0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeGorivne celice – tiha, čista in učinkovita energija

Gorivne celice – tiha, čista in učinkovita energija

MORDA VAS ZANIMA

Med novejšimi tehnologijami so verjetno verjetno najbolj učinkovite gorivne celice. Te celice za proizvodnjo elektrike uporabljajo vodik in kisik. Stranski proizvod pa je voda in toplota.

- Oglas -

celicaV bistvu delujejo kot navadne baterije, vendar z očitno razliko – nikoli se ne izpraznejo in ni jih treba ponovno napolniti.

V principu so zgrajene iz dveh elektrod, ki sta oviti okoli elektrolitne membrane. Kisik je postavljen na katodo (pozitivno nabita elektroda), vodik pa na anodo (negativno nabito elektrodo). Obe elektrodi sta narejeni iz katalista (v tem primeru platine), kar povzroči, da se kisik in vodik ionizirata. S tem, ko se vodikovi atomi dotaknejo anode, povzročijo, da se le-ti spremenijo v elektrone in protone. Oboji pa so povezani z membrano na drugi strani. Skozi membrano v končni fazi potujejo le pozitivno nabite molekule, negativni elektroni pa potujejo po drugi poti, skozi kratek stik, kateri proizvede elektriko.

Stranski produkt, pa je kot že omenjeno toplota in voda, katero proizvedejo vodikovi atomi ob združitvi z kisikovimi. Kot že vemo, pa lahko tako toploto, kot tudi vodo spremenimo v energijo.

- Oglas -

Bistvo te tehnologije pa je, da ne izpušča nevarnih emisij v ozračje, kot tudi ne hrupa. Poleg tega pa so takšne celice trikrat bolj učinkovite, kot fosilna goriva.

Možnost uporabe takšnih celic je neomejena – od napajanja lastnega doma, do napajanja vašega avtomobila ter še nešteto vmesnih opcij. Trenutno je za uresničenje te ideje potrebno le še zmanjšati oziroma nadomestiti vrednost platine, ker je to najdražji del celotne celice.

.

NAJNOVEJŠE