Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaDokazali, da kava in mate čaj ne povzročata raka

Dokazali, da kava in mate čaj ne povzročata raka

MORDA VAS ZANIMA

Kava in čaj sta zelo priljubljeni pijači, ki ju uživamo vsak dan. Desetletja se ju je držal sloves, da povzročata raka požiralnika. Pa je temu res tako?

- Oglas -

Leta 1991 so kavo in mate čaj označili za potencialno rakotvorna za ljudi. Vendar so se vse od takrat nabirali dokazi, ki so kazali na to, da ne enega ne drugega ne moremo povezovati s tveganjem  za raka. Francoski strokovnjaki so nedavno ugotovili, da pri raku požiralnika ni težava v vrsti pijače, temveč v pitju pijač, katerih temperatura presega 65 stopinj Celzija. Prav pitje ekstremno vročih pijač naj bi povečevalo tveganje za raka požiralnika – in ne pitje kave ali čaja kot takih.

Mate čaj in kava

V državah, kjer se po tradiciji pije zelo vroč mate čaj (Kitajska, Iran, Turčija, države Južne Amerike), in sicer na temperaturi okrog 70 stopinj Celzija, so opravili študije, ki so potrdile, da se tveganje za nastanek raka požiralnika povečuje z višanjem temperature pijače in ne z vrsto pijače.

V nadaljevanju navajamo še nekaj presenetljivih odkritij o mate čaju in kavi, ki jih jima zagotovo ne bi pripisali!

Mate čaj ureja spanec

- Oglas -

Mate čaj je čaj, ki ga v Južni Ameriki, od koder izvira, imenujejo tudi napitek bogov. Je izjemno zdravilen, saj vsebuje kar 11 vitaminov in mineralov. Poleg tega ima tudi 15 aminokislin, ki jih nujno potrebujemo za življenje. Ker ima v sebi snov matein, ki pospešuje delovanje živčnega sistema, na telo učinkuje stimulativno in poživljajoče. Matein je uvrščen v enako skupino kemijskih spojin kot kofein. Razlika med mateinom in kofeinom je le v tem, da matein ne moti spalnih ciklusov in na spanje deluje pozitivno. Po pitju mate čaja bomo manj utrujeni, pa tudi spanec bomo imeli, paradoksalno, bolj urejen.

Kava zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni

Kava je po priljubljenosti kraljica poživil. Je polna antioksidantov, kofein v kavi pa pospešuje delovanje metabolizma in pripomore k večji porabi maščob. Kava vsebuje predvsem vitamine skupine B ter magnezij in kalij. Presenteljivo je, da je v nasprotju s prepričanjem mnogih, kava celo koristna za srce. Ne obstaja namreč noben dokaz, ki bi povezoval kofein s tveganjem za srčni zastoj, aritmijo ali nenadno smrt. Z eno od študij, ki je trajala 15 let in v kateri je sodelovalo 27.000 žensk, so dokazali, da se je pri ženskah, ki so na dan spile do tri kavne skodelice, za četrtino zmanjšalo tveganje srčno-žilnih bolezni. Druge študije pitje kave povezujejo z zmanjševanjem nevarnosti za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×