0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliKaj se dogaja eno leto po smrti Leva Cecila

Kaj se dogaja eno leto po smrti Leva Cecila

MORDA VAS ZANIMA

Smrt leva Cecila je leto nazaj zaokrožila po svetu ter dvignila precej prahu, sledil je v zgodovini najbolj množičen odziv na katerokoli zgodbo iz divjine.

- Oglas -

Lev Cecile

Walter Palmer, zobozdravnik iz Združenih držav, je ustrelil in ubil Cecila v narodnem parku Hwange v Zimbabweju. Njegovo dejanje je sprožilo velik val ogorčenja. Trinajstletnega Cecila so imeli v Zimbabweju radi in za seboj je pustil 14 potomcev.

Število levov še vedno vztrajno pada

Da gre za Cecila, so ugotovili po GPS ovratnici, ki jo je nosil, saj so ga preučevali znanstveniki na univerzi v Oxfordu. Raziskovalci upajo, da bo incident spodbudil težnje, da se ohrani čim več levov in se jih zaščiti. Nedavno poročilo Mednarodnega sklada za zaščito živali kaže, da bi nekateri ljudje plačali od 24.000 do 71.000 dolarjev, da bi lahko lovili leve v Afriki. Kar 8200 Afriških trofej je bilo uvoženih med leti 2004 in 2014. Število levov v divjini strmo pada in če jih je bilo stoletje nazaj okoli 200.000, jih je danes le še okoli 20.000.

- Oglas -

V zadnjem letu se stvari izboljšujejo, a pot bo dolga

Nekatere države, med njimi Avstralija in Francija so se odločile, da ne bodo dovolile prenosa trofej prek svojih meja. Združene države, največji uvoznik trofej umrlih levov, so leve posebej zaščitile v svojem »Zakonu o ogroženih vrstah«. To pomeni, da lovci sedaj ne morejo prinesti nazaj svojih trofej, razen če denar, ki ga lovec dobi za trofejo, namenijo podporam ohranjanju levov.

Koalicija desetih držav, ki jih vodi Niger, je predlagala tudi močnejšp mednarodno zaščito, ki bi prepovedala komercialno trgovino z afriškimi levi. Kar 182 držav članic Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES), ki ureja svetovno trgovino z divjimi živalmi, bo o tem predlogu odločalo še to jesen.

Krivolov

Nekatere države v Afriki, kot so Kenya, Botswana in Zambia so imele prepoved lova še preden je Cecil umrl, rodna država Cecila, Zimbabwe, pa se za to še vedno ni odločila.

- Oglas -

Prepoved trofej na letalih

Četudi država dovoljuje uvoz levjih trofej, jih prinesti v svojo domovino ni ravno najlažje, saj se je več kot 40 letalskih družb odločilo prepovedati prevoz trofej levov, nosorogov, slonov in leopardov.

Za konec pa še to – znanstveniki so se bali, da bo Cecilov brat Jericho po njegovi smrti ubil Cecilove mladiče, kot je pri levih običajno, a se to k sreči ni zgodilo. Upajmo, da se bo tudi pri športnem lovu kaj spremenilo, da bo zakonodaja bolj stroga in da bo ubitih čim manj divjih živali.

.

NAJNOVEJŠE