0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Domača zeliščna tinktura za pomoč pri prebavnih težavah

Domača zeliščna tinktura za pomoč pri prebavnih težavah

MORDA VAS ZANIMA

Prebavne težave vam zlahka pokvarijo dan, če gre za kronične, ponavljajoče se težave, pa lahko slaba prebava načne tudi vaše zdravje in močno zmanjša kakovost vašega vsakdana. Skrb za optimalno delovanje prebavnega sistema je zato nedvomno izjemno pomembna. Pri tem si lahko pomagate z naravnimi pripravki.

- Oglas -

Zeliščna tinktura, ki jo predstavljamo v nadaljevanju, je zelo učinkovita naravna pomoč pri različnih težavah, povezanih z zdravjem. Pomaga lahko pri napihnjenosti, trebušnih virozah, slabosti, sindromu razdražljivega črevesja itn.

Aromatična zelišča hitijo na pomoč

Znano je, da so lahko za dobro prebavo zelo koristne grenke snovi, ki jih sodobna prehrana vsebuje zelo malo – precej manj od sladkih, slanih in tudi kislih okusov. »Grenčine« veljajo za tradicionalno naravno pomoč pri slabi prebavi. Takoj ko na jeziku začutimo grenak okus, se namreč začne pospešeno izločanje sline, kar olajša prebavni proces oziroma razgradnjo hrane (grenke snovi obenem spodbudijo pretok žolča, kar je zelo pomembno za učinkovito razgradnjo maščob).

Toda ker okus grenkih snovi za večino ljudi ni pretirano prijeten, je dobro, da poznamo tudi alternativne naravne možnosti za spodbujanje prebave. Ena od njih so aromatična zelišča, ki imajo pomembno mesto tudi v zeliščni tinkturi za spodbujanje prebave, ki smo jo za vas izbrali tokrat. Kot je mogoče razbrati že iz poimenovanja, je za aromatična zelišča značilen izrazit vonj. V to skupino na primer spadajo zelišča, kot je meta. Podobno kot grenke snovi lahko tudi aromatična zelišča pomagajo pri izboljševanju prebave, le da je princip tu nekoliko drugačen. Hlapljiva olja v lističih teh rastlin spodbudijo sproščanje gladkih mišic, kar našemu živčnemu sistemu sporoči, da je čas za umiritev in prebavljanje hrane.

- Oglas -

Zmagovalna kombinacija: meta, ingver in koromač

Poleg alkohola so za izdelavo zeliščne tinkture za spodbujanje prebavnega procesa potrebne tri ključne sestavine, in sicer meta, ingver ter koromač.

META

Meta na prebavni sistem učinkuje zelo pomirjajoče (podobno kot na živčni sistem). Tako lahko pomaga pri krčih in podobnih težavah. Obenem gre za odlično naravno pomoč pri slabosti (jutranja slabost med nosečnostjo, slabost zaradi vožnje itn.). Pri tem upoštevajte, da meta ni najprimernejša za osebe, ki se spopadajo z zatekanjem želodčne kisline v požiralnik. Snovi v meti namreč zmehčajo oziroma sprostijo mišico zapiralko, zato lahko meta poslabša težave z zgago. Če se pogosto spopadate s tovrstnimi težavami, je zato bolje, da meto pri pripravi tinkture izpustite.

INGVER

- Oglas -

Podobno kot meta je tudi ingver zelo dragocen zaveznik pri naravnem spopadanju s slabostjo, le da so rezultati pri ingverju pogosto celo nekoliko boljši. Ne le da lahko ingver pomaga pri slabosti, ki je povezana z nosečnostjo ali vožnjo, ampak je učinkovit celo kot naravna pomoč pri premagovanju slabosti, za katero je kriva kemoterapija. Poleg tega se lahko ingver pohvali s protivnetnim delovanjem in pozitivnim vplivom na prekrvavitev.

KOROMAČ

Koromač se pogosto uporablja v pripravkih za lajšanje kolik pri dojenčkih. Pomaga lahko tako pri krčih kot pri napihnjenosti, ki je posledica plinov, ujetih v črevesju. Koristen ni samo za dojenčke oziroma otroke, ampak lahko pomaga tudi odraslim.

Sestavine

  • 500 mililitrov 95-odstotnega alkohola
  • 250 mililitrov destilirane vode
  • ½ skodelice posušenih lističev mete
  • ½ skodelice koščkov svežega ingverja
  • ¼ skodelice posušenega koromača

Navodila za izdelavo zeliščne tinkture

Koromač zdrobite ter ga skupaj z metinimi lističi in koščki ingverja stresite v večji steklen kozarec. Nato prilijte alkohol in destilirano vodo (količino tekočine lahko prilagodite velikosti kozarca, vendar morate pri tem paziti, da ostane razmerje med alkoholom in vodo 2 : 1).

Kozarec zaprite in ga postavite v temen, hladen prostor. Občasno pretresite.

Po 2–6 tednih mešanico precedite in tinkturo prelijte v temne stekleničke s kapalko.

.

NAJNOVEJŠE