Ščitnica je ena najpomembnejših žlez v telesu. Je na sprednji strani vratu in skrbi za izločanje hormonov, ki nadzirajo nekatere pomembne funkcije v telesu, vključno s telesno težo, porabo energije, presnovo in spanjem. Ženskam v nekaterih obdobjih, kot sta nosečnost in menopavza, hormoni sicer naravno nihajo, vendar pa imajo ženske veliko večje tveganje za razvoj težav pri delovanju ščitnice kot moški.

Ščitnica dieta

Uradna medicina za težave s ščitnico najpogosteje priporoča hormonsko terapijo. Vendar obstaja tudi veliko naravnih poti za podporo delovanja ščitnice. Med njimi so najpomembnejši pravilna prehrana in ustrezni prehranski dodatki, saj lahko prehranske navade močno vplivajo na zdravje ščitnice. Z ustreznimi informacijami lahko torej sami poskrbimo za zdravje ščitnice. Pa si poglejmo, kako.

Preberite tudi: Ščitnica in bolezni ščitnice – kako si lahko pomagamo?

Hranila, ki podpirajo ščitnico

Ščitnica za normalno delovanje potrebuje točno določene vitamine in minerale. Najpomembnejši med njimi so:

  • Jod: Jod je najpomembnejši element za pravilno delovanje ščitnice. Brez joda ščitnica nima dovolj gradnikov za izgradnjo hormonov. Študije so pokazale, da imajo ženske v svojem rodnem obdobju med 20. in 39. letom najmanjšo raven joda v telesu. Raven lahko preprosto dvignemo z uživanjem hrane, bogate z jodom.
  • Selen: Encimi z vsebnostjo selena ščitijo ščitnico v času stresa, saj delujejo kot odstranjevalci oksidativnega in kemičnega stresa. Beljakovine z vsebnostjo selena pomagajo regulirati sintezo hormonov. Ti encimi in beljakovine tako uravnavajo tudi presnovo in raven hormonov v tkivih, krvi, možganih, ledvicah in jetrih. Selen ne nazadnje pomaga tudi nadzirati zalogo joda. Zato je njegova vloga v telesu nepogrešljiva.
  • Cink, železo in baker: Prenizka raven cinka, bakra in železa v telesu lahko vodi do pomanjkanja nekaterih pomembnih ščitničnih hormonov in slabšega delovanja ščitnice.
  • Antioksidanti in vitamini B: Antioksidanti imajo ključno vlogo v boju z oksidativnim stresom in staranjem. Vitamini A, C in E, skupaj z jodom in selenom, pomagajo ščitnici zmanjševati oksidativni stres, medtem ko vitamini B, še posebej B2, B3 in B6, pomagajo pri proizvodnji pomembnega ščitničnega hormona T4.

Ščitnica dieta

Hrana, ki podpira delovanje ščitnice

Vse potrebne vitamine, minerale in elemente v sledeh, ki so nujno potrebni za normalno delovanje in zdravje ščitnice, najdemo v številnih živilih. Zato je najbolje, da si jih kar pobližje pogledamo:

  • Jod: morske rastline, morske ribe in morski sadeži, jodirana morska sol, jajca, špinača, česen, šparglji, blitva, gobe, rumena buča, sezam.
  • Selen: tuna, gobe, govedina, sončnična semena, brazilski oreščki, drobovina, soja.
  • Cink: govedina, puran, jagnjetina, sveže ostrige, sardine, soja, orehi, sončnična semena, brazilski oreščki, mandlji, javorjev sirup, ingver, polnozrnata žita.
  • Baker: ostrige, jastog, govedina, oreščki, sončnična semena, stročnice (čičerika, soja, beli fižol), gobe šitake, ječmen, paradižnikov pire, temna čokolada.
  • Železo: drobovina, ostrige, školjke, špinača, leča, soja, beli fižol, bučna semena, melasa.
  • Vitamin A (beta-karoten): brokoli, šparglji, solata, ohrovt, korenje, špinača, sladki krompir, jetra, zimska buča, melona.
  • Vitamin C: brokoli, brstični ohrovt, cvetača, gorčica, ohrovt, repa, peteršilj, paprika, jagode, guava, kivi, papaja, agrumi.
  • Vitamin E: arašidi, mandlji, sončnična semena, fižol, soja, šparglji, listnata zelena zelenjava, jetra, polnozrnata žita.
  • Vitamin B2 (riboflavin): rumenjak, drobovina, divji riž, pšenični kalčki, pivski kvas, gobe, mandlji.
  • Vitamin B3 (niacin): perutnina (belo meso), arašidi (z lupino), pšenični otrobi, riževi otrobi, jetra, pivski kvas.
  • Vitamin B6: ribe (tuna, postrv, losos), jetra, banane, rjavi riž, pšenični kalčki, sončnična semena, orehi, fižol, pivski kvas.

