Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
ŽivaliDivje živali in mraz – ne hranite jih sami

Divje živali in mraz – ne hranite jih sami

MORDA VAS ZANIMA

Zaradi hudega mraza, globokega snega in pomanjkanja hrane so v tem času ogrožene tudi divje živali. Stroka poudarja, da jih nikar ne vznemirjajmo, saj s tem energijo za preživetje porabljajo za beg, prav tako jih ne hranite sami. Ptic v zimskih razmerah nikar ne krmite s kruhom.

- Oglas -

Hranjenje divjih živali

Ne posegajmo v njihovo okolje

Divje živali so pozimi ogrožene zaradi mraza, snega in pomanjkanja hrane. Hkrati je hud mraz pritisnil ravno v obdobju proti koncu zime, ko so živali večino svojih maščobnih zalog že porabile. Ker jih lahko ogrozi že vsako vznemirjenje, biologi opozarjajo, da je zelo pomembno, da ne posegamo v njihovo okolje. Za živali lahko namreč naredimo največ,  da jih na mestih, kjer se zadržujejo oziroma skrivajo, jih pustimo čim bolj pri miru, saj tako varčujejo z energijo in je ne namenjajo za beg.  Kot opozarjajo biologi to še posebej velja tam, kjer je visok sneg, to pa je v južnem in vzhodnem delu Slovenije, kajti vsako dodatno gibanje v tako globokem snegu lahko  pomeni podhlajevanje in je za vsako žival zelo kritično. Val ekstremih temperatur, ki je prejšnji teden zajel našo državo, je bil kritičen tudi za hišne ljubljenčke, saj krajša kot je dlaka živali, bolj je ta izpostavljena ekstremnim temperaturam in zato je treba živalim pozimi zagotoviti toplo in varno zavetje.

Hranjenje prepovedano

V Sloveniji velja zelo strog zakon o krmljenju živali. Zavod za  gozdove  ima natančno odmerjene količine krme, ki se jo lahko polaga v ekstremnih razmerah, in določene lokacije. Po zakonu to izvajajo koncesijski izvajalci, kot so lovišča, lovišča s posebnim namenom in lovske družine, da bi jih ljudje vsevprek hranili pa je prepovedano, celo kaznivo.  Dobro pa je vedeti, da je izjemna pozornost potrebna tudi pri hranjenju ptic, saj lahko v primeru neustrezne hrane naredimo veliko škode. Ptic pozimi nikakor ne hranimo s kruhom, saj ta ne omogoča energetskega izkoristka, živali so navidezno site, v resnici pa stradajo naprej.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×