Predstavljamo vam nekaj preprostih in uporabnih naravnih načinov za lajšanje bolečin v želodcu, slabosti in prebavnih težav. Pri hujših težavah se seveda posvetujte z zdravnikom.
Rooibos čaj
Predelana živila, ki prevladujejo na jedilniku marsikoga, slabo vplivajo na prebavo. Rooibos čaj vsebuje visoko raven flavonoidov, zato spodbuja zdravo prebavo in podpira celoten prebavni sistem. Rooibos lahko pripomore k blaženju driske in krčev, blaženju slabosti, želodčnih in prebavnih motenj poleg tega pa zmanjšuje vnetja in alergične reakcije v telesu.
Ingverjev čaj
Številne raziskave so pokazale, da ingver pomaga uravnotežiti slabo prebavo in lajša napenjane ter trebušne krče. Učinkovit je tudi pri zgagi, pomaga ustaviti drisko in deluje protivnetno. Manjše količine ingverja spodbudijo izločanje prebavnih sokov in tako pripomorejo k odpravi prebavnih motenj z vetrovi. Ingver je dobra rešitev tudi pri težavah z zgago – skuhajte si ingverjev čaj, ki pa mu nikakor ne dodajate sladkorja. Čaj pripravite tako, da dve skodelici vrele vode prelijete čez nekaj kosov olupljenega ingverja in pustite, da stoji približno deset minut. Najbolje je, če čaj pijete pred vsakim obrokom.
Limona in ingver
Pripravite si lahko tudi eliksir iz limone in ingverja, ki bo poskrbel za vaše dobro počutje, hkrati pa ublažil težave, saj deluje protibakterijsko. Kombinacija ingverja in limone je resnično učinkovita, za ta eliksir pa potrebujete pol limone in kos ingverjeve korenine. Olupite manjši kos ingverja in ga stisnite v sokovniku. Soku dodajte še sok polovice limone in manjšo količino pripravka popijte na dušek.
Metini listi
Meta je znana po tem, da pomaga pri lajšanju bolečin v želodcu in po svojem pomiritvenem učinku na prebavni trakt. Ob bolečinah si lahko tako privoščite metin čaj, najbolje, da pripravek pripravite iz svežih ali sušenih metinih listov. V sezoni mete lahko ob slabosti tudi grizljate sveže metine liste.
Janežev čaj
Čaj iz janeževih semen velja za najboljšo učinkovito naravno pomoč pri slabosti in napihnjenosti. Čaj pripravite tako, da polovico do eno čajno žličko sveže zdrobljenih plodov prelijete s skodelico vrele vode, pustite 10 do 15 minut in nato precedite.