0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako premagati poletno utrujenost?

Kako premagati poletno utrujenost?

MORDA VAS ZANIMA

Poletje je tukaj in marsikdo v teh dneh namesto prekipevanja od energije občuti utrujenost, zaspanost in brezvoljnost. Pri nekaterih se pojavljajo tudi omotičnost, razdražljivost, glavoboli. Vse to so znaki poletne utrujenosti.

- Oglas -

Ali ste vedeli, da poletna utrujenost ne spada med bolezenska obolenja? Je normalen fiziološki proces, s katerim se spopadamo skoraj vsi. Zato ni prav nič presenetljivo, da posebno zdravilo zanjo ne obstaja. Kljub temu pa lahko izboljšamo stanje z upoštevanjem nekaj nasvetov.

1. Začnite dan s hladnim tušem

Hladne prhe so zelo poživljajoče. Zjutraj nov dan začnite z mrzlim tušem, ki vas bo v trenutku zbudil in napolnil z energijo. Poleg tega izboljša delovanje krvnega obtoka in s tem tudi srca in ožilja.

2. Bodite športno aktivni

Gibanje ima fantastične učinke na delovanje telesa, saj sprošča endorfine- hormone dobrega počutja. Prav tako vpliva na izboljšanje razpoloženja.  Zato večere izkoristite za sprehod ali vadbo, ki bosta zagotovo pozitivno vplivala na vašo raven energije. Pozitivni učinki vadbe pa se bodo odražali tudi v krepitvi vašega imunskega sistema.

- Oglas -

3. Izboljšajte prehranjevalne navade

Poskušajte se izogibati (pre)sladki hrani, ki še dodatno povzroča občutek slabosti in pomanjkanje energije. V teh mesecih uživajte več sadja in zelenjave kot po navadi, da telo napolnete z vitamini in minerali. Poleti se nam zaradi visokih temperatur upočasni metabolizem, zato priporočam, da se prehranjujete večkrat na dan v manjših količinah (5-6 obrokov dnevno). To poskrbi tudi za vzdrževanje zdrave ravni sladkorja v krvi.

4. Pijte veliko vode

V poletnih mesecih je primerna hidracija pomembnejša kot kadarkoli, zato ne pozabite spiti zadostne količine vode. Pripočena količina je od 2.5 -3 L/dan. Pri ljudeh, ki zaužijejo premalo tekočine,se malo upočasni presnova, zato posledično telo težje izloča toksine, ki se nakopičijo v organizmu. To se lahko občuti kot pomanjkanje energije

5. Izboljšajte spanec in počitek

Dober spanec je seveda pomemben čez celo leto. Noč je čas za regeneracijo, telo se razstrupi in odpočije, a za to potrebuje predvsem zdrav spanec. Če želite boljši spanec pomaga, da se zvečer ne najeste preveč oziroma, da ne uživate preveč mastne hrane. Poleg tega pa je dobro, da odstranite vse moteče elemente, kot so računalniki in telefon.

6. Uporabite rastline, ki izboljšajo koncentracijo, energijo in počutje.

Rožni koren telo napolni z energijo in mu daje moč. Rastlina je bogata je z antioksidanti, kateri naše celice varujejo pred oksidativnim stresom. Stimulira živčni sistem, dobro vpliva tudi na krvožilni sistem. Deluje kot adaptogen, kar pomeni, da telo ščiti pred stresnimi situacijami. Žafran v majhnih količinah pozitivno vpliva na voljo in počutje. Žajbelj pa je izjemno aromatično zelišče, ki vsebuje različna eterična olja, beljakovine in rudninske snovi. Žajbelj prav tako pozitivno vpliva na koncentracijo in spomin.

.

NAJNOVEJŠE