Zdravje & prehranaDomača zelenjavna jušna osnova

Domača zelenjavna jušna osnova

MORDA VAS ZANIMA

Ste že kdaj pomislili, da bi si naredili svojo, čisto domačo zelenjavno jušno osnovo?

- Oglas -

Stebla brokolija, brokolijevi in cvetačni listi, stebla blitve, nadzemni zeleni deli repe in korenja, zeleni del pora, kocen oz. »pecelj« zelja, čebulne lupine in česnovi olupki … Vse te dele zelenjave običajno zavržemo in tako lahko že med kuhanjem enega samega obroka zelo hitro napolnimo našo kantico za organske odpadke. Napaka! Ravno ti deli so velikokrat najbolj aromatični, v sebi pa skrivajo tudi mnogo vitaminov in drugih koristnih snovi.

Enostaven recept za domačo jušno osnovo

Najlažje bomo to zelenjavo porabili, če pripravimo enostavno zelenjavno jušno osnovo. Med kuho tovrstne zelenjavne »odpadke« naložimo v velik lonec, prelijemo z vodo, dodamo nekaj začimb po izbiri, zavremo in nato na majhnem ognju kuhamo kakšno uro. Ohladimo in precedimo ter z jušno osnovo napolnimo manjše posodice, ki jih lahko shranimo tudi v zamrzovalniku.

Z zelenjavno jušno osnovo bomo obogatili različne juhe in omake. Obstaja pa še ena možnost: zelenjavo lahko tudi pustimo v zelenjavni vodi in vse skupaj dobro tmešamo s paličnim mešalnikom. Tako bo nastala okusna juha, ki si jo lahko privoščimo kar takoj. 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×