0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGlavobol lahko hitro ublažite z določenimi eteričnimi olji

Glavobol lahko hitro ublažite z določenimi eteričnimi olji

MORDA VAS ZANIMA

Zelo redki so ljudje, ki se v življenju še niso spopadli z (resnejšim) glavobolom. Pravzaprav obstaja celo zaskrbljujoče visok odstotek tistih, pri katerih bi lahko govorili celo o kroničnih težavah. Kronični glavoboli, ki prizadenejo precej več žensk kot moških, imajo lahko zelo negativen vpliv na kvaliteto človekovega življenja. Med drugim lahko povečajo tudi tveganje za razvoj bolezni, kot sta depresija in anksioznost.

- Oglas -

Eterična olja za glavobol

Razlogi za pogoste glavobole so sicer lahko zelo različnih, od prenizkega krvnega sladkorja do povečane izpostavljenosti stresnim dejavnikom, alergij, utrujenosti, hormonskega neravnovesja ipd. Ne glede na to, kaj je razlog za glavobol, pa so vam lahko v veliko pomoč pri blaženju simptomov določena eterična olja. Ta ne bodo povzročila nezaželenih stranskih učinkov, česar ni mogoče trditi za protibolečinske tablete, ki lahko ob pogostem jemanju vplivajo celo na okvaro jeter in ledvic. Poleg tega imajo eterična olja mnoge druge pozitivne učinke, kot so okrepitev imunskega sistema, ublažitev vnetij v telesu in izboljšanje prekrvavitve.

Kako uporabljati eterična olja?

Kadar se vas začne lotevati glavobol, imate na voljo več različnih možnosti za uporabo eteričnih olj. Ena izmed njih je ta, da eterično olje nanesete na predel vratu, čela in senc (pazite, da olje ne zaide v oči). Pred samim nanosom izbrano eterično olje razredčite s kokosovim, mandljevim ali olivnim oljem.

- Oglas -

Eterično olje lahko uporabite tudi v kombinaciji z razpršilnikom, če ga imate. Še ena od možnosti je ta, da eterično olje inhalirate. Na robček ali košček bombažne vate nakapljajte nekaj kapljic eteričnega olja in potem počasi vdihujte vonj. Načeloma bo že pet globokih vdihov dovolj, da glavobol vsaj malce popusti. Po želji lahko olje nakapljate tudi v posodo z vrelo vodo, si prekrijete glavo z brisačo in nato počasi vdihujete paro.

Pripravite si lahko tudi obkladke z eteričnim oljem. V posodo natočite mrzlo vodo, zmešajte nekaj kapljic eteričnega olja z žlico kokosovega olja in nato mešanico vlijte v vodo. Vanjo pomočite kos blaga in ga položite na čelo ali za vrat.

Še ena od možnosti pa je kopel z dodatkom eteričnih olj, ki bo sprostila vaše telo in misli ter vam pomagala premagati glavobol. Če gre za migrenski glavobol, lahko kopeli dodate tudi grenko sol, saj bo učinek tako še precej boljši in hitrejši.

Najboljša eterična olja za ublažitev glavobola

- Oglas -

 

Eterično olje poprove mete

Olje mete je znano po svojem pomirjevalnem učinku, poskrbelo pa bo tudi za umiritev nehotenih mišičnih krčev. Z uporabo eteričnega olja mete, ki je eno prvih eteričnih olj, uporabljenih v zdravstvene namene, lahko poleg tega pospešite prekrvavitev na predelu čela. Gre za zelo učinkovito naravno protibolečinsko sredstvo, ki se še posebej priporoča pri tenzijskih glavobolih. Najbolj vam bo pomagalo, če boste eterično olje poprove mete nanesli na predel senc in na čelo. Učinkovitost tega eteričnega olja pri blaženju glavobolov so potrdile tudi mnoge znanstvene raziskave.

 

Eterično olje smilja

Predvsem v mediteranskem svetu že več stoletij poznajo in uporabljajo eterično olje smilja. Čeprav je to najbolj znano kot naravno sredstvo za hitrejše celjenje kože oziroma ran, je zelo učinkovito tudi za lajšanje glavobola. Eterično olje smilja vsebuje sestavine z zelo močnim protivnetnim delovanjem, obenem pa deluje tudi protibolečinsko in pomiri razdražene živce. Kot nalašč torej za tiste, ki pogosto doživljate glavobole, povezane s stresom.

 

Eterično olje sivke

Uporaba eteričnega olja sivke je zelo pogosta pri težavah, kot so nervoza, nespečnost in depresija, olje pa je znano tudi po svoji učinkovitosti pri blaženju glavobolov – predvsem tistih, ki so posledica tesnobe in povečanega stresa. Takoj ko začutite, da se vas loteva glavobol, začnite z vdihovanjem eteričnega olja sivke. Pri večini ljudi je ta metoda zelo učinkovita in prepreči, da bi postali simptomi intenzivnejši. Eterično olje sivke naj bi bilo zelo učinkovito tudi takrat, kadar je glavobol povezan z alergijami.

 

Eterično olje rožmarina

Že v tradicionalni medicini so bile znane številne koristi eteričnega olja rožmarina, med drugim tudi ta, da lahko pomaga pri glavobolu. Olje je znano po svojem protibolečinskem in protivnetnem delovanju. Poleg tega pomirja razdražen želodec, ki je pogosto posledica hudih glavobolov, in poskrbi za normalno prebavo. Eterično olje rožmarina razredčite z olivnim ali kokosovim oljem ter ga nanesite na senca, čelo in na vrat.

 

Eterično olje evkaliptusa

Če so v vašem primeru glavoboli povezani s težavami s sinusi, je še posebej dobra rešitev eterično olje evkaliptusa, ki redči sluz in olajša izkašljevanje, s tem da prečisti dihalne poti. Poleg tega je eterično olje evkaliptusa izvrstno tudi za pomiritev oziroma notranje ravnovesje. Tudi učinkovitost eteričnega olja evkaliptusa pri blaženju glavobolov potrjujejo izsledki mnogih raziskav. Olje počasi vdihujte, dokler ne zaznate izboljšanja stanja.

.

NAJNOVEJŠE