Ekologija & OkoljeČrne napovedi za jesensko listje

Črne napovedi za jesensko listje

MORDA VAS ZANIMA

Toplejši dnevi odhajajo, jesen je v polnem zagonu in gozd se spreminja iz dneva v dan. Po tleh je vedno več listja, drevesa izgubljajo svojo živo zeleno bravo, opažamo vse več rumene, rjave, zlate, oranžne in rdeče barve. A znanstveniki opozarjajo, da jesen zaradi globalnega segrevanja ozračja jesen ni več takšna, kot je bila. Pa tudi v prihodnje je po njihovih črnih napovedih lepa barvita jesen pod vprašajem.

- Oglas -

Znanstveniki ugotavljajo, da drevesa ponekod spreminjajo svojo bravo nekaj dni kasneje, kot so to delala še pred dvema desetletjema. Ena od ameriških študij napoveduje, da se bo do leta 2100 obarvanje dreves v jeseni premaknilo za kar dvajset dni. Znanstveniki pa niso zaskrbljeni samo zaradi premikajoče se jeseni. Višje temperature negativno vplivajo tudi na zdravje dreves. Raziskovalci ugotavljajo, da je zaradi ogrevanja ozračja več škodljivih bakterij, glivic in žuželk, ki poškodujejo in uničijo drevesa. Znanstveniki upajo, da se bodo drevesa in narava dovolj hitro prilagodili globalnemu segrevanju in bodo tudi naši zanamci lahko priča jesenskemu plesu narave.

Jesensko listje

Cenimo jih in uporabimo

Listje se obarva in pada tudi na naše dvorišče, od koder ga moramo redno odstranjevati. V nasprotnem primeru naša trata ne bo več tako lepa. Listje je sicer zelo dragoceno in iz njega lahko naredimo odličen kompost. Zlasti pod grmovjem in drevesi, pa ga lahko pustite kar ležati, saj bo tam listje počasi strohnelo in nahranilo naše rastline. Spremenilo se bo namreč v bogat humus, ki substratu vrača dragocene hranilne snovi. Poleg tega lahko listje uporabite kot zastirko na zelenjavnih gredicah ali morda na gredicah z jagodami, ki vam bodo v pomladi izkazale hvaležnost. V ta namen naberite suho listje in ga po gredicah nanesite v debelini petih centimetrov. Listja nikar ne tlačite, naj bo čim bolj razrahljano. Če živite na vetrovnem območju, lahko gredice pokrijete z gostimi vejami, da ne bo odpihnilo koristnega listja. S suhega listja lahko naredite tudi prijetno zimsko skrivališče za ježe. Zdaj je idealen čas, da v mirnem in odmaknjenem kotičku vašega vrta ali sadovnjaka stresete velik kup suhega listja.

Z listjem lahko razvajate tudi vaše kosmatince. V veliko vrečo iz jute naberite suho listje in ga postavite v pasjo uto. Psu bo ležišče tako všeč, da sploh ne bo hotel več iz ute. To velja predvsem za starejše pse, ki jim toplota listja dobro dene. Morate pa listje v vreči redno menjavati, saj se hitro zlomi, zdrobi in ležišče bo kmalu le navadna vreča s steptanim listjem. Poleg tega je treba pasjo uto redno čistiti, saj skozi majhne luknjice v vreči uhaja prah, ki psu draži oči in dihalne poti. Ko listja v gozdu ne bo več, ga lahko nadomestite s slamo, ki je sicer trpežnejša od listja in jo lahko menjate redkeje.

Približajmo jo otrokom

- Oglas -

Jesen in narava sta izjemno zanimivi tudi za naše najmlajše, zato jih nikar ne prikrajšajte za veselje. Pojdite v gozd in skupaj naberite velike liste, ki so nenavadne in lepe oblike. Doma s tempera barvami pobarvajte platno s poljubno bravo, lahko denimo z zeleno ali modro. Nato pa nabrane liste pobarvajte s poljubnimi barvami jeseni. Uporabite rumeno, rdečo, rjavo bravo in vmesne odtenke. Nato list z obarvano stranjo položimo na platno in pritiskamo nanj, da dobimo lep odtis lista. Nato lahko pobarvate še ostale liste in jih enega poleg drugega polagate na platno. Končate tedaj, ko se vam zdi slika dovolj barvita in lepa.

Iz odpadnega listja na vrtu lahko naredite velik kup, po katerem bodo najmlajši radi skakali. Zelo radi se bodo tudi obmetavali z listjem. V listje lahko skrijete igračke in tekmujete, kdo bo skriti predmet prvi našel. Med listje lahko vržete kostanje ali želode, otroci pa tekmujejo, kdo jih najde največ. Izkoristite barvito jesen, naužijte se njenih močnih barv in poskrbite, da se vanjo zaljubijo tudi otroci.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×