0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNova terapija za preprečitev izgube vida pri degeneraciji rumene pege

Nova terapija za preprečitev izgube vida pri degeneraciji rumene pege

MORDA VAS ZANIMA

Najpogostejši razlog za izgubo vida v zahodnem svetu je degeneracija rumene pege. Omenjena okvara očesa prizadene vse prej kot zanemarljivo število ljudi, predvsem tistih v zrelih letih. Vendar pa se zdaj zdi, da bo mogoče v prihodnje z novo gensko terapijo preprečiti, da bi  prišlo zaradi degeneracije rumene pege do pešanja vida ali celo popolne slepote.

- Oglas -

Prva faza preizkušanja vključuje deset pacientov

Pred nekaj dnevi je dr. Robert MacLaren, profesor oftalmologije, terapijo tudi prvič preizkusil na 80-letni pacientki iz Oxforda. V klinični preizkus pa je vključenih še devet posameznikov z degeneracijo rumene pege. Tudi pri njih naj bi bila tako nova genska terapija, ki so jo razvili pri Gyroscope Therapeutics, preizkušena že zelo kmalu.

Terapija osredotočena na sam vzrok za degeneracijo rumene pege

Janet Osborne, ki je bila povsem prva pacientka na svetu, pri kateri je bila preizkušena nova obetavna terapija za preprečevanje (nadaljnje) izgube vida, je pred postopkom prejela zgolj lokalni anestetik. 80-letna Britanka upa, da bo terapija uspešno zaustavila napredovanje težav, ki jih doživlja. Zaradi degeneracije rumene pege je namreč postajal njen vid vse bolj zamegljen, posledično pa je težko prepoznavala obraze.

Za zdaj je sicer še prezgodaj, da bi bilo mogoče z gotovostjo oceniti uspešnost postopka. Posebnost nove terapije je sicer ta, da se osredotoča na dejanski genetski vzrok, ki je običajno v ozadju degeneracije rumene pege. Osnovni cilj tukaj torej ni povrnitev vida, ampak gre za poskus preprečitve, da bi do izgube vida sploh prišlo.

- Oglas -

Vbrizga se neškodljiv virus, ki prepreči nadaljnje propadanje celic mrežnice

Za kaj natančno sploh gre pri degeneraciji rumene pege? Kot morda veste, je rumena pega del mrežnice, ki je odgovoren za centralni in detajlni vid. Pri degeneraciji rumene pege, ki je povezana s staranjem, začenjajo celice mrežnice odmirati, po drugi strani pa ne prihaja več do njihove obnove.

Nova terapija temelji na vbrizganju neškodljivega sintetičnega virusa v zadnji del očesa. Virus »okuži« celice mrežnice in sprosti gene, ki omogočijo očesu tvorbo beljakovine, katere namen je preprečevanje odmiranja celic mrežnice oziroma rumene pege.

Zgodnja faza testiranja te terapije je sicer v prvi vrsti namenjena preverjanju varnosti postopka. Vanjo so vključeni pacienti, pri katerih je že prišlo do delne izgube vida. A če se bo izkazalo, da je terapija uspešna, je cilj, da se v prihodnje izvaja, še preden začne vid pešati.

.

NAJNOVEJŠE