Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.
Ekologija & okoljeGorivne celice – tiha, čista in učinkovita energija

Gorivne celice – tiha, čista in učinkovita energija

MORDA VAS ZANIMA

Med novejšimi tehnologijami so verjetno verjetno najbolj učinkovite gorivne celice. Te celice za proizvodnjo elektrike uporabljajo vodik in kisik. Stranski proizvod pa je voda in toplota.

- Oglas -

V bistvu delujejo kot navadne baterije, vendar z očitno razliko – nikoli se ne izpraznejo in ni jih treba ponovno napolniti.

V principu so zgrajene iz dveh elektrod, ki sta oviti okoli elektrolitne membrane. Kisik je postavljen na katodo (pozitivno nabita elektroda), vodik pa na anodo (negativno nabito elektrodo). Obe elektrodi sta narejeni iz katalista (v tem primeru platine), kar povzroči, da se kisik in vodik ionizirata. S tem, ko se vodikovi atomi dotaknejo anode, povzročijo, da se le-ti spremenijo v elektrone in protone. Oboji pa so povezani z membrano na drugi strani. Skozi membrano v končni fazi potujejo le pozitivno nabite molekule, negativni elektroni pa potujejo po drugi poti, skozi kratek stik, kateri proizvede elektriko.

Stranski produkt, pa je kot že omenjeno toplota in voda, katero proizvedejo vodikovi atomi ob združitvi z kisikovimi. Kot že vemo, pa lahko tako toploto, kot tudi vodo spremenimo v energijo.

Bistvo te tehnologije pa je, da ne izpušča nevarnih emisij v ozračje, kot tudi ne hrupa. Poleg tega pa so takšne celice trikrat bolj učinkovite, kot fosilna goriva.

- Oglas -

Možnost uporabe takšnih celic je neomejena – od napajanja lastnega doma, do napajanja vašega avtomobila ter še nešteto vmesnih opcij. Trenutno je za uresničenje te ideje potrebno le še zmanjšati oziroma nadomestiti vrednost platine, ker je to najdražji del celotne celice.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×