Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.
Zdravje & prehranaNova terapija za preprečitev izgube vida pri degeneraciji rumene pege

Nova terapija za preprečitev izgube vida pri degeneraciji rumene pege

MORDA VAS ZANIMA

Najpogostejši razlog za izgubo vida v zahodnem svetu je degeneracija rumene pege. Omenjena okvara očesa prizadene vse prej kot zanemarljivo število ljudi, predvsem tistih v zrelih letih. Vendar pa se zdaj zdi, da bo mogoče v prihodnje z novo gensko terapijo preprečiti, da bi  prišlo zaradi degeneracije rumene pege do pešanja vida ali celo popolne slepote.

Prva faza preizkušanja vključuje deset pacientov

- Oglas -

Pred nekaj dnevi je dr. Robert MacLaren, profesor oftalmologije, terapijo tudi prvič preizkusil na 80-letni pacientki iz Oxforda. V klinični preizkus pa je vključenih še devet posameznikov z degeneracijo rumene pege. Tudi pri njih naj bi bila tako nova genska terapija, ki so jo razvili pri Gyroscope Therapeutics, preizkušena že zelo kmalu.

Terapija osredotočena na sam vzrok za degeneracijo rumene pege

Janet Osborne, ki je bila povsem prva pacientka na svetu, pri kateri je bila preizkušena nova obetavna terapija za preprečevanje (nadaljnje) izgube vida, je pred postopkom prejela zgolj lokalni anestetik. 80-letna Britanka upa, da bo terapija uspešno zaustavila napredovanje težav, ki jih doživlja. Zaradi degeneracije rumene pege je namreč postajal njen vid vse bolj zamegljen, posledično pa je težko prepoznavala obraze.

Za zdaj je sicer še prezgodaj, da bi bilo mogoče z gotovostjo oceniti uspešnost postopka. Posebnost nove terapije je sicer ta, da se osredotoča na dejanski genetski vzrok, ki je običajno v ozadju degeneracije rumene pege. Osnovni cilj tukaj torej ni povrnitev vida, ampak gre za poskus preprečitve, da bi do izgube vida sploh prišlo.

Vbrizga se neškodljiv virus, ki prepreči nadaljnje propadanje celic mrežnice

Za kaj natančno sploh gre pri degeneraciji rumene pege? Kot morda veste, je rumena pega del mrežnice, ki je odgovoren za centralni in detajlni vid. Pri degeneraciji rumene pege, ki je povezana s staranjem, začenjajo celice mrežnice odmirati, po drugi strani pa ne prihaja več do njihove obnove.

- Oglas -

Nova terapija temelji na vbrizganju neškodljivega sintetičnega virusa v zadnji del očesa. Virus »okuži« celice mrežnice in sprosti gene, ki omogočijo očesu tvorbo beljakovine, katere namen je preprečevanje odmiranja celic mrežnice oziroma rumene pege.

Zgodnja faza testiranja te terapije je sicer v prvi vrsti namenjena preverjanju varnosti postopka. Vanjo so vključeni pacienti, pri katerih je že prišlo do delne izgube vida. A če se bo izkazalo, da je terapija uspešna, je cilj, da se v prihodnje izvaja, še preden začne vid pešati.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×