Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaPreverite, zakaj je cikorija odlična za vašo prebavo!

Preverite, zakaj je cikorija odlična za vašo prebavo!

MORDA VAS ZANIMA

Cikorija je bila včasih bolj poznan rastlina kot je danes. Zagotovo pa ste že slišali za probiotike. Gre za koristne bakterije, ki so nujne za zdravo črevesno floro. Kaj pa za prebiotike? Ti so prav tako izredno pomembni za dobro prebavo in dobro zdravje nasploh, saj predstavljajo hrano za koristne bakterije. Glavna skupina prebiotikov so vlaknine, ki jih je mogoče najti v številnih živilih. Vendar pa naj bi bile vlaknine iz cikorije, priljubljenega nadomestka za kavo, eden izmed še posebej dobrih virov hrane za koristne bakterije v našem črevesju …

V koreninah cikorije se skriva inulin – vlaknina, ki predstavlja hrano za koristne bakterije

- Oglas -

Za izdelavo kavnega nadomestka se uporabljajo predvsem korenine cikorije – rastline s prečudovitimi modrimi cvetovi, ki se uvršča v družino nebinovk in ki je znana tudi pod imenom navadni potrošnik. Prav v koreninah pa se nahaja tudi največ inulina, ki predstavlja eno najpomembnejših vrst prebiotikov. Inulin se sicer uporablja tudi v sladilih, pri peki brez glutena, za doseganje kremaste teksture itn. Ker gre za odličen prebiotik, torej hrano za koristne bakterije, se inulin pogosto znajde tudi v probiotičnih prehranskih dopolnilih oziroma tistih, ki so namenjeni izboljšanju prebave. Seveda korenine cikorije niso edina naravna možnost za povečanje vnosa inulina. Veliko te vlaknine lahko na primer med drugim najdemo tudi v čebuli, česnu, poru in v artičokah.

Cikorija odlična tudi pri zaprtju in kot pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja

Poleg tega, da omogoča preživetje koristnih bakterij v našem črevesju, ima inulin tudi mnogo drugih pomembnih vplivov na našo prebavo. Kot vlaknina na primer pomaga pri boljšem delovanju prebave, zato je uživanje cikorije zelo koristno za vse, ki se pogosto spopadate z zaprtjem. Obenem pa lahko uživanje živil, bogatih z inulinom, pomaga tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Tako je cikorija tudi odličen dodatek za zmanjševanje tveganja za diabetes tipa 2 oziroma za tiste, pri katerih je bil že diagnosticiran diabetes.

Kako uporabiti cikorijo?

Je bila ena izmed vaših novoletnih zaobljub tudi ta, da boste poskušali zmanjšati vnos kofeina? Če ste sicer zelo uživali že v samem obredu pitja kave, je lahko cikorija v prahu odlična zamenjava. Seveda pa to ni edina možnost uporabe mlete korenine cikorije. Vključite jo lahko v najrazličnejše jedi in pijače – v smoothije, maso za palačinke, v različne biskvite itn. Tako boste obogatili hranilno vrednost teh jedi, ne da bi pri tem bistveno vplivali na končni okus.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×