0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliDivje živali in mraz – ne hranite jih sami

Divje živali in mraz – ne hranite jih sami

MORDA VAS ZANIMA

Zaradi hudega mraza, globokega snega in pomanjkanja hrane so v tem času ogrožene tudi divje živali. Stroka poudarja, da jih nikar ne vznemirjajmo, saj s tem energijo za preživetje porabljajo za beg, prav tako jih ne hranite sami. Ptic v zimskih razmerah nikar ne krmite s kruhom.

- Oglas -

Hranjenje divjih živali

Ne posegajmo v njihovo okolje

Divje živali so pozimi ogrožene zaradi mraza, snega in pomanjkanja hrane. Hkrati je hud mraz pritisnil ravno v obdobju proti koncu zime, ko so živali večino svojih maščobnih zalog že porabile. Ker jih lahko ogrozi že vsako vznemirjenje, biologi opozarjajo, da je zelo pomembno, da ne posegamo v njihovo okolje. Za živali lahko namreč naredimo največ,  da jih na mestih, kjer se zadržujejo oziroma skrivajo, jih pustimo čim bolj pri miru, saj tako varčujejo z energijo in je ne namenjajo za beg.  Kot opozarjajo biologi to še posebej velja tam, kjer je visok sneg, to pa je v južnem in vzhodnem delu Slovenije, kajti vsako dodatno gibanje v tako globokem snegu lahko  pomeni podhlajevanje in je za vsako žival zelo kritično. Val ekstremih temperatur, ki je prejšnji teden zajel našo državo, je bil kritičen tudi za hišne ljubljenčke, saj krajša kot je dlaka živali, bolj je ta izpostavljena ekstremnim temperaturam in zato je treba živalim pozimi zagotoviti toplo in varno zavetje.

Hranjenje prepovedano

V Sloveniji velja zelo strog zakon o krmljenju živali. Zavod za  gozdove  ima natančno odmerjene količine krme, ki se jo lahko polaga v ekstremnih razmerah, in določene lokacije. Po zakonu to izvajajo koncesijski izvajalci, kot so lovišča, lovišča s posebnim namenom in lovske družine, da bi jih ljudje vsevprek hranili pa je prepovedano, celo kaznivo.  Dobro pa je vedeti, da je izjemna pozornost potrebna tudi pri hranjenju ptic, saj lahko v primeru neustrezne hrane naredimo veliko škode. Ptic pozimi nikakor ne hranimo s kruhom, saj ta ne omogoča energetskega izkoristka, živali so navidezno site, v resnici pa stradajo naprej.

.

NAJNOVEJŠE