nalašč za blaženje težav s hemoroidi. Manjšo količino hidrolata preprosto nanesite na košček bombažne vate, s katerim podrgnite po prizadetem območju.

Kokosovo olje – izvrstna izbira tudi v primeru hemoroidov

Zdi se, da skorajda ni težave, ki je ne bi bilo mogoče rešiti s kokosovim oljem. Gre za sestavino, ki ne sme manjkati v naši naravni domači lekarni, seveda pa je izjemno uporabno tudi pri pripravi naravnih lepotnih produktov. Tako je zelo smiselno, da je lahko kokosovo olje odlično tudi za lajšanje težav, ki nam jih povzročajo hemoroidi. Z rednim nanosom kokosovega olja boste ublažili otekanje in pomirili razdraženo kožo. Posledično boste imeli manjšo željo po nenehnem praskanju, kar bo pripomoglo k hitrejšemu celjenju.

Hemoroidi

Hemoroidi so lahko posledica naših navad na stranišču

To sicer ni naravna rešitev v običajnem pomenu besede, vendar pa imajo pri odpravi hemoroidov zelo pomembno vlogo tudi naše vsakodnevne navade na stranišču. Pazite, da se pri opravljanju velike potrebe ne boste pretirano naprezali, saj lahko to poslabša težave. Če poskušate že več kot 2 minuti, a brez uspeha, raje vstanite in poskusite malce pozneje. Pomaga vam lahko tudi reden urnik oziroma rutina. Izogibajte se zadrževanju blata oziroma prestavljanju odhoda na stranišče. Razumljivo je, da vam javna stranišča niso najbolj pri srcu, vendar lahko nenehno prestavljanje opravljanja velike potrebe na dolgi rok privede do resnih težav s hemoroidi in do drugih zdravstvenih težav.

Priporočljivo je tudi, da poskusite zamenjati klasični toaletni papir, ki je pogosto pregrob, z mokrim, vendar pazite, da ta ne bo odišavljen ali obarvan z umetnimi barvili. Ponekod se dobijo tudi posebni vlažni robčki, namenjeni ljudem, ki se soočajo s hemoroidi. Morda najpomembnejši napotek pa je, da poskusite zamenjati sedenje na straniščni školjki s čepenjem, pri čemer si lahko pomagate s posebnimi pripomočki. To je namreč precej bolj naraven položaj, ki omogoča boljšo izpraznitev črevesja, posledično pa tudi manj težav s hemoroidi.

- Oglas -
Divji kostanj

Divji kostanj – pospešitev prekrvavitve in manj otekanja

Običajno se divji kostanj priporoča kot naravno zdravilo v primeru težav s krčnimi žilami. Vendar pa je lahko zelo uporaben še pri eni zdravstveni tegobi, povezani z žilami. V mislih imamo seveda hemoroide. Divji kostanj lahko namreč pospeši prekrvavitev, obenem pa poskrbi za zaustavitev otekanja. Uporaba mazil, izdelanih iz divjega kostanja, je torej izvrstna izbira, če se soočate s hemoroidi – že kmalu lahko pričakujete občutno izboljšanje stanja.

Jabolčni kis – za neposredni nanos ali kot sestavina sedečih kopeli

Za eno najbolj priljubljenih naravnih rešitev, ko gre za hemoroide, velja jabolčni kis – še ena sestavina, ki navdušuje s svojimi raznolikimi možnostmi uporabe in številnimi blagodejnimi učinki. Vse, kar morate storiti, je, da košček vate pomočite v jabolčni kis, nato pa z njim podrgnite po območju, kjer so se pojavili hemoroidi. Za začetek lahko uporabite tudi malce razredčeno mešanico in opazujete, kako se bo odzvala vaša koža. Še ena možnost pa je, da jabolčni kis dodate vodi za sedeče kopeli. V tem primeru uporabite približno 100 mililitrov jabolčnega kisa za posamezno terapijo.

Rutin – snov v ajdi, ki krepi žile

Omenili smo že, da morate pri hrani paziti na zadosten vnos vlaknin, če se želite znebiti hemoroidov. Snov, ki je lahko prav tako zelo koristna pri odpravi težav, pa je rutin, ki ga uvrščamo med flavonoide. Rutin je znan po tem, da krepi žile, v največjih količinah pa ga najdemo v ajdi. Redno uživanje ajde lahko tako pomembno pripomore k odpravi hemoroidov. Živila, v katerih lahko prav tako najdemo kar nekaj rutina, pa so denimo še pomaranče, grenivke, limone, brusnice in beluši. Še hitrejše olajšanje pa lahko dosežete, če si pomagate s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo večje odmerke rutina.

Virginski nepozebnik

Čudežna kombinacija za hemoroide – česen, virginski nepozebnik in kokosovo olje

Za konec pa vam predstavljamo še prav poseben pripravek za premagovanje hemoroidov, ki združuje pozitivne učinke dveh že omenjenih snovi, kokosovega olja in virginskega nepozebnika, kombinacijo pa nato nadgradi še s česnom, prav tako znano naravno rešitvijo proti hemoroidom. Rezultat je izjemno učinkovit naravni pripravek proti hemoroidom, ki ga je vredno preizkusiti. Zanj potrebujete 3 stroke česna, 50 mililitrov kokosovega olja in 10 kapljic hidrolata virginskega nepozebnika.

Česen najprej olupite in zdrobite. Dodajte še kokosovo olje in virginski nepozebnik ter dobro premešajte. Oblikujte majhne valjčke in jih polagajte na pladenj, nato pa pladenj postavite v hladilnik, da se valjčki nekoliko strdijo. Zdaj so pripravljeni na vstavitev (pri tem si lahko pomagate tudi z gelom aloe vere). Najbolje je, da po enega vstavite vsak večer pred spanjem, da bodo lahko sestavine učinkovale čim dlje.

Preberite tudi: Čiščenje črevesja: Očistite svoje črevesje s temi pripravki

NAJNOVEJŠE