Jodiranje soli

Hrana, ki moti delovanje ščitnice

Obstajajo pa tudi živila, ki motijo delovanje ščitnice. Mednje sodijo:

  • Soja: Nekatere študije kažejo, da lahko izoflavoni iz soje zavirajo encime, ki dodajajo jod hormonom ščitnice. Če imamo dovolj joda, potem je uživanje soje priporočljivo (predvsem za ženske v menopavzi), sicer sojo raje odsvetujem.
  • Kapusnice: Nekatere študije kažejo, da lahko brstični ohrovt, cvetača, brokoli in zelje podobno kot soja zmanjšujejo delovanje ščitnice. Zato jih je pametno uživati v kombinaciji z jodom bogatimi živili.
  • Gluten: Obstaja neposredna povezava med glutensko intoleranco, celiakijo in avtoimunsko boleznijo ščitnice. Če imate težave s ščitnico, je gluten edina hrana, ki vam jo strogo odsvetujem. Gluten najdemo v številnih živilih in lahko sproži celo vrsto prebavnih težav in hormonskih neravnovesij. Mnogim pacientom s težavami s ščitnico se zdravstveno stanje in splošno počutje precej izboljša, če iz svoje prehrane izločijo gluten.

Poiščite ravnotežje

Z naravno podporo ščitnici se lahko vaše počutje močno izboljša. Opravite teste za ščitnico, preverite pa tudi raven joda, selena in vitamina D v telesu. Jejte polnozrnato hrano, saj so polnozrnata živila polna multinutrientov. Uživajte v hrani in si vzemite čas zanjo. Razmislite tudi o dodajanju prehranskih dodatkov. Kakovostni multivitamini in minerali lahko pripomorejo k zdravju vaše ščitnice. Preden pa se odločite za hormonsko zdravljenje, poskusite z omenjenimi naravnimi sredstvi.

Uporabljajte zelišča, kot so žajbelj in ašvaganda, saj podpirajo delovanje ščitnice. V kombinaciji z jodom in selenov lahko pomagajo povečati raven energije in podpirajo zdravo presnovo. Premagujte stres. Kronični stres vodi do povišane ravni kortizola, glavnega stresnega hormona, ki sčasoma preobremeni ščitnico in vodi do hipotiroidizma. Zato so dober spanec, uravnotežena zdrava prehrana, redna vadba in vaje sproščanja poglavitni za uravnavanje hormonov in pravilno delovanje ščitnice.

Solata z rukolo, lososom, avokadom in paradižnikom

Solata z rukolo lososom avokadom paradižnikom

Sestavine:

  • 300 g rukole,
  • 1 avokado,
  • 4 redkvice,
  • ½ žličke jodirane morske soli,
  • ¼ rdeče čebule,
  • 150 g prekajenega lososa,
  • 1 paradižnik,
  • sezam,
  • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja,
  • 1 žličko medu,
  • 2 žlici balzamičnega kisa,
  • poper po okusu.

Priprava:

Rukolo očistimo, avokado prepolovimo, razkoščičimo in razrežemo na manjše koščke. Redkvice in čebulo narežemo na tanke rezine, lososa in paradižnik razrežemo na manjše koščke. V skodelici zmešamo olje, balzamični kis, med, sol in poper.

Rukolo razporedimo po krožnikih. Obložimo z lososom in preostalo zelenjavo. Prelijemo s prelivom, potresemo s sezamovimi semeni in postrežemo.

Bananin kruh z oreščki

Bananin kruh z oreščki

Sestavine:

  • 2 banani,
  • 1 ½ skodelice moke rjavega riža,
  • 1 žličko pecilnega praška,
  • ¾ skodelice rjavega riža,
  • 3 beljaki,
  • ½ skodelice rozin,
  • 1/3 skodelice jabolčne soka,
  • 1/3 skodelice sesekljanih brazilskih oreščkov,
  • 1 žličko cimeta.

Priprava:

Pečico segrejemo na 175 °C in namastimo pekač za kruh.

Zmešamo mokre sestavine: banani, jabolčni sok in beljake. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine. Počasi jih dodajamo mokrim sestavinam in dobro premešamo. Pretresemo v pomaščen pekač in pečemo, dokler ne dobimo zlatorjav kruh (cca. 40 minut).