0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDepresija in naravna pomoč: kateri dodatki so lahko še posebej koristni?

Depresija in naravna pomoč: kateri dodatki so lahko še posebej koristni?

MORDA VAS ZANIMA

Depresija je bolezen, ki nedvomno zahteva celostni pristop. V določenih primerih so lahko zelo učinkovita podpora tudi naravni dodatki. Znano je na primer, da velja šentjanževka za nekakšen naravni antidepresiv, njeno učinkovitost pa potrjujejo tudi številne študije. Vendar pa ni primerna za uporabo sočasno z antidepresivi, saj lahko pride do nevarnih interakcij. To pa še ne pomeni, da si ne morete tudi v primeru, da že jemljete zdravila, ki vam jih predpisal zdravnik, pomagati z nekaterimi drugimi dodatki. Seveda tudi v tem primeru priporočamo, da se najprej posvetujete z zdravnikom, čeprav v večini primerov ni posebnih kontraindikacij.

- Oglas -

Kurkumin

Kurkumin, glavna sestavina kurkume, je znan po izredno močnem protivnetnem delovanju. Ker naj bi bila tudi depresija ena izmed bolezni, ki so lahko med drugim močno povezane s kroničnimi vnetji v telesu, ni presenetljivo, da mnogim pomaga uživanje kurkumina. Koristi lahko že pogostejše vključevanje kurkume v prehrano, pitje zlatega mleka ipd., za večje doze kurkumina pa pridejo v poštev predvsem prehranska dopolnila.

Probiotiki

Za črevesje se vse pogosteje uporablja poimenovanje naši drugi možgani. Prav tam se na primer tvori večji del serotonina – nevrotransmiterja, ki je ključen za spopadanje z depresijo. Tako ljudem z depresijo pogosto pomaga povečan vnos probiotikov, ki so pravzaprav koristne bakterije, nujne za ohranjanje uravnotežene črevesne flore. Hkrati ne pozabite na veliko vlaknin v prehrani, ki predstavljajo hrano za koristne bakterije.

Vitamin D

Ogromnemu deležu prebivalstva primanjkuje vitamina D, kar med drugim povečuje tveganja za hormonska neravnovesja v telesu. Tudi depresija je še posebej pogosta pri ljudeh s pomanjkanjem tega vitamina. To pa pomeni, da je lahko tudi povečan vnos vitamina D ena izmed naravnih metod za spopadanje z depresijo. To je še posebej pomembno v zimskih mesecih, ko sonca ni na pretek. Prav sončna svetloba je namreč ključna za tvorbo vitamina D v našem telesu.

- Oglas -

Metilirana oblika folne kisline in vitamina B12

Še ena izmed možnosti, kako z naravnimi pristopi prispevati k izboljšanju razpoloženja, je dodatek folne kisline in vitamina B12. Še posebej priporočljiva naj bi bila t. i. metilirana oblika obeh vitaminov.

Rožni koren in ašvaganda

Rožni koren se uvršča med t. i. adaptogene rastline, ki pomagajo našemu telesu pri spopadanju s stresnimi situacijami. Poleg tega pa pomaga tudi pri nenehni utrujenosti in pri težavah s koncentracijo. Zaradi vsega tega je lahko rožni koren koristen tudi pri premagovanju depresije. Podobno pa velja tudi za ašvagando (znano tudi pod imenom indijski ginseng), še eno adaptogeno rastlino, ki se pogosto priporoča za blaženje negativnih vplivov stresa.

.

NAJNOVEJŠE