0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineDobra misel v domači lekarni

Dobra misel v domači lekarni

MORDA VAS ZANIMA

Dobra misel že od nekdaj slovi kot raznolika in blaga zdravilna rastlina, o čemer priča že njeno ime. Med drugim jo uporabljajo za nekatere prebavne težave, saj naj bi dobra misel spodbujala delovanje jeter, pogosto je sestavina čajev proti prehladu, v pomoč naj bi bila pri celjenju ran, povrhu vsega pa deluje še rahlo pomirjevalno.
Dobra miselNavadna dobra misel (Origanum vulgare) je trajnica, ki raste po suhih pobočjih, posekah, grušču in travnikih po vsej Evropi. Zraste 30 do 80 centimetrov visoko. Iz olesenelih rdečkastih stebel poganjajo nasprotni koničasti listi jajčaste oblike. Med julijem in septembrom se na vrhu rastline odpirajo rožnato rdeči cvetovi, združeni v polkroglasta socvetja, ki s svojim vonjem privabljajo čebele. Navadna dobra misel je cenjena medonosna rastlina.

- Oglas -

V zdravilne namene so uporabni nadzemni deli. Najprimernejši čas za njihovo nabiranje je začetek julija, ko se pojavijo prvi cvetovi. Liste in socvetja posmukamo s stebla. Tako nabrane nadzemne dele posušimo in uporabimo za čaje v obliki poparka. Lahko jih naberemo nekaj več, saj so zelo uporabni tudi za zeliščne kopeli in obkladke. Iz nadzemnih delov dobre misli pridobivajo eterično olje, ki vsebuje monoterpene (timol, karvakrol, cimol) in seskviterpenov (farnezol). Droga oziroma nadzemni deli vsebujejo osem odstotkov čreslovin in manjše količine grenčin.

Dobro misel uporabljamo tudi kot začimbo. Z njo lahko začinimo pečeno meso in stročnice, ponekod tudi paradižnikove in jajčne jedi. Eterično olje navadne dobre misli lahko uporabljamo za aromatiziranje desertnih vin in likerjev. Včasih so z njo odišavljali pivo. Eterično olje dobre misli uporabljajo pri izdelavi parfumov in izdelkov za osebno nego.

Dobra misel čaj
Pri vnetjih grla in dlesni je navadna dobra misel v kombinaciji s kamilico in z žajbljem zelo učinkovita. Ta čajna mešanica se uporablja za grgranje.

Dobra misel je del domače lekarne

V ljudskem zdravilstvu rastlini dobra misel in predvsem njenemu eteričnemu olju pripisujejo številne zdravilne lastnosti, nekatere so potrdile tudi raziskave.

- Oglas -
 • Timol in karvakrol v eteričnem olju dobre misli ugodno delujeta pri bakterijskih in glivičnih okužbah. Ameriška raziskava iz leta 2001 je potrdila, da eterično olje učinkovito deluje na glivico Candida albicans, ki povzroča kandidozo. To eterično olje vsebujejo nekatere mešanice za zdravljenje glivičnih obolenj stopal in nohtov.
 • Znanstveniki so dokazali, da timol in karvakrol blažita in umirjata želodčne krče.
 • Dobra misel naj bi spodbujala prebavo, izboljševala delovanje jeter in žolčnika.
 • Čaj iz navadne dobre misli priporočajo pri kašlju in bronhitisu. Tudi z eteričnim oljem navadne dobre misli lahko blažite težave z dihali, ki spremljajo astmo, bronhitis, gripo, prehlad in bolečine v grlu.
 • Eterično olje naj bi pomagalo tudi pri zdravljenju pljučnih in črevesnih okužb ter okužb sečil.
 • Dobra misel deluje blago pomirjujoče na vegetativno živčevje. Blažilo naj bi napetost, razdražljivost, stres in tesnobnost ter pripomoglo k duševnemu ravnotežju.
 • Eterično olje dobre misli naj bi pospeševalo celjenje ran, opeklin, aken in razjed.
 • V obliki mazil in masažnih olj naj bi pomagalo lajšati revmatične bolečine, bolečine med menstruacijo in glavobole.

Od čajev do kopeli

POPAREK. Poparek pripravimo tako, da 20 gramov posušenih nadzemnih delov dobre misli prelijemo z litrom vrele vode. Pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Uživamo ga lahko proti vetrovom in pri želodčnih motnjah, tako da popijemo skodelico ob vsakem obroku. Tudi proti bronhitisu popijemo tri do štiri skodelice na dan. Kadar tako pripravljen poparek uporabljamo proti kašlju, ga sladimo, sicer ne.

MASAŽNO OLJE pripravimo tako, da 100 gramov nadzemnih delov namakamo 30 minut v 500 mililitrov ogretega oljčnega olja. Uporabimo ga za lajšanje revmatičnih bolečin, tako da ga tri- ali štirikrat na dan nanesemo na boleče mesto. Ob glavobolu ga nanašamo na čelo in senca po potrebi. Lahko uporabljamo tudi mešanico iz treh kapljic eteričnega olja in 10 mililitrov nosilnega olja.

ZELIŠČNO KOPEL pripravimo tako, da 100 gramov posušene droge oziroma nadzemnih delov prelijemo s pol litra vrele vode in pokrito pustimo 15 do 20 minut. Izvleček dodamo vodi za kopanje. Taka kopel pomirjujoče vpliva na živce in kožo in je primerna tudi za otroke in starejše osebe. Za kopel lahko uporabimo tudi eterično olje navadne dobre misli, in sicer tako, da zgoraj navedeno mešanico eteričnega in nosilnega olja vlijemo v kopel. Lahko pa za sprostitev le vdihavamo hlape tega eteričnega olja, ki ga damo v izparilnik.

Dobra misel
Dobra misel lahko v prevelikih odmerkih povzroči razsražljivost.

Bodimo previdni

Vedeti moramo, da navadna dobra misel lahko v velikih odmerkih povzroči razdražljivost. Eterično olje navadne dobre misli, uporabljeno zunanje, lahko vzdraži kožo, njegova notranja uporaba pa naj bo po navodilih izkušenega zdravilca in ob posvetu z zdravnikom ali farmacevtom. Nosečnice se morajo pripravkom navadne dobre misli izogibati, saj lahko vplivajo na maternico.

Zgodovina dobre misli

 • Egipčani so dobro misel cenili, ker upočasnjuje proces gnitja. Uporabljali so jo za razkuževanje in celjenje ran.
 • Stari Grki so jo uporabljali kot protistrup pri piku kač in mrčesa, z njo so blažili bolečine v prebavilih, lajšali kašelj, nespečnost in napetost.
 • Znani rimski sladokusec in gastronomski strokovnjak Apicij je v svojih mojstrskih kulinaričnih stvaritvah najraje uporabljal navadno dobro misel, ki je vse do danes ostala ena glavnih začimb v sredozemski kuhinji.
 • Po ljudskem verovanju je šop navadne dobre misli v hiši odganjal zle duhove, čarovnice in uroke. Vejico navadne dobre misli so ponekod pripela dekleta fantom, ki so odhajali v vojsko.
.

NAJNOVEJŠE