Ekologija & OkoljePrepovedali so prodajo vrečk

Prepovedali so prodajo vrečk

MORDA VAS ZANIMA

Kalifornija je prva država, ki je prepovedala uporabo plastičnih vrečk, piše Environment California (EK). Guverner Jerry Brown je podpisal zakon, s katerim je prepovedal uporabo plastičnih vrečk, najprej jih bodo ukinili v trgovinah z živili in v drogerijah, čez eno leto pa tudi v trgovinah z alkoholnimi pijačami in v drugih trgovinah. Trgovine bodo tako lahko prodajale le papirnate vrečke.

- Oglas -

Plastične vrečke

“Ta zakon pomani čistejše morje za vsakogar. Za tisoče morskih želv, ki so jih vrečke ogrožale, do številnih prostovoljcev, ki so vode in plaže čistili,” je dejal Nathan Weaver z EK. “Pozdravljam guvernerja Browna za podpis SB 270 in postopno opuščanje vrečk za enkratno uporabo. Plastične vrečke so nekaj, kar smo uporabljali le nekaj minut za enkratno potrebo, morje pa so onesanževale sto let. ” Sicer so pa tudi druge zvezne države Amerike vedno bolj ozaveščene in v EK pričakujejo, da jim bodo kmalu sledile še druge države. Prepoved plastičnih vrečk bo sicer začela veljati julija 2015 oziroma od julija 2016 za trgovine z alkoholnimi pijačami. Proti tej zakonodaji so se neuspešno borili proizvajalci plasičnih vrečk, ki bodo morali spremeniti proizvodnjo v papirnate vrečke.

Številne plastične vrečke pa onesnažujejo okolje tudi v Sloveniji, zato okoljevarstveniki ves čas pozivajo k pametnejši uporabi vrečk. Če plastično vrečko že imate, jo uporabite večkrat. Sicer pa pozivajo k uporabi cekarjev in vrečk iz blaga, ki jih lahko kupite v večini trgovin.

 

NAJNOVEJŠE