Kurkumine kroglice z zdravimi maščobami so okusen način, kako si zagotoviti svoj dnevni odmerek kurkume brez spakovanja. Kurkuma je začimba, ki jo ima večina izmed naših rednih bralcev verjetno že v svoji kuhinji. Znana je po svoji živi barvi, koren kurkume pa ima številne zdravstvene koristi. Vendar pa njen okus sam po sebi ni najboljši, zato je boste mogli pojesti “na žličko”.
Domače dopolnilo iz kurkume
Kurkumo redno uporabljam v jedeh, vendar pa te domače kurkumine kroglice vsebujejo bolj koncentrirano količino začimbe. So odlične, ko potrebujete močnejši učinek. Imajo veliko boljši okus kot kurkuma v prahu, ki jo pomešano z vodo.
Naredite jih še močnejše
Nekatere sestavine povečajo biološko uporabnost kurkumina in kurkume. To pomeni, da jo naše telo lahko še bolj izkoristi. Sestavine, ki pomagajo okrepiti protivnetne in antioksidativne lastnosti kurkume so:
- Kvercetin, bioflavonoid, zavira encim, ki zmanjšuje delovanje kurkumina.
- Črni poper vsebuje močan alkaloid piperin. Izvleček črnega popra lahko poveča biološko uporabnost kurkumina za do 2.000%.
- Maščobne kisline (kot npr. kokosovo olje) prav tako povečajo biološko uporabnost.
Kako izdelamo kurkumine kroglice
Med pomaga vezati kurkumo v prahu skupaj in prikrije grenak okus. Kokosovo olje jih naredi kremaste in bogatejšega okusa. Kroglice naj bodo majhne, približno velikosti kovanca. Preveč kokosovega olja naenkrat lahko povzroči prebavne težave.
Pri mešanju bodite previdni, saj kurkuma barva oblačila in lahko obarva tudi kožo. Ste vedeli, da kurkuma lahko pobeli zobe?
Potrebujemo:
- Srednje veliko posodo za mešanje
- Metlico za stepanje
- Pekač
- Papir za peko
Sestavine za cca. 16 kroglic:
- 2 in ½ žlice kurkume
- 1 čajna žlička kvercetina v prahu (neobvezno)
- ½ čajne žličke cimeta
- ¼ čajne žličke mletega ingverja (ali nageljnovih žbic)
- 1 velik ščep črnega popra
- 5 čajnih žličk surovega medu
- 2 čajni žlički kokosovega olja
Priprava:
- Obložite pekač s papirjem za peko.
- V mešalni posodi previdno zmešajte vse sestavine v prahu.
- Dodajte stopljeno kokosovo olje in med. Če je zmes preveč suha, dodajte še malo kokosovega olja, dokler se ne oblikuje v gosto testo.
- Z žlico zajemite majhno količino zmesi in jo oblikujte v kroglico velikosti frnikole.
- Položite na pekač in ga dajte v zamrzovalnik, da se strdijo.
Uporaba:
Vzemite 1-2 kroglici na dan.
Hranite v hladilniku ali zamrzovalniku (če ste jih naredili veliko za dlje časa) v nepredušni posodi.