Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaDokazali, da kava in mate čaj ne povzročata raka

Dokazali, da kava in mate čaj ne povzročata raka

MORDA VAS ZANIMA

Kava in čaj sta zelo priljubljeni pijači, ki ju uživamo vsak dan. Desetletja se ju je držal sloves, da povzročata raka požiralnika. Pa je temu res tako?

- Oglas -

Leta 1991 so kavo in mate čaj označili za potencialno rakotvorna za ljudi. Vendar so se vse od takrat nabirali dokazi, ki so kazali na to, da ne enega ne drugega ne moremo povezovati s tveganjem  za raka. Francoski strokovnjaki so nedavno ugotovili, da pri raku požiralnika ni težava v vrsti pijače, temveč v pitju pijač, katerih temperatura presega 65 stopinj Celzija. Prav pitje ekstremno vročih pijač naj bi povečevalo tveganje za raka požiralnika – in ne pitje kave ali čaja kot takih.

Mate čaj in kava

V državah, kjer se po tradiciji pije zelo vroč mate čaj (Kitajska, Iran, Turčija, države Južne Amerike), in sicer na temperaturi okrog 70 stopinj Celzija, so opravili študije, ki so potrdile, da se tveganje za nastanek raka požiralnika povečuje z višanjem temperature pijače in ne z vrsto pijače.

V nadaljevanju navajamo še nekaj presenetljivih odkritij o mate čaju in kavi, ki jih jima zagotovo ne bi pripisali!

Mate čaj ureja spanec

- Oglas -

Mate čaj je čaj, ki ga v Južni Ameriki, od koder izvira, imenujejo tudi napitek bogov. Je izjemno zdravilen, saj vsebuje kar 11 vitaminov in mineralov. Poleg tega ima tudi 15 aminokislin, ki jih nujno potrebujemo za življenje. Ker ima v sebi snov matein, ki pospešuje delovanje živčnega sistema, na telo učinkuje stimulativno in poživljajoče. Matein je uvrščen v enako skupino kemijskih spojin kot kofein. Razlika med mateinom in kofeinom je le v tem, da matein ne moti spalnih ciklusov in na spanje deluje pozitivno. Po pitju mate čaja bomo manj utrujeni, pa tudi spanec bomo imeli, paradoksalno, bolj urejen.

Kava zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni

Kava je po priljubljenosti kraljica poživil. Je polna antioksidantov, kofein v kavi pa pospešuje delovanje metabolizma in pripomore k večji porabi maščob. Kava vsebuje predvsem vitamine skupine B ter magnezij in kalij. Presenteljivo je, da je v nasprotju s prepričanjem mnogih, kava celo koristna za srce. Ne obstaja namreč noben dokaz, ki bi povezoval kofein s tveganjem za srčni zastoj, aritmijo ali nenadno smrt. Z eno od študij, ki je trajala 15 let in v kateri je sodelovalo 27.000 žensk, so dokazali, da se je pri ženskah, ki so na dan spile do tri kavne skodelice, za četrtino zmanjšalo tveganje srčno-žilnih bolezni. Druge študije pitje kave povezujejo z zmanjševanjem nevarnosti za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×