Recept za brezmesne falafel polpete ali polpete iz čičerike. To so polpeti iz surove, namočene čičerike.
Sestavine:
- 400 g suhe čičerike
- 2 korenja
- 1/2 rdeče čebule
- 1 manjši por
- 3 – 4 stroke česna
- svež koriander po okusu (če ni svežega, pa vloženega)
- sol
- olje
Priprava:
Čičeriko namočimo za 24 ur, lahko tudi več, za dan in pol, do dva dni. Tudi, če začne kaliti, ni nič narobe. Vodo vmes menjamo. Namočeno čičeriko zmešamo v mešalniku, zelo na drobno. Nasekljamo čebulo, por, česen, naribano korenje in sol. Koriander nasekljamo na drobne koščke, ali pa dodamo dve do tri žlice vloženega koriandra. Vse skupaj dobro zmešamo. V ponvi segrejemo za prst debelo olja. Z rokami oblikujemo polpete in jih damo na vroče olje v ponvi. Pečemo na majhnem ognju, da porjavijo z obeh strani. (počasi in pazljivo zapečti, saj moramo zmehčati surovo stročnico). Odcedimo na papirnati brisači in postrežemo s solato, jogurtovim prelivom, pečeno zelenjavo …
Preberite si tudi, zakaj je namakanje stročnic in oreškov pomembno.
Avtor in foto: Lidija Dornik